Ruža Silađev

Izvor: Wikipedija

Ruža Silađev (Sonta, 1949.) hrvatska je književnica iz Sonte, Vojvodina. Suradnica je novina "Zvonik", Hrvatske riječi, Klasja naših ravni, apatinskog Novog glasa komune, Hrcka, kalendara Danice i dr.

Povijest njenog književnog rada[uredi | uredi kôd]

Piše kratku prozu i pjesme, uglavnom objavljene u "Zvoniku".
U svom radu se bavila Šokcima, šokačkom obitelji i šokačkim običajima. Njenu djelo: "Divani iz Sonte" spada u djela sakupljene hrvatske narodne baštine. Kako je istaknuto na predstavljanju te knjige u Sonti, "o povijesnom značaju knjige za podunavske Hrvate-Šokce, za koje je ovaj naslov prekretnica, jer je prva uopće objavljena na ikavici Šokaca s ove strane Dunava".[1]

Drugu knjigu "Šokica pripovida", autorica je objavila u prosincu 2011.g. