Redemptoris Mater

Izvor: Wikipedija
Umjetnički prikaz enciklike Redemptoris Mater u bazilici u Wadowicama.

Redemptoris Mater (hrv. Majka Otkupiteljeva) je šesta enciklika pape Ivana Pavla II. o ulozi Djevice Marije u životu Crkve. Objavljena je 25. ožujka 1987.

Ime enciklike "Majka Otkupiteljeva" usko je povezano s prvom enciklikom pape Ivana Pavla II. Redemptor hominis (hrv. Otkupitelj čovjeka), koja govori o Isusovom otkupiteljskom djelu.

Enciklika ponavlja glavne točke katoličke mariologije, osobito Papa naglašava ideju da je Marija majka Božjeg Sina, također i Majka Crkve.[1]

Osim teoloških tema u enciklici se razmatraju pitanja braka, obitelji, "kućne Crkve", i o ulozi majke u kršćanskom odgoju djece.

U drugom dijelu, Papa otvara i ekumenska pitanja, ističući da Istočna Crkva (pravoslavna i stare orijentalne) duboko štuju Majku Božju.

Papa tvrdi u enciklici da Marija ima posebno značenje za žene. Papa piše kako žena može u Mariji, naći odgovor na pitanje kako živjeti kao žena s dostojanstvom i naći pravi put da se ostvari. Enciklika tvrdi da postoji temeljna jednakost između žena i muškaraca koja se dobiva krštenjem u Crkvi, što je iznad svih razlika u funkcijama koje se obavljaju u Crkvi.

U ovoj je enciklici svetog Ljudevita Montfortskoga naveo kao učitelja marijanske duhovnosti.[2] Čitanje njegove knjige „Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji” bila je "odlučujuća prekretnica" u njegovu životu.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Witness to Hope: The Biography of Pope John Paul II. — М.: АСТ, 2001. — Т. 1. — 608 с. — ISBN 5-17-005695-8.
  2. http://www.cin.org/jp2ency/jp2mot.html Preuzeto 15. ožujka 2021.
  3. https://web.archive.org/web/20081202070615/http://www.catholicregister.org/content/view/1402/857/ Preuzeto 15. ožujka 2021.