Ratovi zvijezda: Sila se budi

Izvor: Wikipedija
Ratovi zvijezda: Sila se budi
Službeni logo filma Ratovi zvijezda: Sila se budi
Naslov izvornika
Star Wars: The Force Awakens
RedateljJ. J. Abrams
ProducentKathleen Kennedy
J. J. Abrams
Bryan Burk
ScenaristLawrence Kasdan
J. J. Abrams
Priča:
George Lucas[1]
Glavne ulogeJohn Boyega
Daisy Ridley
Adam Driver
Oscar Isaac
Andy Serkis
Domhnall Gleeson
Max von Sydow
Harrison Ford
Carrie Fisher
Mark Hamill
Anthony Daniels
Peter Mayhew
Kenny Baker
GlazbaJohn Williams
SnimateljDaniel Mindel
MontažaMaryann Brandon
Mary Jo Markey
DistributerWalt Disney Pictures
Bad Robot Productions
LucasFilm
Godina izdanja2015.
Država SAD
Jezikengleski
Žanrznanstvena fantastika
Proračun$306 000 000[2]
Zarada$2 068 178 225[3]
Prethodni
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Ratovi zvijezda: Sila se budi (u Hrvatskoj preveden i kao Ratovi zvijezda: Epizoda VII – Sila se budi; eng. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens) je američki epski znanstveno-fantastični film iz 2015. godine čiji je scenarist, producent i redatelj J. J. Abrams. Kao direktan nastavak filma Povratak Jedija iz 1983. godine, Sila se budi je prvi dio nove trilogije Ratova zvijezda. Glavne uloge u filmu su ostvarili Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Peter Mayhew i Max von Sydow. U produkciji kompanija LucasFilm Ltd. i Abramsove Bad Robot Productions te uz svjetsku distribuciju studija Walt Disney, Sila se budi je prvi film kojeg nije producirao originalni kreator sage Ratova zvijezda George Lucas. Radnjom smješten trideset godina nakon događaja iz filma Povratak Jedija, film Sila se budi prati Rey, Finna i Poea Damerona u njihovoj potrazi za Lukeom Skywalkerom i bitci uz Pokret otpora kojeg predvode veterani starog Pobunjeničkog saveza protiv Kylo Rena i Prvog reda, nasljednika Galaktičkog carstva.

Nakon što je u listopadu 2012. godine kompanija Walt Disney otkupila prava od LucasFilma, najavljen je početak produkcije filma Sila se budi. Film su producirali Abrams, njegov dugogodišnji suradnik Bryan Burk te predsjednica Lucasfilma Kathleen Kennedy. Abrams i Lawrence Kasdan, jedan od scenarista filmova iz originalne trilogije – Carstvo uzvraća udarac i Povratak Jedija – prepravili su originalni scenarij autora Michaela Arndta. John Williams, autor glazbe svih prethodnih šest nastavaka sage, vratio se kako bi napisao glazbu i za sedmu epizodu. Lucas je tijekom rane faze produkcije filma služio kao njegov kreativni savjetnik. Snimanje filma započelo je u travnju 2014. godine u Abu Dhabiju i na Islandu, a snimalo se sve do studenog iste godine u Irskoj te u studijima Pinewood u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Film Ratovi zvijezda: Sila se budi godinama je bio jedan od najiščekivanijih filmova uopće, a kompanija Disney ga je podupirala snažnom marketinškom kampanjom. Svoju je premijeru film imao 14. prosinca 2015. godine u Los Angelesu, četiri dana prije početka službene kino distribucije. Dobio je hvalospjeve filmske struke, pogotovo za glumačku postavu, režiju, glazbu, specijalne efekte i akcijske sekvence, premda je najviše bio kritiziran zbog toga što se izdvaja od originalne trilogije. Nakon početka kino distribucije, Sila se budi oborila je razne box-office rekorde i postala najgledanijim filmom kompletne franšize, najgledanijim filmom općenito u Sjevernoj Americi i trećim najgledanijim filmom svih vremena u svijetu sa zaradom od preko 2 milijarde dolara (bez prilagodbe inflacije). Film je dobio pet nominacija za prestižnu nagradu Oscar i četiri nominacije za britansku nagradu BAFTA (osvojio je BAFTA-u za najbolje specijalne efekte). Dva filmska nastavka, Posljednji Jedi i Epizoda IX predviđena su za kino distribuciju 2017. i 2019. godine.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Trideset godina nakon Galaktičkog građanskog rata, Prvi odred izdignuo se iz pepela Galaktičkog imperija s namjerom uništenja Nove Republike. Pokret otpora kojeg podupire sama Republika, a vodi generalica Leia Organa, pruža im otpor dok Leia istovremeno traga za svojim nestalim bratom, Lukeom Skywalkerom.

Pilot pokreta otpora Poe Dameron sastaje se s ostarjelim seljakom Lor San Tekkom na planetu Jakku kako bi od njega primio mapu s Lukeovom lokacijom. Vojnici Prvog reda kojima zapovijeda Kylo Ren uništavaju selo i hvataju Poea, a Kylo osobno ubija Tekku. Poeov droid, BB-8, uspijeva pobjeći s mapom te se susreće s Rey, skupljačicom otpada. Kylo muči Poea koristeći Silu te saznaje za droida BB-8. U međuvremenu jedan od vojnika Prvog reda, FN-2187, oslobađa Poea te njih dvojica zajedno bježe u borbenoj letjelici TIE, a tijekom njihovog bijega Poe mu nadjene ime "Finn". Ipak, njihova letjelica u pokušaju bijega biva oštećena i oni se ruše na planet Jakku; Finn preživljava, ali se čini da je Poe poginuo u nesreći. Ubrzo potom Finn susreće Rey i droida BB-8, ali ih Prvi odred nalazi i započne zračni napad. Finn, Rey i droid BB-8 bježe s planeta koristeći brod Millennium Falcon kojeg su ukrali iz mjesta na kojem je Rey do tog trenutka živjela.

Uskoro Falcon zauzme veća letjelica čiji su piloti Han Solo i Chewbacca, a koji se nalaze u potrazi za svojim starim brodom. Dvije protivničke bande koje žele utjerati Hanov dug, upadaju na brod, ali Han i njegovi novi saveznici bježe u Falconu. Bande obavještavaju Prvi red o njihovom susretu. Na planetu gdje se nalazi Prvi red – ujedno i planet koji je u potpunosti pretvoren u super-moćno oružje koje svoju snagu crpi iz energije obližnjih zvijezda – Vrhovni vođa Snoke dopušta generalu Huxu da po prvi puta upotrijebi oružje. Snoke ispituje Kylovu sposobnost nošenja s emocijama povezanim s njegovim ocem, Han Solom; Kylo mu odgovara da mu Han ne znači ništa.

Ekipa u Falconu pregleda mapu koju nosi droid BB-8 i otkriva da je nepotpuna. Han objašnjava da je Luke pokušao ponovno na noge postaviti red Jedi vitezova, ali je odustao nakon što se jedan učenik okrenuo protiv njega, prešao na Tamnu stranu, uništio Jedi hram i pobio sve druge učenike. Svi skupa stižu na planet Takodanu i upoznaju Maz Kanatu koja nudi svoju pomoć da droida BB-8 odvedu do Pokreta otpora. Rey snažno privuče trezor koji se nalazi u podrumu u kojem otkriva svjetlosni mač koji je nekada pripadao Lukeu i njegovom ocu, Anakinu Skywalkeru. Ona doživljava neugodne vizije i bježi u šumu. Maz daje Finnu svjetlosni mač na čuvanje.

U međuvremenu, planet sa super-moćnim oružjem uništava glavni zvjezdani sistem Republike te dio njezine flote. Prvi red nakon toga vrši napad na planet Takodanu u potrazi za droidom BB-8. Han, Chewbacca i Finn bivaju spašeni od strane borbenih letjelica X-Wing Pokreta otpora koje predvodi Poe za kojeg se ispostavlja da je preživio raniju nesreću. U tom trenutku Leia stiže na planet Takodana s C-3PO-om te se susreće s Hanom i Chewbaccom. U međuvremenu, Kylo zarobljava Rey i odvodi je u bazu Prvog reda. Međutimm, kada od nje pokuša saznati stvari u vezi mape, ona mu se uspije oduprijeti. Otkrivši da i ona može koristiti Silu, Rey bježi koristeći umne trikove na obližnjem čuvaru.

U bazi Pokreta otpora D'Qar, droid BB-8 pronalazi droida R2-D2-a koji se ne nalazi u funkciji još od Lukeovog nestanka. Dok se Prvi red priprema zapucati iz svoje baze na D'Qar, Pokret otpora smišlja plan uništenja super-moćnog oružja vlastitim protunapadom. Leia moli Hana da njihovog sina vrati živog. Koristeći brod Falcon, Han, Chewbacca i Finn dolaze u postrojenje gdje pronađu Rey i postave eksploziv. Han se suoči s Kylom, zovnuvši ga njegovim pravim imenom (Ben) te ga posljednji put moli da napusti Tamnu stranu. Kylo odbija i ubija Hana čime razljuti Chewbaccu koji na njega zapuca i rani ga, a što za posljedicu ima aktiviranje postavljenog eksploziva te omogućavanje Pokretu otpora da uništi bazu i super-moćno oružje Prvog reda.

