Robert Sarah

Izvor: Wikipedija
Njegova Uzoritost
Robert Sarah
nadbiskup i metropolit Conakryja u miru
Cardinal Robert Sarah (cropped).JPG
Coat of arms of Robert Sarah.svg
SUFFICIT TIBI GRATIA MEA
Rođen 15. lipnja 1945.
Ourous
Svećenik 20. srpnja 1969.
Biskup 8. prosinca 1979.
Nacionalnost Gvinejac
Služba prefekt Kongregacije za bogoštovlje i sakramente
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Robert Sarah (15. lipnja 1945.), kardinal je Katoličke Crkve, rodom iz Gvineje. Kardinal je od 20. studenoga 2010. godine, papa Franjo imenovao ga je prefektom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata 23. studenoga 2014. godine. Prethodno je služio kao tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda za pape Ivana Pavla II., a predsjednik je Papinskog vijeća Cor Unum za vrijeme pape Benedikta XVI..

Rani život i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Sarah rođena je u Ourousu, selu u tadašnjoj ruralnoj Francuskoj Gvineji, 15. lipnja 1945., sin koji se iz animizma preobratio u kršćanstvo. Pripadnik je etničke skupine Coniaguis na sjeveru Gvineje. Godine 1957., u dobi od 12 godina, upisao je sjemenište Svetog Augustina u Bingervillu, obala Slonovače, gdje je studirao tri godine. Budući da su 1960. godine odnosi između novo neovisne Gvineje i Obale Slonovače bili napeti, nastavio je nakratko studij u Konakryju u Gvineji, u sjemeništu Svete Marije Dixinnske kojim upravljaju Oci Sveti Duh, sve dok radikalna vlada Gvineje nije oduzela crkveno vlasništvo u kolovozu 1961. godine. Nakon neovisnog proučavanja kod kuće, crkva je u ožujku 1962. godine pregovarala o mjestu Sarah i nekih kolega sjemeništaraca u vladinoj školi u Kindiji, a zatim stekla pravo otvaranja sjemeništa, gdje je Sarah stekla diplomu 1964. U rujnu iste godine poslana je na studij u Veliko sjemenište u Nancyju u Francuskoj. Opet pogoršavajući međunarodne odnose, ovaj put između Gvineje i Francuske, prisilili su ga da prekine svoje studije, a teološke studije završio je u Sébikotaneu u Senegalu između listopada 1967. i lipnja 1969. godine. Od 1969. do 1974. godine studirao je na Gregorijanskom sveučilištu Papinskom u Rimu, gdje je stekao je diploma u teologiji, osim za 1971. godinu koje je proveo na Studium BIBLICUM FRANCISCANUM od Jeruzalema, gdje je stekao diplomu u Svetom pismu.

Sarah tečno govori francuski, engleski i talijanski jezik.

Svećeništvo i biskupstvo[uredi | uredi kôd]

Kardinal Robert Sarah s predsjednikom Filipina Benignoom Aquinom III za vrijeme ljubaznosti u palači Malacañan[1]Rođen 15. lipnja 1945) je [2]

Kardinal Sarah tijekom procesije Svete krvi u Bruggeu, Belgija, 2009. godine

Sarah zaređena je za svećeništvo 20. srpnja 1969. godine i ukinuta je u biskupiji Conakry. Dana 13. kolovoza 1979. godine papa Ivan Pavao II. imenovao ga je metropolitom Conakryjevim nadbiskupom. Za biskupa ga je 8. prosinca 1979. godine posvetio kardinal Giovanni Benelli. Bio je biskup Conakry više od dvadeset godina, a za vrijeme te mandata bio je predsjednik gvinejske biskupske konferencije i biskupske konferencije zapadne Afrike.

Kardinalat[uredi | uredi kôd]

Dana 20. studenoga 2010. godine papa Benedikt XVI. postavio ga je kardinalom-đakonom iz San Giovannija Bosca preko Tuscolane. Ima pravo glasa u papinskim konklavama do svoje 80. godine. Bio je kardinalski izabranik u papinskom konklavu 2013. godine koji je izabrao papu Franju.

U tisku su ga spominjali kao mogućeg kandidata za papinstvo, papabile, kako u 2013. godini tako i u budućim konklavama.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti
Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Robert Sarah
Wikiquote-logo.svgWikicitati imaju zbirke citata o temi Robert Sarah
Mrežna mjesta