Vjeko Ćurić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Fra Vjeko Ćurić (Lupoglav, BiH, 26. travnja 1957. - Kigali, Ruanda 31. siječnja 1998.) – katolički svećenik, bosanski Hrvat, franjevac, misionar, ubijen u Ruandi. U Ruandi je poznat kao "afrički Oskar Schindler" nazvan po čovjeku koji je spasio velik broj Židova tijekom drugog svjetskog rata,[1] jer je spasio civile od genocida.[2] Škola u Kivumi [3] je nazvana po njemu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je u Lupoglavu kraj Žepča 26. travnja 1957. godine, kao drugo od šestero djece u obitelji Peta i Ane Ćurić.[4] U Visokom je 1976. završio Franjevačku klasičnu gimnaziju. Školovao se za svećenika od 1976. do 1982., kada je, diplomiravši filozofiju i teologiju na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, zaređen.[5] Postao je član Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene.

U Parizu se pripremao za misijski poziv. Otišao je u Ruandu 1983. godine. Prema franjevačkom planu "Projekt Afrika" nastojao je naučiti lokalne običaje i plemenske jezike, a pomagao je u duhovnim i materijalnim potrebama lokalnom stanovništvu, a i organizirao je i konvoje humanitarne pomoći.

U Ruandi je trajao rat i genocid 1994. godine između pripadnika plemena Hutu i Tutsi. Gotovo svi svećenici bijelci napustili su zemlju. Vjeko Ćurić je ostao. Više puta bio je u smrtnoj opasnosti za vrijeme i nakon rata. U travnju 1996. dva su ga razbojnika napala želeći ga strijeljati, ali im je uspio pobjeći.

Nije preživio napad 31. siječnja 1998. godine, kada je ubijen u Kigaliju.[6] Pokopan je u mjestu Kivumu, u župnoj crkvi koju je dao sagraditi s vjernicima. Sprovod je vodio apostolski nuncij u Ruandi poljski nadbiskup Juliusz Jacucz.

Dan nakon njegova ubojstva, papa Ivan Pavao II. spomenuo ga je u govoru na Trgu sv. Petra u Vatikanu rekavši: "Fra Vjeko još je jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život."

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. [1] Filming a long feature documentary
  2. Slobodna Dalmacija Saša Ljubičić: Hrvati koji su obišli cijeli svijet upozoravaju: Ako vam u ovoj zemlji istekne putovnica, nagrabusili ste! A evo gdje još možete upasti u ozbiljne probleme.... 17. siječnja 2017. (pristupljeno 27. veljače 2017.)
  3. [2] Father Vjeko Center
  4. [3] Sedma obljetnica smrti fra Vjeke Ćurića
  5. [4] Vjeko Curic, Franciscan Priest, Murdered in Rwanda
  6. [5] Sedma obljetnica smrti fra Vjeke Ćurića