Ozlijeđeni Kylo nalazi se u potjeri za Finnom i Rey. Kylo porazi Finna u borbi svjetlosnim mačevima te ga teško rani. Rey nakon toga uzima svjetlosni mač i koristi Silu kako bi porazila Kyla prije nego što ih razdvoji rascijep u zemlji nastao zbog demoliranja planeta. Snoke naređuje Huxu evakuaciju te da mu dovede Kyla kako bi završio obuku. Rey i Chewbacca s onesviještenim Finnom bježe u Falconu. Na D'Qaru, Pokret otpora slavi pobjedu dok Leia, Chewbacca i Rey žale za Hanom. U tom trenutku R2-D2 ponovno postaje aktivan te otkriva ostatak mape koja Rey odvodi do oceanskog planeta Ahch-To. Ona tamo pronalazi Lukea kojem pruža svjetlosni mač.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Film Ratovi zvijezda: Sila se budi svoje gledatelje upoznaje s novim likovima (od vrha): Adam Driver kao mračni ratnik Kylo Ren, Daisy Ridley kao skupljačica otpada Rey, John Boyega kao reformirani vojnik Finn i Oscar Isaac kao pilot borbene letjelice X-Wing Poe Dameron.
Odmetnik i krijumčar, nekad ključna figura Pobunjeničkog saveza. Ford je izjavio: "Han nema želju uzdignuti se do pozicije Obi-Wana niti želi biti nekakva New Age verzija Alexa Guinnessa. Njegov razvoj konzistentan je s likom, a također postoje i određeni emotivni elementi koji su ga unaprijedili... Međutim u njemu još uvijek postoji stari odmetnik Solo. Neke stvari nikad se ne mijenjaju..."[4]
Posljednji preživjeli Jedi koji se skriva. Što se tiče Lukea, Hana i Leie, redatelj Abrams je izjavio: "Njih troje tijekom vremena postali su praktički mitske figure, poput onih o Kralju Arthuru. To su ljudi o kojima su novi likovi možda čuli, a možda i nisu. To su likovi koji su možda nekada davno postojali ili postoje samo u bajkama...".[5] Glumac Hamill u početku je bio skeptičan u vezi otkrivanja njegovog lika na kraju filma, ali kasnije je promijenio mišljenje u vezi svog ograničenog nastupa u filmu i istaknuo da se radi o "velikom iznenađenju".[6] Abrams je nadodao da je kraj filma trebao biti "poput dugačkog udaranja bubnjeva prije nego što uistinu vidimo njegov lik na ekranu".[6]
Bivša princeza uništenog planeta Alderaan, a sada generalica Pokreta otpora i Lukeova sestra blizanka.[7] Nakon događaja iz filma Povratak Jedija, njezin lik opisan je kao "pomalo umoran, pomalo slomljenog srca".[8] Glumica Fisher opisala je Leiu kao "usamljenicu koja se nalazi pod velikim pritiskom. Privržena je svom cilju više nego ikada, ali osjeća se pomalo poraženom, umornom i ljutom". Redatelj Abrams je nadodao: "Za nju su ulozi u ovoj priči poprilično veliki pa zbog toga nema puno zezancije i humora u scenama u kojima se Leia pojavljuje".[9]
Mračni ratnik u kojem je Sila jaka, originalno član Vitezova Rena, a sada visoko-pozicionirani član Prvog reda. On je sin Hana i Leie.[10][11] Glumac Driver izjavio je da je ekipa filma "pokušavala ne gledati na njega kao na negativca ili kao na ultimativno zlo. Više smo gledali na njega kao na trodimenzionalnog lika. On je opasan i nepredviljiv i samome sebi moralno opravdava svoje postupke".[12]
Skupljačica otpada vrlo osjetiljiva na Silu koja je još kao dijete ostavljena na pustinjskom planetu Jakku na kojem još uvijek čeka povratak svoje obitelji.[13] Glumica Ridley je izjavila: "Ona je samoj sebi dovoljna, izrazito samostalna, ali samo do trenutka dok ne upozna Finna kada njezina prava životna avantura počinje".[13] Cailey Fleming u filmu glumi mladu Rey.[14]
Reformirani vojnik Prvog reda.[13][15] Glumac Boyega u jednom je intervjuu izjavio da je za ulogu saznao "tijekom doručka u Mayfairu" kada mu je Abrams rekao: "John, ti si nova zvijezda Ratova zvijezda".[16] Za svoj lik je rekao: "Kada upoznamo Finna, on se nalazi u velikoj opasnosti. A način na koji reagira na tu opasnost u potpunosti mu promijeni život i na jedinstven ga način katapultira u univerzum Ratova zvijezda".[13] U drugom intervjuu je nadodao: "On zna za Lukea, zna za njegovu povijest. Za njega sve to je kao da se pridružuje vojsci i tek nakon toga saznaje za jednog od najvećeg neprijatelja svoje zemlje".[5]
Pilot borbene letjelice X-Wing Pokreta otpora.[13][17] Glumac Isaac je izjavio: "On je najbolji pilot u galaksiji... Određena princeza poslala ga je na misiju tijekom koje on upoznaje Finna i tada se njihove sudbine isprepletu... Zauvijek.".[13]
Mudra i pomalo mistična vlasnica kantine na mirnom šumskom planetu Takodana.[17] Redatelj J. J. Abrams je za Kanatu izjavio da je "živjela preko tisuću godina. Vlasnica je rupe za alkoholičare... I to je jedno od mnogih mjesta koje se mogu pronaći u kutovima univerzuma Ratova zvijezda.".[18] Prema izjavama Abramsa, lik je temeljen na njegovoj bivšoj učiteljici engleskog jezika iz srednje škole, Rose Gilbert, koja je predavala u srednjoj školi Palisades Charter u razdoblju od 1961. do 2013. godine. Nadodao je: "Zbilja sam želio da se priča čini autentičnom, bez obzira na to što se radi o fantaziji. Na jednom od prvih sastanaka u vezi priče spomenuo sam Rose kao mudru figuru koju sam uistinu poznavao u stvarnom životu".[19]
Politički vođa Prvog reda. On je gospodar Kylo Renu, a Tamna strana Sile u njemu je iznimno jaka.[20] Glumac Serkis je lik Snokea opisao kao "iznimno enigmatičan i čudnjikavo ranjiv, a u isto vrijeme strahovito moćan... On je velik. U filmu se doima vrlo visokim. A što se dizajna lica tiče – to se ne može postići prostetikom... Bez da otkrijem previše o liku, on ima vrlo osebujno lice.".[21]
Zapovjednik Zvjezdoubilačke baze Prvog reda.[22] Glumac Gleeson svoj je lik opisao "iznimno nemilosrdnim. Kada bih rekao da snažno vjeruje u disciplinu ne bih ga dovoljno dobro opisao... On je sušta suprotnost Kylo Renu. Njih dvojica imaju vlastiti odnos, individualan i neobičan. Jedan od njih dvojice je snažan na način na koji drugi nije i obrnuto. Obojica žude za moći.".[23]
Humanoidni protokolarni droid koji se nalazi u službi Organe. Glumac Daniels je rekao da je glumcima dozvoljeno eksperimentirati s vlastitim performansama te da je Abrams "stvorio igralište na kojem je bilo vremena da razmisliš i daš eventualne prijedloge.".[24]
Wookiee i dugogodišnji partner i prijatelj Hana Soloa. Mayhewova glumačka zamjena bio je Joonas Suotamo u nekoliko akcijskih sekvenci, a Ian Whyte obavljao je fizičke aspekte snimanja zahtjevnih scena budući je 71-godišnji Mayhew patio od problema s koljenom.[25][26]
Umirovljeni avanturist na planetu Jakku koji pomaže Pokretu otpora da pronađe Skywalkera.[27]

Tim Rose i Mike Quinn repriziraju svoje uloge admirala Ackbara i Niena Nunba, obojica iz filma Povratak Jedija.[28][29] Kipsang Rotich vraća se kao glas Niena Nunba,[30] a Erik Bauersfield se također vraća kao glas Ackbara. Ovo je ujedno i posljednja filmska uloga Bauersfielda prije njegove smrti u travnju 2016. godine.[31] Premda je prvotno najavljen kao dio glumačke postave, Kenny Baker je u filmu potpisan kao "savjetnik" za lik R2-D2-a[32][33] dok je Jimmy Vee zapravo radio s likom.[34] Ewan McGregor ima nepotpisanu glasovnu cameo ulogu kao Obi-Wan Kenobi u dijelu filma u kojem Rey ima vizije, a za istu su sekvencu upotrebljene i arhivske audio snimke glumaca Franka Oza i Aleca Guinnessa kao Yode i Kenobija; glumac Oz je snimio originalni dijalog za film, ali ga je u konačnoj verziji filma ipak zamijenio već postojeći iz filma Carstvo uzvraća udarac.[35]

Gwendoline Christie tumači ulogu kapetanice Phasme, zapovjednice legije vojnika Prvog reda.[36] Dave Chapman i Brian Herring upravljaju droidom BB-8,[37] a Bill Hader i Ben Schwartz potpisani su kao "glasovni savjetnici".[38] Ken Leung tumači lika Staturu, admirala Pokreta otpora.[39] Simon Pegg pojavljuje se kao Unkar Plutt, glavni diler na planetu Jakku.[22][40] Greg Grunberg glumi Temmina "Snapa" Wexleyja, pilota borbene letjelice X-Wing.[41][42] Kiran Shah tumači Teeda, skupljača otpada na planetu Jakku koji vozi polumehanički Luggabeast.[43] Jessica Henwick pojavljuje se kao Jess "Testor" Pava ili samo Jess Testor kao još jedan pilot borbene letjelice X-Wing.[44][45][46] Brian Vernel tumači Balu-tika, vođu Guavianske bande smrti.[47][48] Yayan Ruhian, Iko Uwais i Cecep Arif Rahman pojavljuju se kao Tasu Leech, Razoo Qin-Fee i Crokind Shand, članovi kriminalne organizacije Kanjiklub.[49][50][51] Warwick Davis tumači Wollivana, zaposlenika u taverni u dvorcu Maz Kanate.[52][53] Anna Brewster glumi Bazine Netal, špijuna Prvog reda (također u dvorcu Maz Kanate).[54] Thomas Brodie-Sangster[55] i Kate Fleetwood[56] pojavljuju se u ulogama Thanissona i Unama, oficira Prvog reda. Billie Lourd, kćerka glumice Carrie Fisher, u filmu tumači ulogu Connix, poručnice Pokreta otpora.[57][58] Ostali članovi Pokreta otpora uključuju glumce Emuna Elliotta (kao Brancea)[59] i Maisie Richardson-Sellers (kao Korr Sellu)[60] dok se Harriet Walter pojavljuje u ulozi Kalonije, doktorice koja skrbi za Chewbaccu.[61][62] Mark Stanley pojavljuje se kao jedan od Ren vitezova.[62] Sebastian Armesto tumači ulogu poručnika Mitake, a Pip Torrens pojavljuje se u ulozi pukovnika Caplana, obojica pripadnika Prvog reda.[63]

Daniel Craig, Michael Giacchino i Nigel Godrich pojavljuju se u cameo ulogama kao vojnici Prvog reda.[64][65] Abramsov asistent, Morgan Dameron, tumači jednog od oficira Pokreta otpora,[66] dok njegov otac – Gerald W. Abrams – tumači kapetana Cypressa.[67] Stručnjak za dijalekte u filmu, Andrew Jack, pojavljuje se kao Ematt, major Pokreta otpora.[68] Uz sve njih Crystal Clarke, Pip Andersen,[69] Christina Chong,[70] Miltos Yerolemou,[71] Amybeth Hargreaves,[72] Leanne Best,[73] Judah Friedlander[74] i Kevin Smith[75] su dobili manje uloge u filmu. Redatelj Abrams u filmu ima glasovnu cameo ulogu[76] dok skupa s Lin-Manuel Mirandom pjeva dvije pjesme – "Jabba Flow" i "Dobra Doompa" u izvedbi grupe Shag Kave koja se sastoji od Abramsa, Mirande i ostalih glazbenika.[77][78] Glumci iz animiranih televizijskih serija Ratovi zvijezda: Ratovi klonova i Ratovi zvijezda: Pobunjenici Dee Bradley Baker, Matt Lanter, Tom Kane, Catherine Taber, Matthew Wood, Sam Witwer, Meredith Salenger, James Arnold Taylor, Dave Filoni, Michael Donovan, Devon Libran, Elle Newlands, Terri Douglas, Robert Stambler, Verona Blue, TJ Falls, Michelle Rejwan, Eugene Byrd, Fred Tatasciore, David Collins, Amanda Foreman, Christopher Scarabosio, Patrick Correll, Karen Huie, Orly Schuchmacher, Emily Towers, Jonathan Dixon, Kat Sheridan, Salacious Crumb, Mark Dodson, Gavyn Sykes i Christian Simpson posuđuju dodatne glasove u filmu.[62][79] Jednog od vojnika Prvog reda, FN-2199, koji Finna naziva izdajicom tijekom bitke na Takodani tumači Liang Yang u fizičkom obliku, a glas mu je posudio montažer zvuka David Acord.[80]

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Razvoj projekta[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka originalne trilogije, kreator Ratova zvijezda George Lucas u nekoliko je navrata razmišljao o nastavcima koji bi također sačinjavali trilogiju, ali je opovrgnuo bilo kakvu ideju o tome da bi ih on samostalno režirao.[81] U listopadu 2012. godine skupa s franšizom Ratova zvijezda prodao je svoju produkcijsku tvrtku Lucasfilm kompaniji Walt Disney.[82] Uz novu predsjednicu Lucasfilma, Kathleen Kennedy, Lucas je tom prilikom izjavio: "Oduvijek sam govorio da ne namjeravam raditi više filmova i to je istina, ali to ne znači da franšizu nisam spreman dati u ruke Kathy koja ju može razvijati dalje".[83]

Kao kreativni savjetnik na filmu Sila se budi, Lucas je dolazio na sastanke u ranoj fazi dok se još razglabalo o priči te govorio o detaljima vezanima za svijet Ratova zvijezda.[82] Među materijalima koje je predao produkcijskom timu bili su i njegovi vrlo grubi nacrti priče za sedmu, osmu i devetu epizodu, a za koje je Lucas zahtijevao da ih pročitaju Kennedy, Bob Iger, Alan Horn i Kevin Mayer.[84] Lucas je kasnije izjavio da je Disney odbacio njegove ideje za priču[85][86] te da se on od tog trenutka povukao iz filma.[87] Lucasov sin Jett za The Guardian je izjavio da je njegov otac bio "vrlo rastresen" u vezi prodaje prava na franšizu, unatoč tome što je on osobno izabrao Abramsa za redatelja nove epizode te da je zadaća njegovog oca da "bude vođa" iako je "želio ostaviti sve to iza sebe i pustiti da franšiza postane vlasništvom nove generacije".[88]

Prvu verziju scenarija za film Sila se budi napisao je Michael Arndt.[89][90][91][92] U prvih nekoliko početnih verzija scenarija, lik Lukea pojavio se sredinom filma, ali je Arndt shvatio da "svaki puta kada se Luke pojavi i postane dijelom filma, on ga jednostavno prezume. Odjednom više ne marite za ostale glavne likove".[93] Umjesto toga, odlučeno je da lik Lukea postane tzv. MacGuffin (zaplet u radnji kojeg glavni protagonosti priče žele riješiti, a koji ima iznimno malo ili gotovo nikakvog narativnog objašnjenja; neki od primjera MacGuffina u filmovima uključuju Rosebud iz Građanina Kanea, ogrlicu "Srce oceana" iz Titanica ili "Zečevu šapu" iz Nemoguće misije III) pa se on kao lik ne pojavljuje sve do posljednje scene filma.[93] Premda je nekoliko različitih redatelja razmatrano za režiju filma Sila se budi među kojima su bili David Fincher,[94] Brad Bird,[95] Ben Affleck i Guillermo del Toro,[96] nakon prijedloga Stevena Spielberga,[97] u siječnju 2013. godine J. J. Abrams je imenovan za redatelja, a Lawrence Kasdan i Simon Kinberg postali su savjetnici na projektu.[98][99]

Punih osam mjeseci Arndt je radio na scenariju, ali kada je zatražio dodatnih osamnaest, kompanija Disney to nije mogla prihvatiti.[92] Dana 24. listopada 2013. godine službeno je objavljeno da je Arndt izašao iz projekta te da su Kasdan i Abrams preuzeli posao dorade scenarija.[100] U jednom od intervjua Abrams je izjavio da je osjetio olakšanje kada se službeni datum početka kino distribucije filma pomaknuo s ljeta na prosinac 2015. godine.[101] On i Kasdan radili su na priči dok su se nalazili u Santa Monici, New Yorku, Parizu i Londonu. U šest tjedana napisali su prvu verziju scenarija.[102] Abrams je izjavio da je ključ filma bio vratiti se korijenima originalne trilogije te da će kompletna radnja biti više temeljena na emocijama, a ne na narativnom objašnjavanju.[103] U siječnju 2014. godine, Abrams je potvrdio da je scenarij dovršen.[104] U travnju iste godine kompanija Lucasfilm potvrdila je da nova trilogija neće sadržavati priče iz proširenog univerzuma Ratova zvijezda, premda će možda sadržavati određene elemente na isti način kako je učinjeno na televizijskoj seriji Ratovi zvijezda: Pobunjenici.[105]

