Gelazije I.

Izvor: Wikipedija
Gelazije I.

Početak pontifikata 1. ožujka 492.
Kraj pontifikata 19. studenog 496.
Prethodnik Feliks III.
Nasljednik Anastazije II.
Rođen ???
Sjeverna Afrika ili Rim
Umro 19. studenog 496.
Rim, Italija
Papinski grb
Svetac
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 21. studenog
Portal o kršćanstvu

Gelazije I., papa od 1. ožujka 492. do 19. studenog 496. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Često ga se navodi kao kodifikatora teologije o odnosu države i Crkve. Gelazije I. u vrlo značajnom pismu "Duo Sunt",[1] upućenom caru Anastaziju II., izložio je na vrlo sažeti način doktrinu o "dvije moći" ("dvije sablje") - gdje na istom području postoji državna vlast i crkvena vlast, od koja svaka ima svoje odvojene poslove, ali surađuju. Naglašava se da je u duhovnim i moralnim pitanjima čak i vrhovna građanska vlast podložna odlukama duhovne vlasti, slično kao što su i svećenici u svjetovnim pitanjima podložni odlukama građanske vlasti.

Gelazije se odlučno protivio nastojanjima patrijaršije u Konstantinopolu da se - kao Crkva mjesta u kojemu stoluje kršćanski car - postavi kao po rangu viša ili barem jednaka Rimu; dapače je branio poziciju Damaska (Sirija) i Aleksandrije (Egipat) kao drugog i trećeg po statusu kršćanskog središta iza Rima.

Sačuvano je do dana - u cijelosti i li dijelovima - stotinjak pisama koje je pisao Gelazije. Od šest njegovih teoloških djela, od kojih se tri odnose tada aktualnim pitanjem Akacijevog raskola, dvije Pelagijanstvom, jedna Nestorijanstvom, a u jednoj se iznose Gelazijevi razlozi za zabranu karnevala koji se pod imenom "Luperkalije" održavao u Rimu u veljači, i u čijem je slavljenju Gelazije nalazio previše poganskih elemenata.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 11. listopada 2013. (Wayback Machine) Pismo pape Gelazija I. "Duo Sunt" o odnosu duhovne i vremenite vlasti (494. god. po Kristu) (Eng.)
  2. [2] "Pope St. Gelasius I", članak u "Catholic Encyclopedia", New York 1907.-1912. (Eng.)