Redemptor Hominis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Redemptor Hominis
(hrvatski: Otkupitelj čovjeka)
Enciklika Pape Ivana Pavla II.
John paul 2 coa.svg
/ Cercle jaune 50%.svg Dives in Misericordia
Datum 4. ožujka 1979.
Stranice /
Broj enciklike 1. od 14 u pontifikatu

Redemptor hominis (hrvatski: Otkupitelj čovjeka) je 1. enciklika pape Ivana Pavla II. Objavljena je 4. ožujka 1979. godine, nekoliko mjeseci nakon što je izabran za papu. Poglavlja enciklike su: "Baština", "Otajstvo Otkupljenja", "Otkupljeni čovjek i njegov položaj u suvremenom svijetu" i "Poslanje Crkve i sudbina čovjeka".

Uvodne riječi enciklike glase: "Isus Krist, središte je svemira i povijesti". Papa ističe, da je Isus ušao u povijest čovječanstva i kao čovjek postao nositelj povijesti, jedan od ljudi, a ipak jedinstven. [1] Bitan je odgovor vjernika prihvaćanjem Njegovih riječi.

Papa u enciklici naglašava, da je Crkva odgovorna za istinu te podsjeća vjernike na njihovu proročku ulogu u današnjici. Crkva u cjelini ima odgovornost za istinu. Obitelj je mjesto, gdje se izgrađuje pravilno shvaćanje istine. Papa poziva vjernike, da brane istinu u svakodnevnom životu, da sjedine vjeru sa znanošću i mudrošću i da pridonesu njihovom prožimanju.

Papa nastoji potaknuti vjernike, da vide širu sliku Isusova otkupiteljskog djela i kako Božja milost ne mijenja samo pojedinca već sve stvoreno. U enciklici se otkupljenje vidi kao novo stvaranje. Preko otkupljenja, svijetu kojega je ušao grijeh, nakon oslobađanja od grijeha dobiva novu vezu s božanskim izvorom Mudrosti i Ljubavi. Encikliku papa završava molitvom Mariji, da njezina majčinska prisutnost pruža Crkvi sigurnost, da živi Isusovim životom i od otajstva otkupljenja u svoj njegovoj životvornoj dubini i punoći.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Mr. Krešimir Cerovac: Otkupitelj čovjeka, MI, List mladih, Zagreb 2004.