Kylo Ren

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lik iz Ratova zvijezda
Kylo Ren

Položaj Nepoznato
Planet Chandrila
Vrsta Čovjek
Spol muškarac
Visina Nepoznato
Afilijacija Jedi red (prije)

Prvi red

Vitezovi od Ren

Gluma Adam Driver

Kylo Ren je izmišljeni lik iz sage Zvijezdani ratovi redatelja George Lucasa. Prvi put se pojavljuje u Ratovi zvijezda VII: Sila se budi kao majstor viteza od Ren, moćni korisnik tamne strane Sile u službi Prvog reda. “Kylo Ren“ je u stvarnosti Ben Solo, sin Han Soloa i Leije Organe, nećak Luke Skywalkera, te unuk Anakin Skywalkera/Darth Vadera i Padme Amidale. Podućen od svojeg strica Luke Skywalkera za Jedia ubrzo postaje zaveden tamnom stranom Sile preko Vrhovnog vođe Snokea i teži time da postane moćan poput svog djeda Darth Vadera.

Kao majstor vitezova od Ren i zapovjednik pod Vrhovnim vođom vodi Prvi red s ciljem ponovno uspostaviti slavu Galaktičkog Imperija.

Glumi ga američki glumac Adam Driver.

Epizoda 7[uredi | uredi kôd]

Potraga za kartom[uredi | uredi kôd]

U potrazi za kartom koja vodi k Lukeu Skywalkeru, Kylo Ren predvodi napad na selo na Jakku i ubija starog istraživaća Lor San Tekka koji je posljednji bio u vlasništvu karte, te hvata Poe Damerona, pilota Otpora koji je trebao preuzeti kartu. Ono što ne zna je da se karta nalazi u droidu BB-8 koji je uspio pobjeći. Nakon saslušanja Kylo saznaje da je karta još na Jakku, dok Poe uspijeva pobjeći uz pomoć dezertera Finna. BB-8 se upoznaje sa Rey i zajedno sa Finnom bježi na Millennium Falconu kojeg ubrzo pronalazi stvarni vlasnik broda Han Solo.

U međuvremenu postaje jasno da je Kylo Ren u stvarnosti sin Hana i Leije, pravim imenom Ben, i bivši Lukeov Jedi učenik. Zaveden tamnom stranom Sile preko Vrhovnog vođe Snoka, uništio je novu Jedi akademiju i pridružio se Prvom redu, ali osječajući zov svijetle strane često priziva savjet svojeg djeda, Darth Vadera.

Sila se budi[uredi | uredi kôd]

Dolaskom na Takondan da se domogne droida s kartom, Ren susreče djevojku Rey u šumi koja omogućuje droidu da utekne pred napadaćima. Ren shvaća da je Rey vidjela kartu, te ju otima uvjeren da će iz nje izvući informacije. Za vrijeme saslušavanja pokušava pomoću Sile navesti Rey da mu preda kartu, no zaprepašteno prekida pokušaj nakon što mu se ona uspijeva oduprijeti Silom i pročitati njegov strah da nikada neće biti moćan kao Darth Vader. Dok on odlazi obavjestiti Snokea o njenim sposobnostima, ona uspijeva pomoću “Jedi mentalnog trika“ prevariti stražu i pobjeći.

Dvoboj u šumi[uredi | uredi kôd]

Na bazu Prvog reda dolaze Han, Chewbacca i Finn da bi onesposobili štitove i omogućili napad Otpora, te oslobodili Rey koju ubrzo susreću. Nakon što postavi sav eksploziv, Han odlučuje suprotstaviti se sinu, prozivajući ga rođenim imenom, te ga moli da se vrati kući, upozoravajući ga da ga Snoke samo iskorištava. Ren priznaje da osjeća sukob u sebi i moli oca za pomoć na što ovaj rado pristaje, no u tom trenutku ga Kylo probada svijetlosnim mačem i baca u ponor. Bijesni Cheewbacca puca na Rena nakon ćega ovaj kreće u potjeru za Rey i Finnom. U šumi se Finn suprotstavlja Renu pomoću Lukeovog starog svijetlosnog maća, ali ga Ren ubrzo nadvlada i teško ranjuje. Rey tada uzima mać i pomoću Sile uspijeva oduprijeti Renovim napadima. On joj nudi da ju podućuje ali ona ga ranjuje preko lica. Dvoboj se prekida kada se planet poćinje raspadati i oboje ostaju na suprotnim klancima. Rey biježi sa ostalima, dok Snoke naređuje generalu Hux da dovede Kylo Rena da dovrši obuku.