Abrams je u jednom od intervjua izjavio da je u scenariju filma Sila se budi namjerno izostavio određene elemente, poput Finnovog i Reyinog prezimena i prošlosti njihovih likova. Kennedy je također priznala: "Nismo u potpunosti razradili svaki detalj nove trilogije", ali je naznačila da Abrams surađuje s redateljem Rianom Johnsonom na filmu Posljednji Jedi te da će Johnson isto tako surađivati s tada izabranim redateljem Colinom Trevorrowom na devetoj epizodi serijala, a sve kako bi se osigurala glatka tranzicija te da svi "imaju osjećaj da doprinose razvoju priče".[106] Zvijezda YouTubea Sara Forsberg, autorica serijala "What Languages Sound Like To Foreigners" (u slobodnom prijevodu "Kako jezici zvuče strancima") razvila je posebni izmišljeni jezik za potrebe filma; Forsberg je razvila jezik proučavajući Hindi i Gujarati.[107]

U studenom 2015. godine Lucas je snimio jednosatni intervju s novinarom Charliejem Roseom za CBS News u kojem je izjavio da kompanija Disney nije bila "oduševljena" njegovom uključenošću u projekt te priznao: "Ako se uključim, samo ću izazvati probleme zbog toga što oni neće napraviti ono što bih ja želio, a ionako više nemam nikakvu kontrolu nad projektom pa bi sve to moglo dovesti do ozbiljne zbrke".[108] Također je nadodao: "Željeli su napraviti retro film. To mi se nije svidjelo. Svaki sljedeći film koji sam radio u toj franšizi trudio sam se napraviti drugačijim od prethodnog – s drugačijim planetama i drugačijim svemirskim letjelicama".[109][110] Početkom prosinca iste godine, Kathleen Kennedy je za The Hollywood Reporter izjavila da je Lucas pogledao film Sila se budi i da mu se "svidio".[111] Lucas se na tu izjavu nadovezao nedugo potom: "Mislim da će se svidjeti obožavateljima. To je film kakav su dugo vremena očekivali".[112] Abrams je smatrao da je, budući se radi o prvom filmu nove trilogije, isti "trebao napraviti nekoliko koraka unazad kako bi se našao na poznatom terenu" te koristiti elemente radnje iz prethodnih filmova sage.[113]

Pretprodukcija[uredi | uredi kôd]

U svibnju 2013. godine potvrđeno je da će se produkcija Epizode VII snimati u Ujedinjenom Kraljevstvu.[114] Predstavnici tvrtke LucasFilm sastali su se s Georgeom Osborneom kako bi se dogovorili u vezi produkcije u Ujedinjenom Kraljevstvu.[114] Početkom rujna iste godine produkcija je na neko vrijeme prebačena u studio Bad Robot kako bi se manji dio filma snimalo i u SAD-u.[115]

Kostimograf Michael Kaplan koji je s Abramsom radio na oba njegova filma u franšizi Zvjezdanih staza (Zvjezdane staze i Zvjezdane staze: U tami) radio je i na Epizodi VII.[116] Montažeri Maryann Brandon i Mary Jo Markey – također dugogodišnji Abramsovi suradnici – potpisali su ugovore za rad na Epizodi VII.[117] U kolovozu 2013. godine službeno je objavljeno da će fotograf Daniel Mindel snimati film na 35 milimetarskom filmu.[118] U listopadu iste godine potvrđeni su i drugi članovi filmske ekipe uključujući montažera zvuka Bena Burtta, glavnog snimatelja Daniela Mindela, scenografe Ricka Cartera i Darrena Gilforda, kostimografa Michaela Kaplana, supervizora za specijalne efekte Chrisa Corboulda, montažera zvuka Garyja Rydstroma, nadzornika za miksanje zvuka Matthewa Wooda, supervizora za specijalne efekte Rogera Guyetta te izvršne producente Tommyja Harpera i Jasona McGatlina.[119][120][121][122]

Dodjela uloga[uredi | uredi kôd]

Audicije za dodjelu uloga započele su u kolovozu 2013. godine tijekom kojih se Abrams sastao s nekoliko potencijalnih glumaca koji su čitali scenarij i obavljali testove pred kamerama. Tijekom studenog iste godine otvorene audicije za uloge Rachel i Thomasa održavane su u Velikoj Britaniji, Irskoj i SAD-u.[123][124][125] Međutim, prave audicije započele su tek u siječnju 2014. godine zbog scenarističkih promjena Kasdana i Abramsa.[126] Testovi pred kamerama s glumcima trajali su minimalno tri tjedna prije nego što je kompletna glumačka postava objavljena 29. travnja 2014. godine. Svi glumci morali su potpisati stroge ugovore o povjerljivosti, a koji sprečavaju njih, njihove agente ili publiciste od komentara u vezi njihove potencijalne uključenosti u projekt.[127]

Premda je još u ožujku 2013. godine Lucas nagovijestio da će se raniji članovi glumačke postave – Carrie Fisher, Harrison Ford i Mark Hamill – vratiti u novom filmu,[82] njihovo uključenje u film službeno je potvrđeno tek godinu dana kasnije.[32] Na audicijama za nove likove pojavili su se Saoirse Ronan,[128] Michael B. Jordan[129] i Lupita Nyong'o,[130] a određeni mediji spominjali su i da se za ulogu sina Lukea Skywalkera razmatra Jesse Plemmons,[131] Adam Driver za ulogu neimenovanog negativca[132] te Maisie Richardson-Sellers za ulogu još uvijek nepoznatog lika.[133] U ožujku 2014. godine glumac Dominic Monaghan izjavio je da redatelj Abrams traži troje relativno nepoznatih glumaca za glavne uloge u Sila se budi te da su glasine o poznatim glumcima bile netočne.[134]

U veljači 2014. godine Daisy Ridley izabrana je za glavnu ulogu, a do kraja tog mjeseca sve je također dogovoreno i s Driverom koji je uspio organizirati svoj radni raspored oko serije Girls u kojoj je tada nastupao. Do sljedećeg mjeseca započeli su razgovori s Andyjem Serkisom i Oscarom Isaacom te se nastavili sve do travnja. U travnju glumac John Boyega započeo je pregovarati u vezi uloge nakon što je otpao iz biografskog filma o Jesseju Owensu.[127] Denis Lawson koji je u originalnoj trilogiji tumačio lik Wedgea Antillesa odbio je reprizirati ulogu uz izjavu da bi se "samo dosađivao".[135]

Dana 29. travnja 2014. godine službeno je objavljena glumačka postava uz fotografiju s prvog čitanja scenarija iz studija Pinewood u Londonu,[32] a na kojoj su se nalazili redatelj Abrams, glumci Ford, Ridley, Fisher, Peter Mayhew, producent Bryan Burk, predsjednica Lucasfilma i producentica filma Sila se budi Kathleen Kennedy, glumci Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Hamill, Serkis, Oscar Isaac, Boyega, Driver te scenarist Lawrence Kasdan. Premda je u početku planirano da službena najava ide 4. svibnja (na Dan Ratova zvijezda), odlučeno je da se sve skupa pomakne ranije zbog straha od curenja informacija u medije. U lipnju 2014. godine objavljeno je da su se Lupita Nyong'o i Gwendoline Christie pridružile glumačkoj postavi filma.[136]

Kako bi se što bolje pripremio za svoju ulogu, na zahtjev producenata filma koji su željeli da glumac što je više moguće sliči starijem Lukeu, Hamillu su dodijeljeni osobni trener i nutricionist.[137] Fisher je također dobila osobnog trenera i nutricionista.[137] Abrams je u početku razmišljao da koristi samo glas glumca Danielsa u njegovom portretu C-3PO-a,[138] ali je Daniels želio i fizički reprizirati ulogu nakon čega je produkcijski tim izradio novo C-3PO odijelo kako bi mu bolje pristajalo.[139]

U svibnju je redatelj Abrams sa seta filma u Abu Dhabiju najavio natjecanje u donaciji za UNICEF; pobjedniku natjecanja omogućen je posjet setu, upoznavanje članova glumačke postave te mali nastup u filmu.[140] U listopadu 2014. godine Warwick Davis koji je u Fantomskoj prijetnji tumačio likove Walda i Weazlea te Wicketa u filmu Povratak Jedija objavio je da će se pojaviti i u filmu Sila se budi, ali nije otkrio ulogu.[141] U studenom iste godine, Debbie Reynolds potvrdila je da će se njezina unuka (kćerka glumice Fisher), Billie Lourd, pojaviti u filmu.[57] Isaacov ujak i obožavatelj Ratova zvijezda na poziv redatelja Abramsa dobio je ulogu statista.[142]

U prosincu 2015. godine, The Mail je objavio da je Ford za ulogu dobio 25 milijuna dolara uz 0,5% udjela prihoda filma. Ridley i Boyega dobili su po 460 tisuća dolara svaki, plus udio prihoda filma, ako isti na kino blagajnama utrži preko jedne milijarde dolara. Fisher je dobila 1,5 milijuna dolara; Abrams je za režiju dobio 5,1 milijun dolara te 2% udjela prihoda filma. Usporedbe radi, za prvi film iz 1977. godine glumac Ford plaćen je 10 tisuća dolara (što je današnji ekvivalent 40 tisuća dolara).[143]

Distribucija[uredi | uredi kôd]

Kino distribucija[uredi | uredi kôd]

Film Ratovi zvijezda: Sila se budi svoju je premijeru imao 14. prosinca 2015. godine u Los Angelesu u kinima TCL Chinese Theatre, El Capitan Theatre i Dolby Theatre.[144] Duž cijelog bulevara Hollywood postavljen je veliki bijeli šator (od ulice Orange Drive do avenije Highland) koji je pokrio "masovnu" premijeru koja je ugostila više od pet tisuća posjetitelja.[145] Dana 16. prosinca (u srijedu) film je krenuo u službenu kino distribuciju u 12 zemalja, uključujući nekoliko europskih (poput Italije i Francuske), te Filipina i Tajlanda; dan kasnije (17. prosinca) film se započeo prikazivati u još 32 zemlje uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Meksiko te dodatne zemlje u Aziji, Africi, Južnoj Americi, Oceaniji i Europi (uključujući i Hrvatsku); dana 18. prosinca film je krenuo s prikazivanjem u Sjevernoj Americi, Japanu, Španjolskoj i Venezueli[146] uključujući formate 3D i IMAX 3D.[147] U Indiji je kino distribucija filma započela 25. prosinca,[148] a u Kini 9. siječnja 2016. godine.[146]

U Sjevernoj Americi film je imao najšire kino otvaranje u mjesecu prosincu; naime, započeo se istovremeno prikazivati u 4134 kina od kojih je njih 3300 bilo u 3D formatu. Film se također započeo prikazivati i na rekordnih 392 IMAX ekrana (od kojih je njih 13 bilo u formatu 70mm), 451 velikom premium formatu te na 146 D-Box lokacija.[149][150] U ostatku svijeta, film je simultano krenuo s prikazivanjem u 940 IMAX kina čime je postavljen novi rekord.[150] Dana 18. prosinca 2015. godine Sila se budi se započela prikazivati na svakom IMAX ekranu u Sjevernoj Americi i na njima se zadržala sljedeća četiri tjedna, sve do 14. siječnja 2016. godine. Time je postao prvim filmom nakon Warnerove trilogije Hobbit koji se prikazivao na tolikom broju ekrana.[151] Tek s početkom prikazivanja filmova Povratnik i Trenuci hrabrosti sredinom siječnja 2016. godine film Ratovi zvijezda: Sila se budi skinut je s programa nekih IMAX ekrana.[152]

