Rey

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lik iz Ratova zvijezda
Rey

Položaj strvožder (prije)

Jedi padawan

Planet Jakku
Vrsta Čovjek
Spol Žensko
Visina 1,7 m
Afilijacija Pokret otpora
Gluma Daisy Ridley
Cailey Fleming (dijete)

Rey je izmišljeni lik iz sage Zvjezdani ratovi redatelja George Lucasa. Prvi put se pojavljuje u Ratovi zvijezda VII: Sila se budi kao strvožder koji skuplja otpad brodova na planetu Jakku. Nepoznati su je roditelji ostavili na planetu Jakku još kad je bila dijete. Kad je dolazak Finna i BB-8 prekinuo njezin usamljeni život, uključila se u sukob Otpora i Prvog reda.

Rey je devetnaestogodišnjakinja[1] koja je tvrdoglava, uporna, hrabra i održava žestoku odanost svojim prijateljima. Obožavatelji su dugo raspravljali o njezinom porijetlu, neki su ćak sumljali da je ona kći Lukea Skywalkera, drugi da je kći Hana i Leie, a treći da je unuka Obi-Wan Kenobija.[2] Bilo je mjestimično kritika kako je Rey prevješta, unatoč njezinom manjku iskustva u Sila se budi, te je djelomićno nazivaju "Mary Sue".[3]

Daisy Ridley glumi Rey. Prije je bila nepoznata glumica pa je bila na nekoliko audicija kroz 7 mjeseci.[4]

Epizoda 7[uredi VE | uredi]

Život na Jakku[uredi VE | uredi]

Kad je još bila dijete, roditelji su je ostavili na planetu Jakku, no Rey je vjerovala da će se roditelji vratiti po nju. Da bi samostalno preživjela na planetu, postala je strvožder i zaposlila se kod Unkara Plutta. Kopala je kroz otpad i sakupljala dijelove brodova uništenih za vrijeme Bitke za Jakku. Zatim je dijelove prodavala za porcije hrane. Kao oružje koristila je palicu.

Jednom nailazi na droid BB-8 koji sadrži kartu za pronalazak Lukea Skywalkera. Njezin šef, Unkar Plutt, želi kupiti droida za 120 puta više porcija hrane nego vrijede svi ostali Reyini pronalasci toga dana. Na kratko se Rey dvoumi no ipak sačuva droida. Slučajno susreće odbjeglog vojnika Prvog reda, Finna, kada iznenada ih napadne Prvi red i Rey ukrade Millennium Falcon da bi pobjegli. Ne dugo nakon bjega sa Jakku krijumčar Han Solo i Chewbacca ih ulove u svoj teretni brod. Kad im se opasni kriminalci suprotstave, Rey slučajno pusti Hanov opasni teret u svemir. Oni spase Finna i pobjegnu.

Sila se budi[uredi VE | uredi]

Od Hana Rey saznaje da su legende o Jedijima istinite, te joj on poklanja ‘’blaster’’ i kaže da još puno mora naučiti. Oduševljen s Rey, Han joj ponudi posao na Falconu, ali ga ona odbija jer osjeća da se mora vratiti na Jakku. Prilikom skupljanja u Maz Kanatinoj kantini da vrate BB-8 pokretu otpora, Prvi red je obaviješten o njihovoj prisutnosti, dok podrum kantine privuče Rey pozornost. U njemu Rey pronađe svjetlosni mač koji je pripadao Lukeu Skywalkeru i njegovom ocu prije njega. Čim ga dotakne, doživi zastrašujuću viziju: borbu koju vode Kylo Ren i vitezovi u šumi, samu sebe kad su je roditelji ostavili te prizor Lukea i R2-D2 ispred gorućeg hrama. Prestrašena, Rey pobjegne u šumu.

Prvi red napadne Mazinu kantinu i Ren zarobi Rey. On je odvede do Zvijezdoubilačke baze gdje ju ispita za kartu koju joj je BB-8 pokazao. Ren zatim koristi Silu da pročita Reyine misli, otkrivajući da se Rey osjeća kao da je Han otac kojega nikad nije imala. Rey mu se zatim opire čitajući Renove osjećaje i otkriva njegov strah da nikad neće biti jak kao Darth Vader. Vrhovni vođa Prvog reda Snoke zapovijedi da mu se dovede Rey zbog njenih sposobnosti i opiranja. Rey ostaje u prostoriji s jednim stražarom kojeg prevari umnim trikom. Nakon šuljanja u Bazi, ushićena je vidjeti kako su je Finn, Han i Chewbacca došli pronaći. No u bjegu ona i Finn gledaju kako Ren ubija vlastitog oca, Hana.

Borba i bijeg[uredi VE | uredi]

Kako pokušavaju pobjeći kroz šumu, Ren izazove Rey i Finn svjetlosnim mačem. Nakon što Ren ozbiljno ozlijedi Finna i ispadne mu mač, Rey ga Silom uhvati i napadne Rena. Tjekom borbe Rey odbija Renovu ponudu da je obučava. Rey svjetlosnim mačem kojeg joj je dala Maz Kanata pobijedi Kylo Rena. Nakon bježanja s uništenog planeta, vraća se u bazu pokreta otpora na planetu D'Qar gdje svi slave pobjedu nad Prvim redom, ali i tuguju za Hanom. Nakon oprosta od Leie i renjenog Finna, Rey se uputi da otkrije Lukeovu lokaciju pomoću informacija iz BB-8 i aktiviranog R2-D2. Rey, Chewbacca i R2-D2 putuju u Falconu do oceanskog planeta Ahch-To. Slete na jedan mali otok i Rey krene u potragu za Lukeom. Čim pronađe Lukea, nudi mu njegov davno izgubljeni svjetlosni mač na što on ne progovori nijednu riječ.