Epizoda 8[uredi | uredi kôd]

Napad[uredi | uredi kôd]

Nedugo nakon uništenja baze i mega oružja Prvog reda, ovaj pokreće napad na bazu Otpora na D'Qaru. Dok se Otpor bavi evakuacijom, pilot Poe predvodi napad na bomber Prvog reda u kojemu obje strane doživljuju velike gubitke. Nakon što Vrhovni vođa Snoke predbacuje Kylo Renu slabost i djetinjasto ponašanje, ponavljajući kako mu je sudbina nastaviti nasljedstvo Darth Vadera i kako je slab dozvolio da ga ne trenirana djevojka nadvlada, Ren kasnije bijesno razbija svoju kacigu i odlučno odlazi predvoditi napad na mrski Otpor. Za vrijeme napada u svemiru Ren uspijeva sa svojom letjelicom uništiti mnoge dijelove Otpora, no kada osjeti prisustvo svoje majke Leije na centralnom brodu okljeva sa napadom, što vodi do toga da suborci pucaju te u napadu pogibaju mnogi generali Otpora a Leia ostaje ranjena.

Susret Svijetle i Tamne strane[uredi | uredi kôd]

Dok Prvi red nastavlja sljediti Otpor, Ren iznenada doživljuje telepatsku povezanos sa Rey kroz Silu- pomoću koje im je moguće jedan drugog vidjeti i međusobno razgovarati. Ne obazirajući se na njene optužbe ju ispituje o lokaciji gdje se Luke nalazi, no ona mu samo predbacuje da je čudovište. Kasnije joj isprića svoju verziju događaja koji su vodili do uništenja nove Jedi akademije. Iako i dalje odbija odati lokaciju Lukea, za vrijeme kasnijeg razgovora Rey pruža svoju svoju ruku i njegova i njena ruka se dodiruju, što vodi do toga da ona osjeti njegov unutarnji sukob, a on istinu o njenom podrijetlu. Ali se tu odjednom pojavi Luke i prestravljen prekida sustret.

Živio vrhovni vođa[uredi | uredi kôd]

Uvjerena da može vratiti Rena na svijetlu stranu Rey odlazi na glavni brod Prvog reda, no Ren ju pod pritvorom vodi pred Vrhovnog vođu. Rey ga još jednom uvjerava da će on preći na svijetlu stranu dok ju on uvjerava da će ona preći na tamnu stranu. Dolaskom pred Snokea ovaj priznaje da je on stvorio telepatsku povezanost između njih dvoje kao mamac i zapovjeda Renu da ju ubije. No, iako očigledno na strani Snokea Ren odjednom ubija ovoga i zajedno sa Rey se bori protiv Snokove garde koja ih sada napada. Nakon borbe Ren još jednom nudi Rey da pređe uz njega te da zajedno vladaju galaksijom, no ona ponovno odbija, čak i nakon što joj on predbacuje da se ona uzaludno drži za prošlost i nadu, te kako je jedini način biti slobodan uništiti sve što je bilo i kako premda su joj roditelji bili nebitni pijanci ona ne može imati mjesto u galaksiji osim uz njega. Pri pokušaju da oboje dođu do Lukeovog svijetlosnog mača ovaj puca, dok se svemirski brod na kojemu se nalaze poćinje raspadati nakon što je vice admiralica Holdo zabila svoj brod u njega. Dok je Ren na trenutak bez svjesti Rey sa ostacima maća bježi. Trenutak kasnije ulazi general Hux te mu Ren kaže kako je odbijegla djevojka ubila Snokea i gardu. Kylo Ren tada sebe proglašava novim Vrhovnim vođom.

Kroz novostečenu poziciju, Ren zapovjeda napad na novu bazu Otpora te sam predvodi napad na Crait, naređujući da neće biti zarobljenika. Otpor pokušava pokrenuti obrambeni protu napad ali se mora povući te im Millennium Falcon s Chewbaccom i Rey dolazi u pomoć. Odjednom se pred bazom pojavljuje Luke i Ren naređuje svo oružje da cilja na njega, no ovaj ostaje ne ranjen. U bijesu se Ren zatekne u divljem dvoboju sa Lukeom, za vrijeme kojega ga Luke moli za oprost no Ren odvraća da će ubrzo uništiti i posljednjeg Jedija. Luke ga uvijerava da on nije posljednji Jedi te da će poput njegovog oca uvijek biti uz njega. Zadnjim zamahom Ren očigledno rasjeće Lukea no ubrzo se otkriva da se Luke zapravo još uvijek nalazi na drugoj strani galaksije te da je ovo bilo samo projekcija. Na Ahch-To iscrpljeni Luke promatra zalazak sunca dok spokojno postaje jedno sa Silom dok Otpor za to vrijeme uspije pobjeći. Ulaskom u napuštenu bazu Ren još jednom viđa Rey preko povezanosti, no ona bez riječi zatvori vrata Falcona i odlazi.