Dana 6. studenog 2014. godine službeno je objavljen naslov filma – Ratovi zvijezda: Sila se budi.[153] Slično kao što je to bio slučaj i s filmovima Carstvo uzvraća udarac i Povratak Jedija, podnaslov "Epizoda VII" bila je uključena tijekom uvodne sekvence filma, ali ne i kao dio službenog naslova filma.[154][155] U prosincu 2015. godine, kreativni izvršni direktor kompanije Lucasfilm Story Group Pablo Hidalgo otkrio je da je "dugo vremena" radni naslov filma bio Shadow fo the Empire (u slobodnom prijevodu "Sjena carstva").[156] Pretprodaja kinoulaznica za film krenula je 19. listopada 2015. godine,[157] a potražnja je bila toliko velika da je nekoliko internetskih stranica koje se bave pretprodajom ulaznica palo.[158][159] Treći najveći lanac kino prikazivača u Velikoj Britaniji, Vue Cinemas, u dvadeset i četiri sata prodao je 45 tisuća kinoulaznica od čega njih deset tisuća samo u prvih 90 minuta čime je postignut rekord.[160] U SAD-u je zarada od pretprodaje kinoulaznica za IMAX kina u samo jednom danu iznosila 6,5 milijuna dolara čime je također postignut rekord.[161] Prikazivač IMAX nikada ranije nije registrirao zaradu veću od jednog milijuna dolara vrijednih kinoulaznica prodanih u pretprodaji u razdoblju od jednog dana. U konačnici zarada od pretprodaje kinoulaznica za IMAX kina iznosila je rekordnih 50 milijuna dolara.[162][163] Ova brojka popela se na stotinu milijuna dolara zarade ako se uključi prodaja u vrijednosti od 50-60 milijuna dolara samo na dan 14. prosinca 2015. godine.[163][164] Međutim, važno je napomenuti da nisu sve kinoulaznice koje su kupljene u pretprodaji bile kupljene za prvi vikend prikazivanja filma, a predsjednik Fandanga Paul Yanover je izjavio: "Ljudi kupuju karte za prikazivanje filma u siječnju, nekoliko tjedana nakon prvog vikenda prikazivanja... Imamo ljude koji kupuju karte za Sila se budi za 2016. godinu. Ne radi se samo o fenomenu pretprodaje kinoulaznica za prvi vikend prikazivanja".[162] Slično tome, oboren je rekord u pretprodaji kino ulaznica u Ujedinjenom Kraljevstvu,[165] Kanadi[166] i Njemačkoj.[167]

Ovo je prvi film kojeg u kinima nije distribuirala holivudska kompanija 20th Century Fox. Zbog toga na početku filma nema više prepoznatljivog loga kompanije s glazbom koju je skladao Alfred Newman.[168] Sila se budi postao je prvi film u serijalu Ratova zvijezda kojeg je distribuirala kompanija Walt Disney Studios. Nedugo nakon što je Disney otkupio prava od Lucasfilma, kompanija je službeno objavila da će se prvi film iz nove trilogije tada još uvijek nepoznatog naslova distribuirati pod brendom "Disney/Lucasfilm",[169] slično kako je to rađeno na televizijskoj seriji Ratovi zvijezda: Pobunjenici te kako se to radi kada su u pitanju produkcijski uraci kompanije Pixar.[170] U konačnici Disneyjev logo bio je poprilično odsutan iz marketinške kampanje filma, premda se uredno postavljao na promo materijale, a u samom filmu prije početka uvodne špice pojavljuje se logo Lucasfilma;[171] Disneyjev izvršni direktor Bob Iger napomenuo je da se radi "o promjeni za obožavatelje serijala".[172]

Izdanja za kućno kino[uredi | uredi kôd]

Kompanija Walt Disney Studios Home Entertainment izdala je film Ratovi zvijezda: Sila se budi putem download i Disney Movies Anywhere servisa dana 1. travnja 2016., a od 5. travnja u dućanima su postala dostupna Blu-ray i DVD izdanja filma.[173] Izdanja za kućno kino sadržavala su dodatne scene iz filma.[174] Kao i s prethodnim izdanjima svih epizoda iz sage Ratova zvijezda, i Sila se budi podijeljena je na 50 poglavlja.[175] Dana 23. ožujka 2016. godine, prije službenog Blu-ray izdanja, film je procurio na internet, a u prvih 12 sati skinut je preko dva milijuna puta.[176]

U siječnju 2016. godine potvrđeno je da je televizijska mreža Starz otkupila televizijska prava na prikazivanje filma u SAD-u.[177][178] Film Sila se budi započeo se prikazivati na kanalima Starz od 10. rujna iste godine.[179] U Kanadi prava na televizijsko prikazivanje drži Netflix.[180]

Dana 15. studenog 2016. godine u prodaju je pušteno posebno "kolekcionarsko izdanje" filma na Blu-rayu u 3D verziji, a koje uključuje sve posebne dodatke iz originalnih izdanja kao i nekoliko novih bonus materijala uključujući nove izbačene scene i audio komentar redatelja Abramsa. Ovo izdanje uključuje 3D Blu-ray, 2D Blu-ray, DVD i digitalnu kopiju filma kao i dodatni Blu-ray disk s posebnim dodacima.[181]

Literatura i promo materijal[uredi | uredi kôd]

Kompanije Disney Publishing Worldwide i Lucasfilm najavile su seriju od najmanje 20 knjiga i stripova naziva Journey to Star Wars: The Forse Awakens čija bi izdanja počela u drugoj polovici 2015. godine, netom prije premijere filma. Serija uključuje knjige Del Reya i ostalih izdavača Disney-Lucasfilma te stripove Marvel Comicsa. Svi naslovi u seriji radnjom su striktno smješteni u univerzum Ratova zvijezda.[182][183][184] Alan Dean Foster autor je novele Sila se budi, a koja je službeno objavljena kao e-knjiga dana 18. prosinca.[185] Kako se ne bi otkrili detalji radnje prije premijere filma, tiskano izdanje knjige odgođeno je do siječnja 2016. godine.[185] Kompanija Marvel Comics izdala je strip adaptaciju Sila se budi u šest nastavaka u razdoblju od lipnja do studenog 2016. godine.[186]

Kompanije Disney Consumer Products i Lucasfilm objavile su da će 4. rujna 2015. godine biti označen kao Force Friday (u slobodnom prijevodu: "Petak dan za Silu") tijekom kojeg će u prodaju biti pušten službeni promo materijal vezan za film Sila se budi. Počevši od jedne minute iza ponoći, obožavatelji serijala moći će kupiti igračke, knjige, odjeću i razne druge proizvode u Disneyjevim dućanima te ostalim trgovinama diljem svijeta.[187] Od 3. rujna 2015. godine kompanije Disney i Maker Studios kreirale su 18-satnu prezentaciju uživo na YouTubeu tijekom koje su predstavljali razni promo materijal iz filma. Među tim proizvodima bila je i igračka na daljinsko upravljanje droida BB-8 koju je izradila tvrtka Sphero.[188][189] Zaposlenici te tvrtke u srpnju 2014. godine bili su pozvani na privatni sastanak s izvršnim direktorom kompanije Disney, Bobom Igerom, na kojem su im pokazane fotografije sa snimanja i nacrti droida BB-8 prije nego što su isti pušteni u javnost.[190][191] Mnoge trgovine koje su željele sudjelovati u kreiranju proizvoda vezanih za film to nisu mogle zbog toga što nisu zadovoljavale standarde.[192]

Priznanja[uredi | uredi kôd]

Zarada na kino blagajnama[uredi | uredi kôd]

Film Ratovi zvijezda: Sila se budi u SAD-u i Kanadi utržio je 936,7 milijuna dolara, a u ostatku svijeta dodatnih 1,1 milijardu dolara čime sveukupna kino zarada tog filma do danas iznosi 2,068 milijardi dolara.[193] Internetska stranica Box Office Mojo koja se bavi komercijalnim analizama filmova u kino distribuciji procijenila je da je na području Sjeverne Amerike prodano blizu 110 milijuna kinoulaznica za film[194] što je Epizodu VII smjestilo na drugo mjesto najvećeg broja prodanih ulaznica nakon filma Titanic iz 1997. godine.[195] Od sveukupne zarade svih filmova puštenih u kino distribuciju tijekom 2015. godine, na film Sila se budi otpada 8,6% zarade što ga smješta na drugo mjesto u povijesti, odmah iza Titanica koji je imao 8,8% udjela u ukupnoj kino zaradi 1997. godine.[196] Radi se o najgledanijem filmu 2015. godine, najgledanijem filmu u franšizi Ratova zvijezda (zaradio je više i od Fantomske prijetnje), najgledanijem filmu u povijesti kompanije Walt Disney Studio,[197] najgledanijem film na teritoriju Sjeverne Amerike (zaradio je više od dotadašnjeg rekordera, filma Avatar) i trećem najgledanijem filmu svih vremena na svjetskim kino blagajnama. To je bio dvadeset i četvrti po redu film u povijesti kinematografije koji je na kino blagajnama zaradio preko jedne milijarde dolara, a ujedno je postao i film koji je to uspio ostvariti u najkraćem vremenskom razdoblju (12 dana).[198][199] To je treći film u povijesti koji je prešao brojku od dvije milijarde dolara zarade na box-officeu za što su mu bila potrebna pedeset i tri dana.[200] Internetska stranica deadline.com procijenila je da neto profit filma iznosi 780,1 milijun dolara nakon što se oduzmu svi troškovi i rashodi filma čime je postao najprofitabilnijim filmom 2015. godine te najprofitabilnijim filmom u posljednjih sedam godina.[201][202]

Kritike[uredi | uredi kôd]

Film Ratovi zvijezda: Sila se budi dobio je hvalospjeve filmske kritike diljem svijeta.[203] Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes film ima 93% pozitivnih ocjena temeljenih na 376 zaprimljenih tekstova uz prosječnu ocjenu 8.2/10. Zajedničko mišljenje kritičara te stranice glasi: "Ispunjen akcijom te nekim poznatim, a nekim potpuno novim licima, Sila se budi uspješno vraća staru slavu ovog filmskog serijala istovremeno joj ubrizgujući novu energiju".[204] Na drugoj internetskoj stranici koja se također bavi prikupljanjem filmskih kritika, Metacritic, film ima ocjenu 81/100 temeljenu na 54 zaprimljena teksta.[205] Prema anketama CinemaScorea, publika je film ocijenila s peticom na ljestvici od +5 do 1; žene u dobi ispod 25 godina starosti i publika u dobi ispod 18 godina starosti u prosjeku su davali filmu ocjenu +5, dok je 98% publike filmu dalo ili četvorku ili peticu.[206]

Robbie Collin iz The Daily Telegrapha dao je filmu Sila se budi pet od pet zvjezdica uz opasku: "Film definitivno budi iz drijemeža kompletan serijal te se uspješno spaja s originalnom trilogijom. A činjenica što to radi u prvih nekoliko minuta filma i na iznimno zabavan način jedno je od najvećih filmskih olakšanja ove godine".[207] Peter Bradshaw iz The Guardiana također je dao filmu pet zvjezdica i napisao da je "u odnosu na prethodna tri filma ovaj imao narativnu progresiju kao i lukavost u uvođenju novih likova; sve je to naravno ridikulozno, melodramatski i sentimentalno, ali također i uzbuđujuće i ispunjeno energijom vlastite vrste".[208] Justin Chang iz Varietyja napisao je da film ima "dovoljno stila, momentuma, ljubavi i nježnosti kako bi se pokazao neodoljivim za sve one koji se smatraju obožavateljima serijala".[209] Richard Roeper iz Chicago Sun-Timesa dao je filmu četiri od četiri zvjezdice uz opis: "To je prekrasna, uzbuđujuća, zabavna, iznenađujuća i napeta avantura".[210] Tom Long iz Detroit Newsa napisao je da premda će neki reći da je previše sličan s filmom Nova nada, Sila se budi "uspješno iza sebe ostavlja nezgrapnu i nepotrebno nespretnu drugu trilogiju serijala; energija, humor i jednostavnost režije ovdje su ponovno uskrsnuli".[211] Associated Press film je nazvao "praktički istim" kao i Nova nada, ali nadodao: "Nije li to zapravo ono što smo svi i željeli?".[212]

Ann Hornaday je u svom tekstu za Washington Post istaknula da film "ima dovoljno noviteta za stvaranje nove generacije vjernih obožavatelja; Sila se budi udara sve prave note, emotivne i narativne i to na način da gledatelj ima istovremeni osjećaj da gleda nešto poznato, ali i potpuno novo".[213] Christopher Orr iz The Atlantica nazvao je film "remek-djelom; pomalo neoriginalan, ali svejedno sjajan".[214] Lawrence Toppman iz Charlotte Observera istaknula je da je Abrams "uspio uspostaviti delikatan balans te odati počast prethodnim nastavcima".[215] Mick LaSalle iz San Francisco Chroniclea dao je filmu svoju najveću ocjenu te ga prozvao "najboljim nastavkom Ratova zvijezda do sada te jednim od najboljih filmova 2015. godine".[216] Frank Pallotta je u svom tekstu za CNN Money istaknuo da se radi o najboljem nastavku serijala Ratova zvijezda nakon originalne trilogije te da je to "film kojeg će se dugo sjećati obožavatelji serijala, ali i oni koji to nisu".[217] Jack Bottomley je za Starburst dao filmu ocjenu 10/10: "Od starih radosti do svježih preokreta, ovo je jedinstveno blockbustersko iskustvo koje slavi franšizu istovremeno je proširujući".[218]

