Rovanjska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rovanjska
Rovanjska na karti Hrvatska
Rovanjska
Rovanjska
Rovanjska na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zastava zadarske zupanije.gif Zadarska
Općina/Grad Jasenice
Najbliži (veći) grad Zadar
Zemljopisne koordinate 44°15′06″N 15°32′27″E / 44.251666°N 15.540836°E / 44.251666; 15.540836
Pošta 23450 Obrovac
Pozivni broj 023
Autooznaka ZD
Rovanjska na karti Zadarska županija
Rovanjska
Rovanjska
Rovanjska na zemljovidu Zadarske županije
Rovanjska.jpg
Pogled na Rovanjsku sa jugozapada

Rovanjska je naselje u sastavu općine Jasenice u Zadarskoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Rovanjska je smještena u uvali na samom kraju Velebitskog kanala, nedaleko od Zadra. Blizina Velebita obogaćuje ovaj kraj svojim parkovima, pećinama, šetnicama i biciklističkim stazama.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U Domovinskom ratu bila je pod velikosrpskom okupacijom. Držali su ju pobunjeni hrvatski Srbi. Operacijom Gusar, poznatijom kao Operacija Maslenica, hrvatske su snage po planu trebale odbaciti srpske okupacijske snage radi stabilnijeg povezivanja sjever s jugom Hrvatske pravcem Zadar – MaslenicaKarlobag. U prvoj većoj osloboditeljskoj akciji HV-a, u siječnju 1993. godine na Maslenici je sudjelovala i gospićka 9. gardijska brigada. Bez ijednog izgubljenog vojnika, deveta je iz Rovanjske silovito potisnula brojčano i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja i zauzela visove kod Tulovih greda. Na tim položajima zamjenu je obavila 118. brigada HV koja je uz ljudske žrtve u travnju odbila siloviti napad "Niških specijalaca", zrakoplova i topništva tzv. "vojske Krajine".

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

U Rovanjskoj je živio borac za Hrvatsku Zvonko Bušić.

Kultura[uredi | uredi kôd]

U Rovanjskoj likovne kolonije održava Likovna udruga Emanuel Vidović.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Spomenici kulture[uredi | uredi kôd]

  • Crkva sv. Jurja (9. st.)
Pripada sjevernodalmatinskom kupolnom tipu starohrvatske crkvene arhitekture. Najstariji dio crkve presvođen je elipsoidnom kupolom te se datira u 9. st., a u čitavoj Hrvatskoj postoje još samo tri crkvene građevine ovoga tipa, smještene na zadarskim otocima. U razdoblju od 11. do 13. stoljeća crkva je nadograđivana pa je u tom vremenskom periodu nastao i zvonik na preslicu. Pored crkve nalazilo se staro srednjovjekovno groblje sa stećcima, koje je međutim devastirano prilikom izgradnje novoga groblja. Desno od crkve pronađeni su ostaci rimske ville rustice ili omanjeg rimskog naselja.
  • 2015. godine otkriven je spomenik Zvonku Bušiću, na samom kraju Velebitskog kanala.[1] Kip je djelo hrvatskog akademskog kipara Maroja Batića, a nalazi se na novoj rivi u Rovanjskoj. Postavljanje spomenika organizirala je općina Jasenice.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mali sa Selina: Rovanjska - Otkrivanje spomenika hrvatskom domoljubu Zvonku Bušiću - Taiku , 4. brigada ZNG, 29. kolovoza 2015.
  2. HRT centar Zadar: Spomenik Zvonku Bušiću u Rovanjskoj, Hrvatski radio, 5. rujna 2015.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Rovanjska