Kylo Ren

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lik iz Ratova zvijezda
Kylo Ren

Položaj Nepoznato
Planet Chandrila
Vrsta Čovjek
Spol muškarac
Visina Nepoznato
Afilijacija Jedi red (prije)

Prvi red

Vitezovi od Ren

Gluma Adam Driver

Kylo Ren je izmišljeni lik iz sage Zvijezdani ratovi redatelja George Lucasa. Prvi put se pojavljuje u Ratovi zvijezda VII: Sila se budi kao majstor viteza od Ren, moćni korisnik tamne strane Sile u službi Prvog reda. “Kylo Ren“ je u stvarnosti Ben Solo, sin od Han Soloa i Leie Organe, nećak Luke Skywalkera, te unuk Anakin Skywalkera/Darth Vadera i Padme Amidale. Podućen od svojeg strica Luke Skywalkera za Jedia ubrzo postaje zaveden tamnom stranom Sile preko Vrhovnog vođe Snokea i teži time da postane moćan poput svog djeda Darth Vadera.

Kao majstor vitezova od Ren i zapovjednik pod Vrhovnim vođom vodi Prvi red sa ciljem ponovno uspostaviti slavu Galaktičkog Imperija.

Tumaći ga američki glumac Adam Driver.

Epizoda 7[uredi VE | uredi]

Potraga za kartom[uredi VE | uredi]

U potrazi za kartom koja vodi k Luke Skywalkeru, Kylo Ren predvodi napad na selo na Jakku i ubija starog svećenika Lor San Tekka koji je posljednji bio u vlasništvu karte, te hvata Poe Damerona, pilota Otpora koji je trebao preuzeti kartu. Ono što ne zna je da se karta nalazi u droidu BB-8 koji je uspio pobjeći. Nakon saslušanja Kylo saznaje da je karta još na Jakku, dok Poe uspijeva pobjeć uz pomoć dezartera Finna. BB-8 se upoznao sa Rey i zajedno sa Finnom bježi na Millennium Falconu kojeg ubrzo pronalazi stvarni vlasnik broda Han Solo.

U međuvremenu postaje jasno da je Kylo Ren u stvarnosti sin Hana i Leie, pravim imenom Ben, i bivši Jedi učenik od Lukea. Zaveden tamnom stranom Sile preko Vrhovnog vođe Snoka je uništio novu Jedi akademiju i pridružio se Prvom redu, ali osječajući zov svijetle strane često priziva savjet svojeg djeda, Darth Vadera.

Sila se budi[uredi VE | uredi]

Dolazkom na Takondan da se domogne droida s kartom, Ren susreče djevojku Rey u šumi koja omogućuje droidu da utekne pred napadaćima. Ren shvaća da je Rey vidjela kartu, te ju otima uvjeren da iz nje izvuće informacije. Za vrijeme sasluškivanja pokuša pomoću Sile navesti Rey da mu preda kartu, no zaprepašteno prekida pokušaj nakon što mu se ona uspijeva oduprijeti Silom i proćitati njegov strah da nikada neće biti moćan kao Darth Vader. Dok on odlazi obavjestiti Snokea o njenim sposobnostima, ona uspijeva pomoću “Jedi mentalnog trika“ prevariti stražu i pobjeć.

Dvoboj u šumi[uredi VE | uredi]

Na bazu Prvog reda dolaze Han, Chewbacca i Finn da bi onesposobili štitove i omogućili napad Otpora, te oslobodili Rey koju ubrzo susreću. Nakon što postavi sav eksploziv Han  odlućuje konfrontirati sina i prozivajući ga rođenim imenom ga moli da se vrat kući, upozoravajući da ga Snoke samo iskorištava. Ren priznaje da osjeća sukob u sebi i moli oca za pomoć na što ovaj rado pristaje, no u tom trenutku ga Kylo probada svijetlosnim mačem i baca u ponor. Bijesni Cheewbacca puca na Rena nakon ćega ovaj kreće u potjeru za Rey i Finnom. U šumi se Finn suprotstavlja Renu pomoću Lukeovog starog svijetlosnog maća, ali ga Ren ubrzo nadvlada i teško ranjuje. Rey tada uzima mać i pomoću Sile uspijeva oduprijeti Renovim napadima. On joj nudi da ju podućuje ali ona ga ranjuje preko lica. Dvoboj se prekida kada se planet poćinje raspadati i oboje ostaju na suprotnim klancima. Rey biježi sa ostalima, dok Snoke naređuje generalu Hux da dovede Kylo Rena da dovrši obuku.