Neki su kritičari, međutim, smatrali da je Sila se budi previše izvedena iz originalne trilogije odnosno da se radi praktički o remakeu filma Nova nada.[219][220] Andrew O'Hehir je za Salon napisao da je ovdje riječ o "talentiranom oponašanju odnosno trbuhozborcu koji jedva može sakriti činjenicu da zapravo nema ništa novog za reći".[221] Stephanie Zacharek je za časopis Time napisala da nam je Abrams isporučio "sve ono što smo očekivali za razliku od onih maglovitih čuda za koje nismo niti znali da ih želimo".[222] Pišući za Forbes, Scott Mendelson je naglasio "fantastičnu produkcijsku vrijednost filma te jak osjećaj za grandioznost", ali je također istaknuo da se "radi o vježbi udovoljavanja obožavateljima, a film uspijeva isključivo zahvaljujući karizmi i talentu novih glumaca i neospornoj vještini vizualnog pripovijedanja J. J. Abramsa".[223] Brian Merchant iz Motherboarda napisao je: "Znanstvena fantastika bi trebala biti istraživanje neistraženog, a ne prežvakavanje već viđenog... Jedan od najkreativnijih filmskih serijala 20. stoljeća poljuljan je zahvaljujući zabavnom, ali i zaboravljivom hollywoodskom rebootu".[224]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Određene nagrade svoje nominacije su objavile prije početka kino distribucije filma Sila se budi u mjesecu prosincu pa se tako film nije mogao naći u konkurenciji za Zlatni globus kao i za neke druge nagrade.[225] Međutim, u posljednji čas Udruženje kritičara stavilo je film u konkurenciju za najbolji film i to posebnim glasovanjem članova uprave,[226] a objava najboljih filmova 2015. godine Američkog filmskog instituta također je bila odgođena do poslije početka kino distribucije filma[225] (u konačnici je Sila se budi proglašen jednim od deset najboljih filmova 2015. godine).[227]

Film Sila se budi dobio je pet nominacija za prestižnu nagradu Oscar uključujući one u kategorijama najbolje originalne glazbe, najboljeg zvuka, najboljih zvučnih efekata, najbolje montaže i najboljih specijalnih efekata.[228] Film je također dobio četiri nominacije za prestižnu britansku nagradu BAFTA uključujući one za najbolju originalnu glazbu, najbolji zvuk, najbolju scenografiju te osvojivši one u kategorijama najboljih specijalnih efekata i najbolje glumačke zvijezde u usponu (John Boyega).[229] Udruženje kritičara ga je nominiralo za najbolji film 2016. godine.[230] Udruženje za specijalne efekte dalo je filmu sedam nominacija te u konačnici četiri nagrade uključujući i onu za najbolje specijalne efekte u filmu koji se većinom na njih oslanja.[231] Sila se budi dobio je najviše nominacija za nagradu Empire, uključujući one u kategorijama najboljeg filma, najboljeg znanstveno-fantastičnog/fantastičnog filma, najboljeg redatelja (J. J. Abrams), najbolju mušku glumačku nadu (Boyega) i najbolju žensku glumačku nadu (Daisy Ridley).[232] Također je oborio i rekord u broju dobivenih nominacija za nagradu Saturn (13) gdje je pobijedio u čak osam kategorija uključujući one za najbolji znanstveno-fantastični film, najbolji scenarij, najboljeg glumca (Harrison Ford), najboljeg sporednog glumca (Adam Driver), najbolju glazbu, najbolje specijalne efekte, najbolju montažu i najbolju šminku.[233][234]

Glumci Daisy Ridley i John Boyega primili su nekoliko nominacija i priznanja za svoje performanse u filmu. Oboje su nominirani u svojim kategorijama za najbolje glumačke nagrade od strane nekoliko udruženja kritičara, uključujući i Udruženje filmskih novinarki[235] te Udruženja kritičara iz Floride.[236] Film Sila se budi dobio je jedanaest nominacija za MTV filmsku nagradu (najviše od ostalih konkurenata) uključujući one za film godine, najbolju žensku ulogu (Ridley), najbolju glumačku nadu (Boyega) i najbolje virtualne uloge (Lupita Nyong'o i Andy Serkis).[237]

Razne liste najboljih filmova godine[uredi | uredi kôd]

Uz nagrade i nominacije, film Sila se budi pojavio se i na listama najboljih 10 filmova 2015. godine raznih kritičara.[238]

  • 1. – Peter Howell, The Toronto Star
  • 2. – Bob Thompson, The Vancouver Sun
  • 3. – Total Film
  • 4. – Digital Spy
  • 4. – Rod Pocowatchit, The Wichita Eagle
  • 4. – Troy L. Smith, The Plain Dealer
  • 5. – Empire
  • 5. – Wired
  • 5. – Collin Souter, RogerEbert.com
  • 6. – Michael Smith, Tulsa World
  • 6. – Twitch Film
  • 7. – Matthew Jacobs, The Huffington Post
  • 7. – Peter Debruge, Variety
  • 8. – Matt Fagerholm, RogerEbert.com
  • 9. – Sean P. Means, The Salt Lake Tribune
  • 9. – Christopher Orr, The Atlantic
  • 9. – Richard Roeper, Chicago Sun-Times
  • 9. – Peter Travers, Rolling Stone
  • 10. – Robbie Collin, The Daily Telegraph
  • 10. – Mick LaSalle, San Francisco Chronicle
  • Top 10 (po abecednom redu) – Američki filmski institut
  • Top 10 (po abecednom redu) – Peter Bradshaw, The Guardian
  • Top 10 (po abecednom redu) – Joe Leydon, Variety
  • Top 10 (po abecednom redu) – Nell Minow, RogerEbert.com
  • Top 10 (po abecednom redu) – Joe Morgenstern, The Wall Street Journal
  • Top 10 (po abecednom redu) – Katherine Tulich, RogerEbert.com
  • Top 10 (po abecednom redu) – Calvin Wilson, St. Louis Post-Dispatch
  • Top 10 (po abecednom redu) – Brian Truitt, USA Today

Nastavci[uredi | uredi kôd]

Posljednji Jedi[uredi | uredi kôd]

U kolovozu 2014. godine Rian Johnson potvrdio je da će režirati Epizodu VIII[239] koja je kasnije nazvana Posljednji Jedi.[240] Film je u kino distribuciju krenuo 15. prosinca 2017. godine.[241] Premda su se određene sekvence filma snimile još u rujnu 2015. godine u Irskoj,[242][243] glavnina filma snimljena je u studijima Pinewood od veljače 2016. godine.[244][245][246] Hamill, Fisher, Driver, Ridley, Boyega, Isaac, Serkis, Nyong'o, Gleeson, Daniels, Christie, Vee i Suotamo repriziraju svoje uloge u filmu, a od novih članova glumačke postave pridružuju im se Kelly Marie Tran, Laura Dern i Benicio del Toro.[247][34][34]

Uspon Skywalkera[uredi | uredi kôd]

