Jedi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Wikicitati „Ugnjetavanje Sitha se nikada neće vratiti! Izgubili ste!”

Jedi vitezovi zamišljeni su kao red posebnih ratnika-vitezova, koji su se u svom radu najviše služili Silom. Protivnici jedija su sithi. Slijedili su svijetlu stranu Sile, a red je osnovan tisućama godinama prije stvaranja Galaktičkog imperija. U početku su Jediji bili više svećenici nego ratnici, i red je imao ulogu mislilaca. No s vremenom su njegovi članovi postajali aktivniji u dnevnopolitičkim poslovima u galaksiji, te su se na kraju smjestili na Coruscantu (planet-grad). Da bi se postalo Jedijem, potrebna je potpuna predanost i čvrsta volja. Tijekom cijelog života Jedi - vitez žrtvuje se za boljitak društva, i nije mu dozvoljen osobni život. Djeca kod kojih se osjeti jaka Sila uzimaju se u red odmah po rođenju, i odrastaju po kodeksu reda. Kodeks između ostalog brani bilo kakvo materijalno vlasništvo ili emocionalne veze. Padawana podučava stariji (učitelj ili master) sve dok ne postane spreman sam preuzeti obveze Jedija. Jedna od rijetkih iznimki u sustavu podučavanja Jedija bio je Anakin Skywalker, koji je u red primljen prestar, što se pokazalo kobnim.

Struktura reda Jedija[uredi VE | uredi]

  • Početnik (apprentice) - svako dijete kod kojeg se nađe povišena količina midi-klorijana
  • Padawan - naučnik kojeg intenzivno podučava Jedi vitez; ako početnika ne izabere niti jedan vitez do njegove 13 godine, početnik ne postaje padawan, već odlazi u tehničku službu reda
  • Vitez (knight)- nakon što završi obuku, padawan postaje vitez
  • Učitelj (master)- vitez koji uspješno poduči padawana do statusa viteza može postati učitelj
  • Član Savjeta (council member)- Član vijeća/savjeta Jedija, vidi dalje u tekstu
  • Duh - najviša razina koja nije definirana kodeksom reda; postigli su je Yoda, Obi - Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn i Anakin Skywalker u nastavku Povratak Jedija

Centralno tijelo reda bio je Savjet, u kojem se nalazilo maksimalno dvanaest članova. Jediji su prije svega bili zaduženi za očuvanje mira u Staroj Galaktičkoj Republici. Kako su bili angažirani i u vojnim sukobima, bili su vični borilačkim vještinama. Tradicionalno oružje Jedi-viteza je svjetlosni mač. Zadatak svakog Jedija je da sam napravi mač, što je i konačna potvrda statusa.

Sila[uredi VE | uredi]

Sila se u ratovima zvijezda opisuje kao energetsko polje koje isijavaju sva živa bića. Jedi-vitezovi mogu razumjeti Silu i služiti se njom zahvaljujući simbiontskim organizmima zvanima midi-klorijani. Što je veći broj midi-klorijana, snažnija je Sila. U filmu "Fantomska prijetnja" doznajemo da je Anakin Skywalker imao preko 20000 midi-klorijana, više i od samog učitelja Yode.


Kodeks Jedija[uredi VE | uredi]

Gdje nema emocija, tu je mir.

Gdje nema ignorancije, tu je znanje.

Gdje nema strasti, tu je spokoj.

Gdje nema kaosa, tu je sklad.

Gdje nema smrti, tu je Sila.

Svjetlosni mač, oružje Jedija

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]