Epizoda 9[uredi | uredi kôd]

Adam Driver se ponovno pojavljuje kao Kylo Ren u Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera.

Glasovi prošlosti[uredi | uredi kôd]

Ren, koji već vlada godinu dana kao Vrhovni vođa Prvog reda, pretražuje galaksiju za Sith kompasom koji bi ga odveo do svetog planeta Sith, Exegol, u nadi da ubi uskrslog cara Palpatina kao prikaz svoje moći. Kada Ren pomoću kompasa stigne do Exegola, Palpatine otkriva da je on cijelo vrijeme manipulirao Renom, stvorivši Snokea kao sredstvo da Ren skrene na tamnu stranu i uvježba ga u načinima Sile. Palpatine obećava Renu novo carstvo nad kojim bi Ren vladao kao car, navodeći da će to ostvariti pomoću ogromne flote Star Destroyer poznate kao Konačni poredak, za uzvrat traži prvo da Ren mora ubiti Rey.

Tajne i odluke[uredi | uredi kôd]

Ren nastavlja tražiti Rey kroz galaksiju, dok se istovemeno i dalje nalazi s njom u vezi putem Sile, koristeći te informacije kako bi otkrio njezinu lokaciju. Ren ju pokušava spriječiti u pronalaženju drugog kompasa, te joj u jednom od razgovora priznaje da ona ima veći udio u priči nego što je prvotno mislio, i obećava joj cijelu priču ispričati osobno. Kad se konačno još jednom sretnu licem u lice, Ren objašnjava Rey da je ona unuka od Palpatinina, te da su oni su dijada u Sili s izuzetno snažnim potencijalom kada zajedno. Još jednom je moli da pođe uz njega i da mu se pridruži da zajedno ubiju Palpatina i preuzmu moć. Rey odbija, ali on je ne želi ubiti i slijedi je do Kef Bira. Susrevši se ponovno s njom na olupini druge Zvijezde smrti, on je nastavlja moliti da mu se pridruži te uništi njen kompas, govoreći joj da sada može doći do Palpatina samo s njim. Bjesna ga ona napada i Ren se upušta s njom u dvoboj sa svjetlosnim mačevima. Odjednom Ren osjeti prisutnost svoje majke preko Sile i u trenutku ne pažnje ga očajna Rey probada mačem. Zgrožena onime što je učinila ga Rey lječi putem Sile te odlazi s njegovim brodom, nakon što mu priznaje da je željela uzeti ruku Ben Soloa, ali ne i Kylo Rena. Sam na olupini Ren vidi viziju svog oca Han Soloa i u odjeku njihovog posljednjeg susreta Ren kaže Hanu da "znam što moram učiniti, ali ne znam imam li snage da to učinim ", na što mu otac odgovara: " Znaš. " Kako Han nestaje, njegov sin baca svjetlosni mač u more, odričući se svoje uloge vrhovnog vođe i vraćajući se svom starom identitetu Ben Soloa.

Pobjeda Svijetla nad Tamom[uredi | uredi kôd]

Ben sada odlućno odlazi da pomogne Rey da porazi Palpatinea na Exegolu, nakon što je odustao od tamne strane. Rey osjeti njegovu prisutnost i koristi njihovu vezu kako bi mu dala svijetlosni mač Anakina, koji Ben koristi da porazi vitezove Rena. Palpatine tada osjeti Rey i Benovu vezu kao dijadu Sile i apsorbira njihovu energiju za obnavljanje vlastitog tijela, prije nego što Bena baca u ponor. Međutim, Rey uspije pobijediti i ubiti Palpatina prije nego što sama umre od napora. Ben se popne iz ponora i nađe Reyino tijelo te uspijeva prenijeti cijelu svoju životnu energigu u nju, uspješno je oživljavajući, ali žrtvujući svoj vlastiti život u tom procesu. Dijele zagrljaj i strastveni poljubac prije nego što Ben mirno umre u Reyinom naručju. Tijelo mu blijedi istovremeno s majčinim, postajući jedno sa Silom.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]