Epizoda IX: Uspon Skywalkera je predviđena za kino distribuciju 20. prosinca 2019. godine.[248] Film će režirati J. J. Abrams, a u pisanju scenarija će mu se pridružiti Chris Terrio.[249]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. George Lucas and Kathleen Kennedy Talk STAR WARS: EPISODE VII. Collider. 20. studenoga 2013. Pristupljeno 4. siječnja 2014.
  2. Armitage, Hugh. 16. prosinca 2013. Star Wars Episode 7 script still not finalized. Digital Spy. Pristupljeno 2. siječnja 2014.
  3. Star Wars: The Force Awakens (2015). Box Office Mojo. Pristupljeno 6. lipnja 2016.
  4. Breznican, Anthony. 11. studenoga 2015. Harrison Ford IS Han Solo. Entertainment Weekly. Pristupljeno 13. studenoga 2015.
  5. a b Breznican, Anthony. 12. studenoga 2015. Where is Luke Skywalker? J.J. Abrams and Mark Hamill grapple with the question. Entertainment Weekly. Pristupljeno 13. studenoga 2015.
  6. a b Freer, Ian. 15. srpnja 2016. Star Wars: Mark Hamill on Being Luke Skywalker, 'Episode VIII'. Variety. Pristupljeno 15. srpnja 2016.
  7. Child, Ben. 11. studenoga 2015. Entertainment Weekly's new Star Wars: The Force Awakens issue – 10 things we learned. The Guardian. UK. Pristupljeno 13. studenoga 2015.
  8. Breznican, Anthony. 11. studenoga 2015. Leia's Return. Entertainment Weekly. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. studenoga 2015. Pristupljeno 13. studenoga 2015.
  9. Breznican, Anthony. 11. studenoga 2015. She's not called 'Princess' Leia anymore …. Entertainment Weekly. Pristupljeno 13. studenoga 2015.
  10. Breznican, Anthony. 12. kolovoza 2015. Star Wars: The Force Awakens: Kylo Ren's shroud is pulled back at last, but…. Entertainment Weekly. Pristupljeno 12. kolovoza 2015.
  11. Databank: Kylo Ren. StarWars.com. Pristupljeno 6. rujna 2015.
  12. Breznican, Anthony. 6. prosinca 2015. Everything that happened during the Star Wars: The Force Awakens press conference. Entertainment Weekly. Pristupljeno 6. prosinca 2015.
  13. a b c d e f Abrams, Natalie. 16. travnja 2015. 10 things we learned from the Star Wars: The Force Awakens panel. Entertainment Weekly. Pristupljeno 23. svibnja 2015.
  14. Favre, Cassandra. 23. prosinca 2015. Dreams of Stardom: Picayune native appears in blockbuster film. Picayune Item. Pristupljeno 18. siječnja 2016.
  15. Databank: Finn. StarWars.com. Pristupljeno 6. rujna 2015.
  16. Gardner, Chris. 7. listopada 2015. 'Star Wars' Star John Boyega: I'm Being Mentored by Robert Downey Jr. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 13. studenoga 2015.
  17. a b Robinson, Joanna. 4. svibnja 2015. Adam Driver and Lupita Nyong'o's Characters Revealed in Exclusive Star Wars: The Force Awakens Photos. Vanity Fair. Pristupljeno 4. svibnja 2015.
  18. Breznican, Anthony. 13. studenoga 2015. Star Wars: The Force Awakens: J.J. Abrams reveals backstory of alien Maz Kanata. Entertainment Weekly. Pristupljeno 13. studenoga 2015.
  19. Stone, Natalie. 24. prosinca 2015. J.J. Abrams Based a 'Star Wars' Character on His High School Teacher. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 25. prosinca 2015.
  20. Dyer, James. 25. kolovoza 2015. Kylo Ren Is Not A Sith. Empire. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. listopada 2015. Pristupljeno 25. kolovoza 2015.
  21. Breznican, Anthony. 12. studenoga 2015. Supreme Leader Snoke: Andy Serkis on the 'damaged' villain of Star Wars: The Force Awakens. Entertainment Weekly. Pristupljeno 13. studenoga 2015.
  22. a b Davis, Edward. 10. srpnja 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': Domhnall Gleeson Revealed To Be On The Dark Side As General Hux. The Playlist (Indiewire). Inačica izvorne stranice arhivirana 13. srpnja 2015. Pristupljeno 10. srpnja 2015.
  23. Breznican, Anthony. 13. studenoga 2015. Starkiller Base and General Hux: New details on the dark side of The Force Awakens. Entertainment Weekly. Pristupljeno 13. studenoga 2015.
  24. Breznican, Anthony. 11. studenoga 2015. Artoo and Threepio, Chilling. Entertainment Weekly. Pristupljeno 13. studenoga 2015.
  25. Parfitt, Orlando. 18. prosinca 2015. Meet The New Chewbacca Actor in Star Wars: The Force Awakens. Yahoo!. Pristupljeno 20. prosinca 2015.
  26. Ian Whyte aka Crusher Roodown/Bollie/Chewie. 25. lipnja 2016. Pristupljeno 20. srpnja 2016.
  27. Burns, Chris. 22. prosinca 2015. Star Wars: The Force Awakens – who is Lor San Tekka?. SlashGear. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. prosinca 2015. Pristupljeno 25. prosinca 2015.
  28. McGrane, Danielle. 25. rujna 2015. Tim Rose frustrated at Star Wars secrecy. The Australian. Australian Associated Press. Pristupljeno 5. rujna 2015.
  29. 'Star Wars' legend Mike Quinn returns as Nien Nunb in 'Star Wars: The Force Awakens. makingstarwars.net. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. ožujka 2016. Pristupljeno 4. prosinca 2015.
  30. Tunoi, Kevin. 14. studenoga 2014. We have found Bill Kipping Rotich of Hollywood 'Star Wars' movie. SDE. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. veljače 2016. Pristupljeno 22. siječnja 2018.
  31. Akande, Zainab. 8. prosinca 2015. Every Original Character Returning For 'Star Wars: The Force Awakens'. Bustle
  32. a b c Star Wars: Episode VII cast announced. StarWars.com. 29. travnja 2014. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. travnja 2014. Pristupljeno 29. travnja 2014.
  33. Marston, George. 12. kolovoza 2015. J.J. Abrams: Rey and Finn's Last Names in Star Wars: The Force Awakens Are Purposely Secret. Newsarama. Pristupljeno 6. rujna 2015.
  34. a b c McNary, Dave. 14. veljače 2017. 'Star Wars': R2-D2 Role to Be Filled by Jimmy Vee in 'The Last Jedi'. Variety. Pristupljeno 15. veljače 2017.
  35. Breznican, Anthony. 20. prosinca 2015. Obi-Wan and Yoda are secretly in Star Wars: The Force Awakens. Entertainment Weekly. Pristupljeno 20. prosinca 2015.
  36. Petty, Jared. 4. svibnja 2015. Game of Thrones' Gwendoline Christie Revealed as Star Wars' Chrome Trooper Captain Phasma. IGN. Pristupljeno 19. prosinca 2016.
  37. Brooks, Dan. 26. kolovoza 2015. Droid Dreams: How Neal Scanlan and the Star Wars: The Force Awakens Team Brought BB-8 to Life. StarWars.com. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  38. Wait a minute… who played the voice of BB-8 in Star Wars: The Force Awakens?. HitFix. 15. prosinca 2015.
  39. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: Lost Meets Star Wars. Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  40. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: Simon Pegg. Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  41. Databank: Snap Wexley. StarWars.com. Pristupljeno 26. prosinca 2015.
  42. Anderson, Tre'vell. 16. prosinca 2015. J.J. Abrams' good luck charm Greg Grunberg reveals his 'Force Awakens' character Snap Wexley. Los Angeles Times. Pristupljeno 16. prosinca 2015.
  43. Databank: Teedo. StarWars.com. Pristupljeno 6. rujna 2015.
  44. JESS PAVA. starwars.com. 26. studenoga 2014. Pristupljeno 29. svibnja 2016.
  45. Lovett, Jamie. 26. studenoga 2014. Star Wars: The Force Awakens Adds Jessica Henwick To Cast. Comicbook.com. Pristupljeno 18. prosinca 2014.
  46. 13 'Star Wars: The Force Awakens' Cameos You Might Have Missed. MTV. 18. prosinca 2015.
  47. Trumbore, Dave. 17. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': All the Cameos You Might Have Missed. Collider.com. Pristupljeno 1. siječnja 2016.
  48. English, Paul. 5. siječnja 2016. Star Wars: Scots who won coveted roles in the epic blockbuster and a look back at their predecessors. Daily Record. Scotland. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  49. Husada, T.R. 12. prosinca 2015. 'Misteri Karakter Iko Uwais dan Yayan Ruhian di Film Star Wars: The ForceAwakens Akhirnya Terungkap'. Cinemags.id. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. prosinca 2015. Pristupljeno 13. prosinca 2015.
  50. Cecep Arif Rahman Melengkapi Trio The Raid di Star Wars: The Force Awakens. Cinemags.id. 12. prosinca 2015. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. prosinca 2015. Pristupljeno 13. prosinca 2015.
  51. Brown, Todd. 5. siječnja 2015. 'The Raid' Trio To Appear In 'Star Wars: Episode 7 – The Force Awakens'. Twitch Film. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. lipnja 2016. Pristupljeno 5. siječnja 2015.
  52. Jagernauth, Kevin. 16. listopada 2014. Warwick Davis aka Wicket Returns For 'Star Wars: Episode 7'. The Playlist (Indiewire). Inačica izvorne stranice arhivirana 19. listopada 2014. Pristupljeno 16. listopada 2014.
  53. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: Ewok No More. Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  54. Star Wars: The Force Awakens Cast + Crew. Fandango. Pristupljeno 21. prosinca 2015.
  55. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: Newt Joins The Dark Side. Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  56. Harrid, David. 12. listopada 2015. New mysterious cast member for The Force Awakens has surfaced. Dork Side of the Force. Inačica izvorne stranice arhivirana 31. siječnja 2016. Pristupljeno 22. siječnja 2018.
  57. a b Rodgers, Lisa. 11. studenoga 2014. Debbie Reynolds Gives a Family-Filled Curtain Call, Vegas Style. Vegas Seven. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. studenoga 2014. Pristupljeno 15. studenoga 2014.
  58. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: Friend of the General. Entertainment Weekly. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. siječnja 2017. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  59. Fletcher, Rosie. 18. prosinca 2015. The famous actors you probably missed in Star Wars: The Force Awakens. GamesRadar. Pristupljeno 22. prosinca 2015.
  60. Vincent, Alice. 18. prosinca 2014. Maisie Richardson-Sellers confirms Star Wars The Force Awakens role. The Daily Telegraph. UK. Pristupljeno 18. prosinca 2014.
  61. Ward, Jason. 6. prosinca 2015. Harriet Walter cast in Star Wars: The Force Awakens?. Making Star Wars. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. ožujka 2016. Pristupljeno 22. siječnja 2018.
  62. a b c How to Spot All the 'Star Wars: The Force Awakens' Cameos, From Daniel Craig to Yoda. Daily Beast. 19. prosinca 2015. Pristupljeno 21. prosinca 2015.
  63. Barder, Ollie. 20. prosinca 2015. Star Wars: The Force Awakens' Is The Movie The Series So Badly Needed. Forbes
  64. Lee, Chris. 17. prosinca 2015. Daniel Craig's Star Wars: The Force Awakens cameo revealed. Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  65. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: Musical Troopers. Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  66. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: The Real Dameron. Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  67. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: Join Me, Father…. Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  68. Watkins, Denny. 22. prosinca 2015. What do all the celeb cameos in The Force Awakens have in common?. Blastr. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. siječnja 2016. Pristupljeno 22. siječnja 2018.
  69. Star Wars Episode VII Production Update. StarWars.com. 6. srpnja 2014. Pristupljeno 6. srpnja 2014.
  70. Kroll, Justin. 17. srpnja 2014. 'Star Wars Episode VII' Casts Newcomer Christna Chong. Variety. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. srpnja 2014. Pristupljeno 17. srpnja 2014.
  71. Mzimba, Lizo. 1. rujna 2014. Game of Thrones swordsman joins Star Wars film. BBC News. Pristupljeno 1. rujna 2014.
  72. Upkins, Dennis. 18. siječnja 2015. Star Wars The Force Awakens To Introduce Female Stormtrooper. ComicBook.com. Pristupljeno 18. siječnja 2015.
  73. Butler, Tom. 20. siječnja 2015. Star Wars 7 News: Woman In Black 2's Leanne Best Outed As Castmember. Yahoo! UK. Pristupljeno 28. siječnja 2015.
  74. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: Galactic Barstools. Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  75. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: Kevin Smith. Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  76. Lovece, Frank. 9. prosinca 2015. J.J. Abrams talks 'Star Wars: The Force Awakens': I nearly turned it down. Newsday. New York. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. prosinca 2015. Pristupljeno 16. prosinca 2015.. Well, my voice is somewhere in the movie.
  77. Breznican, Anthony. 18. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': A collection of cameos and Easter eggs: Musical Troopers. Entertainment Weekly. Pristupljeno 19. prosinca 2015.
  78. It's me and JJ on vocals, yes. …. Lin-Manuel Miranda verified Twitter page. 18. prosinca 2015. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. travnja 2016. Pristupljeno 10. travnja 2016.
  79. Familiar voices are in that new movie! @MattLanter @cattaber @matthewood @MeredthSalenger @SamWitwer @DavidWCollins. Twitter. 18. prosinca 2015. Pristupljeno 21. prosinca 2015.
  80. Meet FN-2199, a.k.a. TR-8R: The Stormtrooper Behind the Meme. StarWars.com. 7. siječnja 2016. Pristupljeno 20. siječnja 2016.
  81. Boucher, Geoff. 7. svibnja 2008. George Lucas: 'Star Wars' won't go beyond Darth Vader. Los Angeles Times. Pristupljeno 9. rujna 2012.
  82. a b c Leonard, Devin. 7. ožujka 2013. How Disney Bought Lucasfilm—and Its Plans for 'Star Wars'. Bloomberg Businessweek. Pristupljeno 26. svibnja 2013.
  83. Nakashima, Ryan. 30. listopada 2012. Disney to make new 'Star Wars' films, buy Lucas co. Yahoo! Finance. Los Angeles, California. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. listopada 2012. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  84. Leonard, Devin. 20. veljače 2016. How Disney Bought Lucasfilm—and Its Plans for 'Star Wars'. Bloomberg Businessweek. str. 4 of 5. Pristupljeno 20. veljače 2016.
  85. Chitwood, Adam. 21. siječnja 2015. George Lucas Says His Treatments for the New 'Star Wars' Films Were Discarded. Collider. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. siječnja 2015. Pristupljeno 23. siječnja 2015.
