Ruža Silađev

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ruža Silađev (1949.) je hrvatska književnica iz Vojvodine iz Sonte. Suradnica je novina "Zvonik".

Povijest njenog književnog rada[uredi | uredi kôd]

Piše kratku prozu i pjesme, uglavnom objavljene u "Zvoniku".
U svom radu se bavila Šokcima, šokačkom obitelji i šokačkim običajima. Njenu djelo: "Divani iz Sonte" spada u djela sakupljene hrvatske narodne baštine. Kako je istaknuto na predstavljanju te knjige u Sonti, "o povijesnom značaju knjige za podunavske Hrvate-Šokce, za koje je ovaj naslov prekretnica, jer je prva uopće objavljena na ikavici Šokaca s ove strane Dunava".[1]

Drugu knjigu "Šokica pripovida", autorica je objavila u prosincu 2011.g. Drugo djelo je svojevrsni nastavak prve knjige uz dodatak izvornih sonćanskih bajki, proširenog rječnika i liste sonćanskih nadimaka s prezimenima.

Djela kratke proze su joj objavljena u Hrvatskoj riječi, Zvoniku, Ćupriji na Jasenici, Klasju naših ravni, Glasu ravnice, Subotičkoj Danici, Šokadiji i Šokcima u šokačkoj riči 2007.g., Isteru, Glasu komune i Hrcku. Pjesme je objavila u Zbornicima pjesničkih susreta u Rešetarima 2009., 2010. i 2011., i Zbornicima Lire naive od 2007. na dalje.

Zagovornicom je starog sačuvanog govora šokačkih Hrvata. Djela je napisala starohrvatskim akutom.[2]

Članica je literarne sekcije KPZH Šokadija iz Sonte.[3] Sudionicom je skupova pisaca u tuzemstvu (Lira naiva 2010.).[3]

2020. godine nagrađena je nagradom Ivan Antunović.[4]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Divani iz Sonte (kratka proza) - 2007.
  • Šokica pripovida (kratka proza) - 2011.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Medijska dokumentacija[neaktivna poveznica] Hrvatska riječ:Knjiga od povijesnog značaja
  2. Sanja Vulić u: Čuvarice šokačke riči i običaja, Matica, veljača 2008., str. 31.
  3. a b Sonta.euInačica izvorne stranice arhivirana 19. listopada 2014. Riječ se u duši začela - U Svetozar Miletiću održan osmi susret pučkih pjesnika hrvatske nacionalne zajednice s prostora Vojvodine, autor: K. P.
  4. IKA: Redovita skupština Katoličkoga društva „Ivan Antunović“ Hrvatska katolička mreža. 11. rujna 2020. . Pristupljeno 24. rujna 2020.

Radovi o Ruži Silađev[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]Flag of Croatia.svg Nuvola apps package wordprocessing.png Nedovršeni članak Ruža Silađev koji govori o hrvatskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.