Epizoda 8[uredi VE | uredi]

Napad[uredi VE | uredi]

Nedugo nakon uništenja baze i mega oružja Prvog reda, ovaj pokreće napad na bazu Otpora na D'Qaru. Dok se Otpor bavi evakuacijom, pilot Poe predvodi napad na bomber Prvog reda u kojemu obje strane doživljuju velike gubitke. Nakon što Vrhovni vođa Snoke predbacuje Kylo Renu slabost i djetinjasto ponašanje, ponavljajući kako mu je sudbina nastaviti nasljedstvo Darth Vadera i kako je slab dozvolio da ga ne trenirana djevojka nadvlada, Ren kasnije bijesno razbija svoju kacigu i odlućno odlazi predvoditi napad na mrski Otpor. Za vrijeme napada u svemiru Ren uspijeva sa svojom letjelicom uništiti mnoge dijelove Otpora, no kada osjeti prisutstvo svoje majke Leia na centralnom brodu okljeva sa napadom, što vodi do toga da suborci pucaju te u napadu pogibaju mnogi generali Otpora a Leia ostaje ranjena.

Susret Svijetle i Tamne strane[uredi VE | uredi]

Dok Prvi red nastavlja sljediti Otpor, Ren iznenada doživljuje telepatsku povezanos sa Rey kroz Silu- pomoću koje im je moguće jedan drugog vidjeti i međusobno razgovarati. Ne obazirajući se na njene optužbe ju ispituje o lokaciji gdje se Luke nalazi, no ona mu samo predbacuje da je čudovište. Kasnije joj isprića svoju verziju događaja koji su vodili do uništenja nove Jedi akademije. Iako i dalje odbija odati lokaciju Lukea, za vrijeme kasnijeg razgovora Rey pruža svoju svoju ruku i njegova i njena ruka se dodiruju, što vodi do toga da ona osjeti njegov unutarnji sukob a on istinu o njenom podrijetlu. Odjednom se pojavi Luke i prestravljen prekida sustret.

Živio vrhovni vođa[uredi VE | uredi]

Uvijerena da joj je moguće vratiti Rena na svijetlu stranu Rey odlazi na glavni brod Prvog reda no Ren ju pod pritvorom vodi pred Vrhovnog vođu. Rey ga još jednom uvjerava da će on preći na svijetlu stranu dok ju on uvijerava da će ona preći na tamnu stranu. Dolaskom pred Snokea ovaj priznaje da je on stvorio telepatsku povezanost između njih dvoje kao mamac i zapovjeda Renu da ju ubije. No, iako očigledno na strani Snokea Ren odjednom ubija ovoga i zajedno sa Rey se bori protiv Snokove garde koja ih sada napada. Nakon borbe Ren još jednom nudi Rey da pređe uz njega te da zajedno vladaju galaksijom, no ona ponovno odbija, čak i nakon što joj on predbacuje da se ona uzaludno drži za prošlost i nadu, te kako je jedini naćin biti slobodan uništiti sve što je bilo i kako premda su joj roditelji bili nebitni pijanci ona ne može imati mjesto u galaksiji osim uz njega. Pri pokušaju da oboje dođu do Lukeovog svijetlosnog mača ovaj puca, dok se svemirski brod na kojemu se nalaze poćinje raspadati nakon što je vice admiralica Holdo zabila svoj brod u njega. Dok je Ren na trenutak bez svjesti Rey sa ostacima maća bježi. Trenutak kasnije ulazi general Hux te mu Ren kaže kako je odbijegla djevojka ubila Snokea i gardu. Kylo Ren tada sebe proglašava novim Vrhovnim vođom.

Kroz novo stećenu poziciju Ren zapovjeda napad na novu bazu Otpora te sam predvodi napad na Crait, naređujući da neće biti zarobljenika. Otpor pokušava pokrenuti obranbeni protu napad ali se mora povući te im Millennium Falcon sa Chewbaccom i Rey dolazi u pomoć. Odjednom se pred bazom pojavljuje Luke i Ren naređuje svo oružje da cilja na njega, no ovaj ostaje ne ranjen. U bijesu se Ren zatekne u divljem dvoboju sa Lukeom, za vrijeme kojega ga Luke moli za oprost no Ren odvraća da će ubrzo uništiti i posljednjeg Jedija. Luke ga uvijerava da on nije posljednji Jedi te da će poput njegovog oca uvijek biti uz njega. Zadnjim zamahom Ren očigledno rasjeće Lukea no ubrzo se otkriva da se Luke zapravo još uvijek nalazi na drugoj strani galaksije te da je ovo bilo samo projekcija. Na Ahch-To iscrpljeni Luke promatra zalazak sunca dok spokojno postaje jedno sa Silom dok Otpor za to vrijeme uspije pobjeći. Ulaskom u napuštenu bazu Ren još jednom viđa Rey preko povezanosti, no ona bez rijeći zatvori vrata Falcona i odlazi.


Epizoda 9[uredi VE | uredi]

Adam Driver će se ponovno vidjeti kao Kylo Ren u Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]