  86. Romano, Nick. 2015. How George Lucas' Star Wars 7 Ideas Were Used By Disney (Written coverage/Video interview). Cinema Blend. Pristupljeno 20. siječnja 2015.
  87. Star Wars Creator George Lucas Doesn't Know Force Awakens Story. slashfilm.com. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  88. Child, Ben. 9. listopada 2013. Star Wars sequels: George Lucas 'constantly talking' to JJ Abrams. The Guardian. UK. Pristupljeno 23. siječnja 2015.
  89. Brodesser-Akner, Claude. 8. studenoga 2012. Update: Toy Story 3's Michael Arndt Confirmed As Star Wars: Episode VII Writer. Vulture. Pristupljeno 23. svibnja 2014.
  90. Kit, Borys. 8. studenoga 2012. New 'Star Wars' Movie Has Treatment by 'Toy Story 3' Writer. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 23. svibnja 2014.
  91. Kit, Borys. 9. studenoga 2012. Lucasfilm Confirms Michael Arndt to Write 'Star Wars: Episode VII'. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 24. listopada 2013.
  92. a b Hiatt, Brian. 2. prosinca 2015. 'Star Wars' Strikes Back: Behind the Scenes of the Biggest Movie of the Year. Rolling Stone. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. veljače 2016. Pristupljeno 22. prosinca 2015.
  93. a b Breznican, Anthony. 20. prosinca 2015. J.J. Abrams explains R2-D2's closing scene in Star Wars: The Force Awakens. Entertainment Weekly. Pristupljeno 30. prosinca 2015.
  94. Staff. 29. rujna 2014. David Fincher discusses meeting Disney about Star Wars: Episode VII. Total Film. Pristupljeno 29. rujna 2014.
  95. Bernardin, Marc. 16. svibnja 2013. Brad Bird on 'Incredibles' Sequel: 'I Would Probably Wanna Do That' (Q&A). The Hollywood Reporter. Pristupljeno 12. lipnja 2014.
  96. Jagernauth, Kevin. 1. srpnja 2013. Guillermo Del Toro Says He Was Approached For 'Star Wars: Episode 7,' Would Have Loved To See Brad Bird Direct The Sequel. Indiewire. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. listopada 2014. Pristupljeno 2. prosinca 2014.
  97. de Moraes, Lisa. 10. prosinca 2015. Steven Spielberg Recommended J.J. Abrams For 'Star Wars' Says '60 Minutes'. Deadline.com. Pristupljeno 16. siječnja 2016.
  98. Star Wars Is Being Kick-Started with Dynamite. StarWars.com. 25. siječnja 2013. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. siječnja 2016. Pristupljeno 4. siječnja 2014.
  99. Disney Plans Stand-Alone 'Star Wars' Films. CNBC. 5. veljače 2013. Pristupljeno 26. svibnja 2013.
  100. Kit, Borys. 24. listopada 2013. Writer Michael Arndt Exits 'Star Wars: Episode VII'. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 24. listopada 2013.
  101. Sullivan, Kevin. 25. studenoga 2013. J.J. Abrams Tells Us What Will Make 'Star Wars' 'Infinitely Better'. MTV. Pristupljeno 23. svibnja 2014.
  102. Rottenberg, Josh. 3. prosinca 2015. Star Wars screenwriter Lawrence Kasdan on the past, present and future of 'Star Wars'. Los Angeles Times. Pristupljeno 11. prosinca 2015.
  103. Micke, Sébastien. 22. veljače 2014. J.J. Abrams un livre et des étoiles. Paris Match. Pristupljeno 23. svibnja 2014.
  104. Molloy, Tim. 19. siječnja 2014. J.J. Abrams Says 'Star Wars Episode VII' Script Done, Confirms Jesse Plemons Talks. The Wrap. Pristupljeno 19. siječnja 2014.
  105. Nicholson, Matt. 25. travnja 2014. Lucasfilm Clarifies Star Wars Expanded Universe. IGN. Pristupljeno 1. svibnja 2014.
  106. Prudom, Laura. 7. prosinca 2015. Star Wars Actor John Boyega on Finn's Past: 'I've Got Some Conspiracy Theories'. Variety. Pristupljeno 31. prosinca 2015.
  107. Rizzo, Carita. 16. prosinca 2015. 'Star Wars': YouTube Star Creates New Language For Aliens. Variety. Pristupljeno 10. siječnja 2016.
  108. Goldberg, Matt. 20. studenoga 2015. Star Wars: George Lucas and Disney Disagreed on New Films. Collider.com. Pristupljeno 21. studenoga 2015.
  109. Stack, Liam. 31. prosinca 2015. George Lucas Criticizes Latest 'Star Wars' Installment. The New York Times. Pristupljeno 31. prosinca 2015.
  110. Parker, Ryan. 30. prosinca 2015. George Lucas Quips He Sold 'Star Wars' to 'White Slavers'; Criticizes 'Retro' Tone of New Film. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 31. prosinca 2015.
  111. Masters, Kim. 31. prosinca 2015. George Lucas to Attend 'Star Wars: The Force Awakens' Premiere: 'He Really Liked It' (Exclusive). The Hollywood Reporter. Pristupljeno 15. rujna 2016.
  112. Chaney, Jen. 7. prosinca 2015. George Lucas Delivered His Verdict on The Force Awakens. [ Vulture.com. Pristupljeno 15. rujna 2016.
  113. Feinberg, Scott. 8. siječnja 2016. 'Awards Chatter' Podcast – J.J. Abrams ('Star Wars: The Force Awakens'). The Hollywood Reporter. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  114. a b Star Wars Feature Film Production Returns to the U.K. starwars.com. 10. svibnja 2013. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. lipnja 2013. Pristupljeno 25. svibnja 2013.
  115. Abramian, Alexandria. 11. rujna 2013. Source: J. J. Abrams Building 'Star Wars' Postproduction Facility in L.A. (Exclusive). The Hollywood Reporter. Pristupljeno 19. ožujka 2014.
  116. Butler, Tom. 19. svibnja 2013. Star Trek Costume Designer Joins Star Wars VII Crew. Pristupljeno 19. svibnja 2013.
  117. "Maryann Brandon and Mary Jo Markey on Cutting Star Trek Into Darkness"Arhivirana inačica izvorne stranice od 22. siječnja 2016. (Wayback Machine), Studio Daily, 22. svibnja 2013. Pristupljeno 26. svibnja 2013.
  118. Jeff Sneider. 22. kolovoza 2013. J.J. Abrams Hires 'Star Trek' Cinematographer to Shoot 'Star Wars: Episode VII' on 35MM Film. The Wrap. Pristupljeno 23. kolovoza 2013.
  119. Olsen, Mark. 24. listopada 2013. 'Star Wars: Episode VII': Lawrence Kasdan's big move. The Los Angeles Times. Pristupljeno 30. listopada 2013.
  120. Master Filmmaking Team Announced for Star Wars: Episode VII. StarWars.com. 24. listopada 2013. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. travnja 2014. Pristupljeno 5. svibnja 2014.
  121. McIntyre, Gina. 24. listopada 2013. 'Star Wars: Episode VII': J.J. Abrams, Lawrence Kasdan to pen script. Los Angeles Times. Pristupljeno 24. listopada 2013.
  122. Barnes, Brooks. 24. listopada 2013. Abrams and Kasdan Take Over Writing of New 'Star Wars' Movie. New York Times. Pristupljeno 24. listopada 2013.
  123. Star Wars open auditions venue and dates change. BBC News. 12. studenoga 2013. Pristupljeno 23. svibnja 2014.
  124. Smith, Jeanie. 9. studenoga 2013. Disney holds St. Louis casting call for upcoming movie. KSDK-TV. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. studenoga 2016. Pristupljeno 23. svibnja 2014.
  125. Worldwide Search For Two Major Roles in Star Wars. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. prosinca 2014. Pristupljeno 23. svibnja 2014.
  126. Breznican, Anthony. 16. svibnja 2014. Star Wars Episode VII A New Hope (Really). Entertainment Weekly
  127. a b Kit, Borys. 30. travnja 2014. How 'Star Wars' Director J.J. Abrams Kept the Cast Secret. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 30. travnja 2014.
  128. Jacobs, Matthew. 1. listopada 2013. Saoirse Ronan Confirms She Did Audition For 'Star Wars: Episode VII' Role, But 'So Did Everyone'. The Huffington Post. Pristupljeno 1. listopada 2013.
  129. Pearson, Ryan. 10. listopada 2013. Michael B. Jordan Confirms 'Star Wars' Rumor. The Huffington Post. Pristupljeno 3. studenoga 2013.
  130. Kit, Borys. 14. ožujka 2014. Lupita Nyong'o Meets With J.J. Abrams for 'Star Wars: Episode VII'. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 17. ožujka 2014.
  131. Sneider, Jeff. 10. siječnja 2014. 'Breaking Bad's' Jesse Plemons Eyed for Lead in 'Star Wars: Episode VII' (Exclusive). The Wrap. Pristupljeno 23. svibnja 2014.
  132. Kroll, Justin. 26. veljače 2014. 'Star Wars': Adam Driver Near Deal to Play the Villain (EXCLUSIVE). Variety. Pristupljeno 27. veljače 2014.
  133. Kit, Borys. 9. travnja 2014. 'Star Wars: Episode VII' Speculation Centers on Unknown Oxford Actress. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 9. travnja 2014.
  134. Dassanayake, Dion. 30. ožujka 2014. JJ Abrams looking at 'unknown actors' for Star Wars Episode VII like original trilogy cast. Express. Pristupljeno 30. ožujka 2014.
  135. Topping, Kirsty. 5. svibnja 2014. New Star Wars films 'would have bored me', says Scots actor Denis Lawson. The Courier. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. svibnja 2014. Pristupljeno 11. svibnja 2014.
  136. Academy Award Winner Lupita Nyoung'o Joins the Cast of Star Wars: Episode VII. StarWars.com. 2. lipnja 2014. Pristupljeno 2. lipnja 2014.
  137. a b Earnes, Tom. 26. lipnja 2013. 'Star Wars 7' actors Mark Hamill, Carrie Fisher 'told to lose weight'. DigitalSpy. Pristupljeno 1. svibnja 2014.
  138. Eisenberg, Eric. Star Wars' C-3PO Demanded These 2 Things From J.J. Abrams Before Signing His Contract. Cinemablend. Pristupljeno 14. prosinca 2015.
  139. Hibberd, James. 16. rujna 2014. Anthony Daniels' deep-dive 'Star Wars' interview: C-3PO's past, present and future. Entertainment Weekly. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. rujna 2014. Pristupljeno 19. rujna 2014.
  140. THR Staff. 21. svibnja 2014. 'Star Wars: Episode VII': J.J. Abrams Offers Fans a Chance to Be in Movie. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 23. svibnja 2014.
  141. Warwick Davis Will Return for Star Wars: Episode VII, Plus Darth Vader's Star Wars Rebels Appearance Revealed. ComingSoon.net. 16. listopada 2014. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. studenoga 2014. Pristupljeno 14. studenoga 2014.
  142. Oscar Isaac's Uncle Scored a Role in Star Wars VII Using T-Shirts. YouTube. 31. ožujka 2015. Pristupljeno 17. travnja 2015.
  143. Sheridan, Peter; Wood, Mark. 19. prosinca 2015. In another galaxy! Harrison Ford nets £23m from Star Wars (that's 76 times more than newcomer Daisy Ridley). The Mail. Pristupljeno 20. prosinca 2015.
  144. Rainey, James; Sage, Alyssa. 11. prosinca 2015. 'Star Wars' Premiere: Fans, Security to Bring the Force. Variety. Pristupljeno 12. prosinca 2015.
  145. Ford, Rebecca; Kit, Borys. 15. prosinca 2015. Inside the Star Wars: The Force Awakens World Premiere and Party. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 15. prosinca 2015.
  146. a b McClintock, Pamela. 7. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': When the Film Opens Around the World. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 8. prosinca 2015.
  147. Disney to Release Avengers: Age of Ultron, Star Wars: Episode VII in IMAX. ComingSoon.net. 20. ožujka 2014. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. ožujka 2014. Pristupljeno 20. ožujka 2014.
  148. McLan, Sean. 11. prosinca 2015. Why 'Star Wars' Arrives a Week Late in India. The Wall Street Journal. Pristupljeno 13. prosinca 2015. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  149. McClintock, Pamela. 14. prosinca 2015. Box-Office Preview: 'Star Wars: Force Awakens' Gets Widest December Release of All Time. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 15. prosinca 2015.
  150. a b D'Alessandro, Anthony; Tartaglione, Nancy. 14. prosinca 2015. Planet Earth Braces For 'Star Wars: The Force Awakens' To Make Intergalactic B.O. History. Deadline.com. Pristupljeno 15. prosinca 2015.
  151. Kilday, Gregg. 26. kolovoza 2015. 'Star Wars: The Force Awakens' Set to Take Over Imax for a Month. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 26. kolovoza 2015.
  152. Mendelson, Scott. 30. siječnja 2016. Box Office: 'Star Wars: The Force Awakens' Crosses $885M, 'The Revenant' Tops Holdovers On Friday. Forbes. Pristupljeno 31. siječnja 2016.
  153. Hayden, Erik. 6. studenoga 2014. 'Star Wars: Episode VII' Title Revealed. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 6. studenoga 2014.
  154. Geller, Eric. 6. studenoga 2014. Star Wars: Episode VII Will Be Called The Force Awakens. TheForce.net. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. rujna 2015. Pristupljeno 7. studenoga 2014.
  155. Read the Full 'Star Wars: The Force Awakens' Opening Crawl. Screen Crush. 18. prosinca 2015. Pristupljeno 18. prosinca 2015.
  156. Gwaltney, Javy. 27. prosinca 2015. The Original Title for The Force Awakens Revealed. Game Informer. GameStop. Pristupljeno 27. prosinca 2015.
  157. 'Star Wars' tickets go on sale after trailer debut on Monday Night Football. CNN. 19. listopada 2015. Pristupljeno 19. listopada 2015.
  158. Gajewski, Ryan; McClintock, Pamela. 19. listopada 2015. 'Star Wars: The Force Awakens' Presales Crash Movie Ticket Sites. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 19. listopada 2015.
  159. Ritman, Alex. 19. listopada 2015. 'Star Wars' Advance Ticket Demand Crashes U.K. Theater Websites. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 19. listopada 2015.
  160. Ritman, Alex. 20. listopada 2015. 'Star Wars' Advance Ticket Sales Set Record for U.K. Exhibitor. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 20. listopada 2015.
  161. Ford, Rebecca. 20. listopada 2015. 'Star Wars: The Force Awakens' Scores $6.5M in IMAX Ticket Sales. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 20. listopada 2015.
  162. a b Faughnder, Ryan. 10. prosinca 2015. 'Star Wars' is latest film to show why Hollywood wants you to buy tickets in advance. Los Angeles Times. Pristupljeno 13. prosinca 2015.
  163. a b McClintock, Pamela. 15. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens' Advance Ticket Sales Cross Historic $100M. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 16. prosinca 2015.
  164. D'Alessandro, Anthony; Tartaglione, Nancy. 14. prosinca 2015. Planet Earth Braces For 'Star Wars: The Force Awakens' To Make Intergalactic B.O. History. Deadline.com. Pristupljeno 15. prosinca 2015.
  165. Ritman, Alex. 15. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens' Sets U.K. Pre-Sales Record With 'Way Beyond 1 Million' Tickets. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 15. prosinca 2015.
  166. Vlessing, Etan. 15. prosinca 2015. 'Star Wars' Sales in Canada Sees Premium Seats Go First. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 15. prosinca 2015.
