Robert Sarah

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Robert Sarah (15. lipnja 1945.) kardinal je Katoličke Crkve, rodom iz Gvineje. Kardinal je od 20. studenoga 2010. godine, papa Franjo imenovao ga je prefektom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata 23. studenoga 2014. godine. Prethodno je služio kao tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda za pape Ivana Pavla II., a predsjednik je Papinskog vijeća Cor Unum za vrijeme pape Benedikta XVI.

Njegova Eminencija

Robert Sarah

Kardinal-đakon od San Giovanni Bosco u preko Tuscolana

pročelnik za Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata

Sarah 2015. godine
postavljen 23. studenoga 2014
Prethodnik Antonio Cañizares Llovera
Ostali postovi Kardinal-đakon iz San Giovannija Bosca u Tuscolani
Narudžbe
ordinacija 20. srpanj 1969

od Raymond-Maria Tchidimbo

Posvećenje 8. prosinca 1979

by  Giovanni Benelli

Stvoren kardinal 20. studenoga 2010

by Benedikta XVI

Rang Kardinal đakon
Osobni podatci
Rođen 15. lipnja 1945. (u dobi od 74 godine)

Ourous, Francuska Gvineja

Nacionalnost Gvineja
Vjeroispovijest katolički
Prethodni post
  • Nadbiskup Conakry(1979–2001)
  • Tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda(2001–2010)
  • Predsjednik Papinskog vijeća Cor Unum (2010–2014)
Moto Dovoljno tibi gratia mea "Moja milost je dovoljna za tebe"
Grb
Stilovi

Roberta Sarah

Referentni stil Njegova Eminencija
Govorni stil Vaša visosti
Neformalni stil Kardinal

Istaknuti glas kolegija kardinala i u rimskoj kuriji, Sarah je bio snažnim zagovornikom obrane tradicionalnog katoličkog učenja o pitanjima seksualnog morala i prava na život, te u odricanju od islamskog radikalizma. Rodnu ideologiju i ISIS nazvao je "dvije radikalizacije" koje prijete obitelji, prva razvodom, istospolni brak i pobačaj, a posljednja brakom s djecom, poligamijom i podvrgavanjem žena.

Iako je opisan kao uglavnom naklonjen liturgijskim praksama pred Vatikan II , također je predložio da partizani različitih liturgija uče jedni od drugih i traže sredinu. On se spominje kao mogući kandidat, na „papabile”, za papinstvo od međunarodnih medija, kao što su Le Monde, kao i katoličkih publikacija kao što poanta, u Nacionalnom Catholic Reporter, te Katolički Herald.

Rani život i obrazovanje[uredi VE | uredi]

Sarah rođena je u Ourousu, selu u tadašnjoj ruralnoj Francuskoj Gvineji, 15. lipnja 1945., sin koji se iz animizma preobratio u kršćanstvo. Pripadnik je etničke skupine Coniaguis na sjeveru Gvineje. Godine 1957., u dobi od 12 godina, upisao je sjemenište Svetog Augustina u Bingervillu, obala Slonovače, gdje je studirao tri godine. Budući da su 1960. godine odnosi između novo neovisne Gvineje i Obale Slonovače bili napeti, nastavio je nakratko studij u Konakryju u Gvineji, u sjemeništu Svete Marije Dixinnske kojim upravljaju Oci Sveti Duh, sve dok radikalna vlada Gvineje nije oduzela crkveno vlasništvo u kolovozu 1961. godine. Nakon neovisnog proučavanja kod kuće, crkva je u ožujku 1962. godine pregovarala o mjestu Sarah i nekih kolega sjemeništaraca u vladinoj školi u Kindiji, a zatim stekla pravo otvaranja sjemeništa, gdje je Sarah stekla diplomu 1964. U rujnu iste godine poslana je na studij u Veliko sjemenište u Nancyju u Francuskoj. Opet pogoršavajući međunarodne odnose, ovaj put između Gvineje i Francuske, prisilili su ga da prekine svoje studije, a teološke studije završio je u Sébikotaneu u Senegalu između listopada 1967. i lipnja 1969. godine. Od 1969. do 1974. godine studirao je na Gregorijanskom sveučilištu Papinskom u Rimu , gdje je stekao je diploma u teologiji , osim za 1971. godinu koje je proveo na Studium BIBLICUM FRANCISCANUM od Jeruzalema, gdje je stekao diplomu u Svetom pismu.

Sarah tečno govori francuski, engleski i talijanski jezik.

Presbytariate i episkopat[uredi VE | uredi]

Povijest ordona

Roberta Sarah

Povijest
Svećeničko ređenje
Zaredio Raymond-Maria Tchidimbo ( Conakry)
Datum 20. srpnja 1969
Biskupska posveta
Posvećeno od Giovanni Benelli (Firenca )
Datum 8. prosinca 1979
Cardinalate
Povišen od Benedikt XVI
Datum 20. studenog 2010

Kardinal Robert Sarah s predsjednikom Filipina Benignoom Aquinom III za vrijeme ljubaznosti u palači Malacañan[1]Rođen 15. lipnja 1945) je [2]

Kardinal Sarah tijekom procesije Svete krvi u Bruggeu, Belgija, 2009. godine

Sarah zaređena je za svećeništvo 20. srpnja 1969. godine i ukinuta je u biskupiji Conakry. Dana 13. kolovoza 1979. godine papa Ivan Pavao II. imenovao ga je metropolitom Conakryjevim nadbiskupom. Za biskupa ga je 8. prosinca 1979. godine posvetio kardinal Giovanni Benelli. Bio je biskup Conakry više od dvadeset godina, a za vrijeme te mandata bio je predsjednik gvinejske biskupske konferencije i biskupske konferencije zapadne Afrike.

Kardinalat[uredi VE | uredi]

Dana 20. studenoga 2010. godine papa Benedikt XVI. postavio ga je kardinalom-đakonom iz San Giovannija Bosca preko Tuscolane. Ima pravo glasa u papinskim konklavama do svoje 80. godine. Bio je kardinalski izabranik u papinskom konklavu 2013. godine koji je izabrao papu Franju.

U tisku su ga spominjali kao mogućeg kandidata za papinstvo, papabile, kako u 2013. godini tako i u budućim konklavama.