Han Solo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lik iz Ratova zvijezda
Han Solo
Han solo.jpg

Han Solo


Položaj kapetan Milenijskog sokola, kasnije general
Planet Corellia
Vrsta Čovjek
Spol Muško
Visina 1.80 m
Afilijacija Savez pobunjenika
Gluma Harrison Ford

Han Solo je izmišljeni lik iz serijala Ratovi zvijezda, i kao krijumčar skupa sa Wookieem pod imenom Chewbacca prelazi na stranu Saveza pobunjenika u filmu Ratovi zvijezda IV: Nova nada (1977.). Ulogu Hana Soloa imao je američki glumac Harrison Ford.

Han Solo je suprug Leie Organe i otac Ben Soloa/Kylo Rena.

Joseph Campell opisuje lik Han Soloa kao “On misli da je egoist, ali on stvarno nije... uvijek ga nešto drugo gura.“[1]

Pregled lika[uredi | uredi kôd]

Nova nada (1977.)[uredi | uredi kôd]

Han Solo je krijumčar i pilot koji zajedno sa svojim prijateljem Chewbaccom dobiva ponudu od Obi-Wan Kenobija da njega- a s njime i Luke Skywalkera, te droide R2-D2 i C-3PO- dovede sa Tatooine na Alderaan. Pošto Han duguje veliki iznos novaca kriminalcu Jabba the Hutt ubrzo pristaje na ponudu te zajedno polaze sa njegovim brodom Millennium Falcon.

Nakon što pomoću svijetlosne brzine uspiju pobjeći imperijskoj vojsci dolaze do mjesta gdje se nalazi planet Alderaan no planeta više nema. Uhvaćeni sa Falconom unutar Smrtosne zvijezde Han i Luke se uspjevaju preodjenuti u odore stormtroopera te tako neprimjećeni saznati lokaciju zarobljene princeze Leie Organe, koja kao što ga je Luke uvjerio će sigurno na veliko nagraditi onoga tko joj pomogne pobjeći. Dok Han, Luke i Leia bježe se Obi-Wan žrtvuje u dvoboju sa Darth Vaderom.

Nakon što je sigurno doveo Lukea, Leiu, C-3PO i R2-D2 do baze Pobunjenika dobiva velikodušnu plaću te se sa Chewbaccom ponovno sprema otići, ne želeći se petljati u borbu. Luke ga moli da ostane no Han odlazi. Kasnije za vrijeme napada Pobunjenika na Smrtosnu zvijezdu se Han ipak vraća i pomoću Falcona pomogne da Luke ima priliku pogoditi slabu točku mega oružja. Za svoju hrabrost kasnije zajedno sa Lukeom i Chewbaccom dobiva medalju od Leije.

Imperiji uzvraća udarac (1980.)[uredi | uredi kôd]

Tri godine nakon uništenja Smrtosne zvijezde Han pomaže Pobunjenicima na ledenom planetu Hoth. Nako što izvijesti Leiju da će uskoro morati otići da otplati dug kod Jabbe odlazi potražiti Lukea koji se nije vratio sa svojeg izvida. Pronalazi ga ranjenog u hladoj noći i rasparajući stvorenje tauntaun da im pruža toplinu kroz noć s njime čeka dok ih ujutro ne spase.

Nakon što saznaju da je Imperij otkrijo njihovu lokaciju sljedi evakuacija baze te Han, Chewbacca, Leia i C-3PO bježe u svemir. Dok se skrivaju u velikom asteroidu Han i Leia se zbližuju i djele poljubac. Shvativši da u asteroidu boravi čudovišni crv zajedno sa Falconom bježe na Bespin gdje se Han nada da će im pomoć njegov stari prijatelj Lando Calrissian. Bez da znaju ih prati lovac na glave Boba Fett.

U poćetku prijateljski primljeni ih Lando ubrzo predaje Vaderu, koji time želi primamiti Lukea te nakon isprobavanja uređaja za zaleđivanje sa Hanom ga Boba Fett dobiva za poklon Jabbi.

Povratak Jedija (1983.)[uredi | uredi kôd]

Godinu dana kasnije se Han nalazi zaleđen u karbonitu kao dekoracija u palači Jabbe na Tatooineu. Nakon što Lukeov pokušaj pregovaranja i Leijin pokušaj ga odmrzne vode do toga da ih Jabba osuđuje na smrt zajedno sa Landom uspjevaju pobjeći te Leija ubija Jabbu.

Ponovno u bazi Pobunjenika saznaju da je Imperiji izgradio novu Smrtosnu zvijezdu u blizini šumskog mjeseca Endor. Zajedno sa Chewbaccom, Lukeom i Leiom vodi grupu Pobunjenika da isključe zaštitni štit sa centrale na Endoru. Nakon što se sprijatelje sa stvorenjima Ewok uz njihovu pomoć uspijevaju poraziti vojsku imperija na Endoru dok Lando sa ostalima napada i uništava novo mega oružje. Zajedno sa Leijom i ostalima kasnije slavi pobjedu.      

Sila se budi (2015.)[uredi | uredi kôd]

Zajedno sa Chewbaccom se Han ponovno vratio radu kao krijumčar. Nakon što naiđu na mladu Rey koja sa Finnom bježi od Prvog reda pomoću Millennium Falcona- kojeg je Han izgubio prije početka filma- odvode ih do Maz Kante od koje se nadaju da im može pomoći pronaći nestalog Lukea Skywalkera. Zadivljen sposobnostima za pilotiranje mlade Rey joj nudi posao kao pilot, no ona, iako dirnuta ponudom, odbija. Odjednom ih napada Prvi red i Han svijedoči kako Kylo Ren otima Rey. Tada se pojavljuje Pokret otpora nadvođen Leiom Organom i Han se nakon dugog vremena ponovno susreće sa svojom suprugom od koje je bio odvojen od kad im je sin Ben prešao na tamnu stranu i postao Kylo Ren. Dok Leia daje sama sebi krivicu što je Ben prešao na tamnu stranu ju Han uvjerava da je Snoke za sve kriv, a ona ga moli da pokuša vratiti njihovog sina.

Uputivši se sa Chebaccom i Finnom da unesposobe mega- oružje Prvog reda i spase Rey, Han se odluči suočiti sa svojim sinom. Prozove Bena rođenim imenom i moli ga da se vrati kući na što ovaj odgovara da treba pomoč da učini što treba. Han se odlučno približi sinu no ovaj ga tada probada svijetlosnim mačem. Još jednom Han miluje svojega sina po licu nakon čega pada mrtav u ponor.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Mythic Discovery Within the Inner Reaches of Outer Space: Joseph Campbell Meets George Lucas, Part 2". StarWars.com. November 6, 2015. Retrieved October 10, 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  1. Northrop Frye and the Phenomenology of Myth. University of Toronto Press. Toronto. 31. siječnja 2006. ISBN 9781442627604