  167. Roxborough, Scott. 15. prosinca 2015. Box-Office Preview: 'Star Wars: The Force Awakens' Breaks German Pre-Sales Record But Police Warn of Security Concerns. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 15. prosinca 2015.
  168. Molloy, Tim. 8. studenoga 2013. 'Star Wars VII' Will Have Major Change to Opening: No Fox Fanfare. TheWrap. Pristupljeno 3. siječnja 2016.
  169. Truitt, Brian. 26. siječnja 2013. Abrams officially tapped as 'Star Wars' director. USA Today. Pristupljeno 2. siječnja 2016.
  170. Acuna, Kirsten. 9. studenoga 2012. Here's What Disney CEO Bob Iger Says He Wants To Do With 'Star Wars'. Business Insider. Pristupljeno 22. studenoga 2012.
  171. Fritz, Ben. 15. prosinca 2015. Inside the World Premiere of 'Star Wars: The Force Awakens'. The Wall Street Journal. Pristupljeno 3. siječnja 2016.. …the Lucasfilm logo preceding the movie (there was no Disney logo)…
  172. Sampson, Mike. 15. listopada 2015. There Will Be No Disney Logo Before 'Star Wars: The Force Awakens'. ScreenCrush. Pristupljeno 2. siječnja 2016.
  173. Breznican, Anthony. 3. ožujka 2016. Star Wars: The Force Awakens Blu-ray release date and bonus features revealed. Entertainment Weekly. Pristupljeno 3. ožujka 2016.
  174. Hibberd, James. 9. siječnja 2016. Star Wars: The Force Awakens DVD will have deleted scenes, but no extended cut. Entertainment Weekly. Pristupljeno 9. siječnja 2016.
  175. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens Blu-Ray chapter list. ChaptersDb. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. kolovoza 2017. Pristupljeno 18. srpnja 2017.
  176. Spangler, Todd. 23. ožujka 2016. 'Star Wars: The Force Awakens' Pirated Blu-ray Copies Leak Online. Variety. Pristupljeno 24. ožujka 2016.
  177. Stedman, Alex. 6. siječnja 2016. Starz Nabs Rights to 'Star Wars: The Force Awakens'. Variety. Pristupljeno 9. siječnja 2016.
  178. Adalian, Josef. 11. ožujka 2010. Disney Inks Output Deals with Showtime, Starz. The Wrap. Pristupljeno 20. siječnja 2016.
  179. Lieberman, David. 15. srpnja 2016. 'Star Wars' To Run on Starz Channels Beginning September 10. Deadline Hollywood. Pristupljeno 15. srpnja 2016.
  180. O'Neil, Lauren. 25. listopada 2015. Netflix to stream Star Wars: The Force Awakens in Canada — and nowhere else. CBC News. Pristupljeno 20. siječnja 2016.
  181. Sarkar, Samit. 10. kolovoza 2016. Star Wars: The Force Awakens coming to 3D Blu-ray — with exclusive bonus features. Polygon. Vox Media. Pristupljeno 12. kolovoza 2016.
  182. Breznican, Anthony. 10. ožujka 2015. Star Wars to release 20 books in journey to The Force Awakens. Entertainment Weekly. Pristupljeno 10. ožujka 2015.
  183. 'Journey To Star Wars: The Force Awakens' Publishing Program Coming Fall 2015 (priopćenje). StarWars.com. 10. ožujka 2015. Pristupljeno 12. ožujka 2015.
  184. What Happened After Endor? Find Out in Star Wars: Aftermath (priopćenje). StarWars.com. 17. ožujka 2015. Pristupljeno 24. ožujka 2015.
  185. a b Trachtenberg, Jeffrey. 2. studenoga 2015. Star Wars Cloak of Secrecy Extends to Tie-In Book. The Wall Street Journal. Pristupljeno 25. prosinca 2015.
  186. White, Brett. 19. veljače 2016. Exclusive: Marvel Announces 'Star Wars: The Force Awakens' Adaptation. Comic Book Resources. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. veljače 2016. Pristupljeno 19. veljače 2016.
  187. Star Wars: The Force Awakens Products Coming on September 4. ComingSoon.net. 3. svibnja 2015. Pristupljeno 3. svibnja 2015.
  188. McNary, Dave. 26. kolovoza 2015. Disney Sets Massive 'Star Wars' Toy Promotion. Variety. Pristupljeno 27. kolovoza 2015.
  189. McMillan, Graeme. 26. kolovoza 2015. 'Star Wars: The Force Awakens' Toys to Be Unveiled During 18-Hour YouTube Marathon. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 27. kolovoza 2015.
  190. The Story (And Tech) Behind That Awesome Star Wars BB-8 Toy. Wired. Pristupljeno 5. rujna 2015.
  191. Nakashima, Ryan. 15. kolovoza 2015. Disney's support for start-ups led to one new company winning a dream Star Wars contract. The National. Abu Dhabi. Pristupljeno 5. rujna 2015.
  192. Lussier, Germain. 4. rujna 2015. Force Friday Was A Disaster For Many Star Wars Fans. io9. Pristupljeno 6. rujna 2015.
  193. Star Wars: The Force Awakens (2015). Box Office Mojo. Pristupljeno 6. lipnja 2016.
  194. Star Wars: The Force Awakens (2015). Box Office Mojo. Pristupljeno 12. srpnja 2016.
  195. Domestic Grosses Adjusted for Ticket Price Inflation. Box Office Mojo. Pristupljeno 12. srpnja 2016.
  196. Mendelson, Scott. 11. ožujka 2016. Hollywood Is Doomed Because 'Star Wars: The Force Awakens' Made Too Much Money?. Forbes. Pristupljeno 11. ožujka 2016.
  197. Lang, Brent. 31. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens' Passes 'The Avengers' at Domestic Box Office. Variety. Pristupljeno 1. siječnja 2016.
  198. Lang, Brent. 27. prosinca 2015. Box Office: 'Star Wars' Crosses $1 Billion Globally at Record Pace. Variety. Pristupljeno 27. prosinca 2015.
  199. Cohen, Sandy. 27. prosinca 2015. 'Force Awakens' becomes fastest movie to $1 billion. The Big Story. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. prosinca 2015. Pristupljeno 28. prosinca 2015.
  200. D'Alessandro, Anthony. 5. veljače 2016. 'Star Wars: The Force Awakens' Reaches Unprecedented Height At Domestic B.O. With $900M, $2B Worldwide. Deadline.com. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  201. Mike Fleming Jr. 28. ožujka 2016. No. 1 'Star Wars: The Force Awakens' – 2015 Most Valuable Movie Blockbuster Tournament. Deadline.com. Pristupljeno 29. ožujka 2016.
  202. Mike Fleming Jr. 29. ožujka 2016. How Disney & Universal Dominated Most Valuable Movie Blockbusters of 2015 – The Data Behind The Dollars. Deadline.com. Pristupljeno 29. ožujka 2016.
  203. Fechter, Joshua. 16. prosinca 2015. Critics' reviews of 'Star Wars: The Force Awakens' overwhelmingly positive. mySA. Pristupljeno 28. prosinca 2015.Epstein, Adam. 16. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens' reviews are in, and they're overwhelmingly positive. Quartz. Pristupljeno 28. prosinca 2015.Wong, Jessica. 15. prosinca 2015. Star Wars: The Force Awakens earns positive early reviews. CBC News. Pristupljeno 7. veljače 2016.Star Wars: The Force Awakens gets rave reviews. BBC News. 16. prosinca 2015. Pristupljeno 28. prosinca 2015.
  204. Star Wars: The Force Awakens (2015). Rotten Tomatoes. Pristupljeno 26. listopada 2017.
  205. Star Wars: The Force Awakens (2015). Metacritic. Pristupljeno 6. rujna 2017.
  206. D'Alessandro, Anthony; Busch, Anita. 18. prosinca 2015. 'Star Wars' Stomps on Dinos & Witch-Slaps 'Potter' As 'Force Awakens' Flies Toward $251M-$255M Opening Record – Late Night Update. Deadline.com. Pristupljeno 19. prosinca 2015.
  207. Collin, Robbie. 6. veljače 2016. Star Wars: The Force Awakens review: 'the magic is back'. The Daily Telegraph. UK. Pristupljeno 16. prosinca 2015.
  208. Bradshaw, Peter. 16. prosinca 2015. Star Wars: The Force Awakens review – a spectacular homecoming. The Guardian. UK. Pristupljeno 16. prosinca 2015.
  209. Chang, Justin. 15. prosinca 2015. Film Review: 'Star Wars: The Force Awakens'. Variety. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  210. Roeper, Richard. 15. prosinca 2015. Star Wars: The Force Awakens: The thrills are strong with this one. Chicago Sun-Times. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. prosinca 2015. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  211. Long, Tom. 16. prosinca 2015. Movie review: The Force is back, baby. The Detroit News. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  212. Bahr, Lindsey. 16. prosinca 2015. Review: Star Wars: The Force Awakens Is Fun Fan Service. Tribune-Star. Associated Press. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  213. Hornaday, Ann. 16. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens' gets the nostalgia-novelty mix just right. The Washington Post. str. T29. Pristupljeno 6. veljače 2016.
  214. Orr, Christopher. 15. prosinca 2015. Star Wars: The Force Awakens Is a Mashup Masterpiece. The Atlantic. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  215. Toppman, Lawrence. 16. prosinca 2015. The force is strong with new 'Star Wars' installment, 'The Force Awakens'. The Charlotte Observer. str. 5C
  216. LaSalle, Mick. 16. prosinca 2015. Star Wars: The Force Awakens is the best sequel yet. San Francisco Chronicle. Pristupljeno 15. prosinca 2015.
  217. Pallotta, Frank. 15. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens' is best film since original trilogy. CNN Money. Pristupljeno 16. prosinca 2015.
  218. Bottomley, Jack. 2. veljače 2016. Star Wars: The Force Awakens. Starburst. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. ožujka 2016. Pristupljeno 22. veljače 2016.
  219. Plagiarizing Star Wars the problems with The Force Awakens. RogerEbert.com. 5. siječnja 2017. Preuzeto 24. studenog 2017.
  220. Star Wars The Force Awakens: JJ Abrams responds to criticism about the film being A New Hope 'rip off. The Independent. 10. siječnja 2016. Preuzeto 24. studenog 2017.
  221. O'Hehir, Andrew. 16. prosinca 2015. 'Star Wars: The Force Awakens': You know all the spoilers in J.J. Abrams' obsessive reboot — because you've seen this movie before. Salon. Pristupljeno 16. prosinca 2015.
  222. Zacharek, Stephanie. 15. prosinca 2015. Review: The Force Awakens Is Everything You Could Hope for in a Star Wars Movie—and Less. TIME. Pristupljeno 16. prosinca 2015.
  223. Mendelson, Scott. 15. prosinca 2015. Star Wars: The Force Awakens Review: The Empire Strikes Out. Forbes. Pristupljeno 16. prosinca 2015.
  224. Merchant, Brian. 21. prosinca 2015. 'The Force Awakens' Is the Least Interesting Star Wars Yet. Motherboard. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  225. a b Critics' Choice Awards add 'The Force Awakens' as an 11th best picture nominee. U.S. News & World Report. Associated Press. 22. prosinca 2015. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. siječnja 2016. Pristupljeno 25. prosinca 2015.
  226. Feinberg, Scott. 22. prosinca 2015. Critics' Choice Awards: 'Star Wars' Added as 11th Best Pic Nominee. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 7. veljače 2016.
  227. Here Are the AFI AWARDS 2015 Official Selections. American Film Institute. 16. prosinca 2015. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. prosinca 2015. Pristupljeno 16. prosinca 2015.
  228. The Hollywood Reporter Staff. 14. siječnja 2016. Oscar Nominations: The Complete List. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 14. siječnja 2016.
  229. Shoard, Catherine. 8. siječnja 2016. Bafta nominations 2016: Carol and Bridge of Spies lead the pack. The Guardian. Pristupljeno 8. siječnja 2016.
  230. Feinberg, Scott. 22. prosinca 2015. Critics' Choice Awards: 'Star Wars' Added as 11th Best Pic Nominee. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 22. prosinca 2015.
  231. 14th Annual VES Awards Nominees. Visual Effects Society. 12. siječnja 2016. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. lipnja 2017. Pristupljeno 22. siječnja 2018.
  232. John Nugent. 11. ožujka 2016. Jameson Empire Awards 2016: Star Wars and Mad Max lead the nominations. Empire Awards. Pristupljeno 18. veljače 2016.
  233. Saturn Award nominations. Saturn Awards. 24. veljače 2016.
  234. Saturn Award nominations on YouTube. Saturn Awards. 24. veljače 2016.
  235. Alliance of Women Film Journalists Staff. 14. siječnja 2016. 2015 EDA Award Nominees. Alliance of Women Film Journalists. Pristupljeno 11. ožujka 2016.
  236. Florida Film Critics Circle Editors. 4. siječnja 2016. 'Mad Max: Fury Road' Dominates 2015 Florida Film Critics Awards. Florida Film Critics Circle. Pristupljeno 4. siječnja 2016.
  237. Lovett, Jamie. 8. ožujka 2016. Deadpool, Avengers, And Star Wars Nominated For MTV Movie Awards. Comicbook.com. Pristupljeno 8. ožujka 2016.
  238. Best of 2015: Film Critic Top Ten Lists. Metacritic. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. prosinca 2015. Pristupljeno 15. prosinca 2015.
  239. McMillan, Graeme. 18. kolovoza 2014. Rian Johnson Says Next 'Star Wars' Will Have Less CGI, More Practical Effects. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 18. kolovoza 2014.
  240. The Official Title for Star Wars: Episode VIII Revealed. StarWars.com. 23. siječnja 2017. Pristupljeno 23. siječnja 2017.
  241. McClintock, Pamela. 20. siječnja 2016. 'Star Wars: Episode VIII' Gets New Release. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 20. siječnja 2016.
  242. Breznican, Anthony. 9. rujna 2015. Updated: Star Wars: Episode VIII will shoot in Ireland this month. Entertainment Weekly. Pristupljeno 9. rujna 2015.
  243. Clifford, Graham. 6. rujna 2015. Skellig Michael: Is 6th-century rock star selling out to a galaxy far, far away?. Irish Independent. Pristupljeno 9. rujna 2015.
  244. Breznican, Anthony. 10. veljače 2016. Star Wars: Episode VIII has started filming. Entertainment Weekly. Pristupljeno 10. veljače 2016.
  245. Ashurst, Sam. 16. listopada 2014. ILM London Launch: Updates on Star Wars Episode VII & Avengers: Age of Ultron. IGN. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. listopada 2014. Pristupljeno 16. listopada 2014.
  246. Rahman, Abid. 4. svibnja 2015. 'Star Wars: Episode VIII' to Shoot at U.K.'s Pinewood. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 4. svibnja 2015.
  247. STAR WARS: EPISODE VIII NOW FILMING. Star Wars.com. 15. veljače 2016. Pristupljeno 15. veljače 2016.
  248. Parker, Ryan. 12. rujna 2017. J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as 'Star Wars: Episode IX' Writer and Director. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 12. rujna 2017.
  249. Kroll, Justin. 12. rujna 2017. J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as Director of 'Star Wars: Episode IX'. Variety. Pristupljeno 12. rujna 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]