Epizoda 8[uredi VE | uredi]

Daisy Ridley se ponovno vidi kao Rey u Ratovi zvijezda: Posljedni Jedi.[5][6]

Dolazak na Ahch-To[uredi VE | uredi]

Nakon što je pronašla Lukea mu Rey nudi njegov stari svjetlosni mač, no on ga bez riječi odbacuje od sebe. Iako ga moli da se vrati i pomogne Otporu u borbi protiv Prvog reda on ostaje tvrd u svojoj odluci izolacije ćak i nakon što saznaje da je Han mrtav. Uporno Rey prati Lukea po otoku dok ne naiđe na veliko stablo koje joj privlaći pažnju i u kojemu su pohranjene stare Jedi knjige. Znatiželjan, Luke upita zašto je baš ona došla na Ach-To, na što Rey priznaje da je oduvijek osječala zov Sile ne znajući što to znaći. Nakon okljevanja Luke pristaje da ju naući tri lekcije.

Susret Svjetle i Tamne strane[uredi VE | uredi]

Odmah pri prvoj lekciji Luke primjeti koliko je Rey moćna i prestravljen prekida lekciju prisjetivši se slične snage kod svojega nećaka Bena (sada Kylo Ren). Dok je kasnije sama Rey odjednom doživljuje telepatsku povezanos sa Renom kroz Silu- pomoću koje im je moguće jedan drugog vidjeti i međusobno razgovarati. U početku bjesna na Rena i na sve što je učinijo, sa vremenom poćinje osjećati razumjevanje i povezanost sa njim. Za vrijeme jednog od razgovora joj Ren ispriča kako dok je još bio Jedi učenik ga je Luke pokušao ubiti, te u trenutku zbližavanja joj je moguće dotaknuti njegovu ruku. Prestavljen Luke prekida susret nako čega Rey traži odgovore i još jednom moli Lukea da se sa njom vrati Otporu. Nakon što se on ponovno odbija vratiti, Rey odlazi pronaći Rena, uvjerena da je moguće ga vratiti na svijetlu stranu.

Dolaskom na brod na kojemu se nalazi Ren on ju kao zarobljenika vodi k Snoku, i u kratkom razgovoru joj kaže kako je osjetio da će ona preći na tamnu stranu dok mu ona govori da je ona osjetila da će on preći na svjetlu stranu. Došavši pred Snoka ovaj priznaje da je on stvorijo telepatsku povezanost Sile između nje i Rena, i zapovjeda Renu da ju ubije. Odjednom Ren ubija Snoka i Rey se s njim bori protiv Snokove garde. Još jednom Ren nudi Rey da pređe uz njega te da zajedno vladaju galaksijom, no ona ponovno odbija, ćak i nakon što u pokušaju da ju povrijedi joj predbacuje da su joj roditelji bili pijanci i da će ona bez njega uvijek biti nitko i ništa. Pri pokušaju da oboje dođu do Lukeovog svijetlosnog mača ovaj puca, dok se svemirski brod na kojemu se nalaze poćinje raspadati nakon što je vice admiralica Holdo zabila svoj brod u njega. Dok je Ren na trenutak bez svjesti Rey sa ostacima maća bježi.

Borba na Craitu[uredi VE | uredi]

Zajedno sa Chewbaccom odlazi pomoći Otporu na Craitu, no nakon što se pobjeda u borbi čini nemogučom pokušava pronaći drugi izlaz iz skrovišta Otpora. Dok pomoću Sile uspjeva osloboditi tajni izlaz od kamenja, Luke sa svojom projekcijom privlaći Renovu pažnju na sebe i tako ipak pomaže Otporu. Oslobodivši izlaz Rey se presretno ponovno susreće sa Finnom i upznaje Poea. Pri ulazsku u Millennium Falcon telepatska povezanost još jedom pruža priliku da se Ren i Rey vide, no ona bez riječi ulazi i zatvara vrata. Na brodu ponovno razgovara sa Leiom i oboje osjete da je Luke postao jedno sa Silom. Leia ohrabruje Rey i objašnjava joj da imaju sve što je potrebno za otpor, ne znajući da je Rey potajno ponjela Jedi knjige sa Ahch-Toa.

Epizoda 9[uredi VE | uredi]

Daisy Ridley će se ponovno vidjeti kao Rey u Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera. Tamo se doznaje da je Rey umuka Palpatinea ili ti Darth Sidiousa. U devetoj epizodi Rey donosi vječni balans sila dobra i zla tako što uništava sithe a jedai su već prije bivali uništeni.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Rey u StarWars.com datoteci
  • Rey u Wookieepedia, a Star Wars wiki

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Rey, Kylo Ren, and More Await You in Star Wars Character Encyclopedia: Updated and Expanded – First Look Star Wars (February 1, 2016), preuzeto February 3, 2016
  2. Hawkes, Rebecca (December 23, 2015). Who is Rey? Everything we know about Daisy Ridley's mysterious new Star Wars heroine, preuzeto December 29, 2015
  3. Anders, Charlie Jane (21. prosinca 2015.). Please Stop Spreading This Nonsense that Rey From Star Wars Is a "Mary Sue". Gizmodo pristupljeno 21. prosinca 2015.
  4. Siegel, Tatiana (November 4, 2015). Next Gen 2015: How Unknown Daisy Ridley's "Weird Feeling" Helped Her Land 'Star Wars' Role, preuzeto February 20, 2016
  5. Star Wars: Episode VIII Now Filming Star Wars (February 15, 2016), preuzeto February 20, 2016
  6. Ruby, Jennifer (December 17, 2015). Star Wars producer Kathleen Kennedy confirms that entire cast will return for eighth film, preuzeto December 17, 2015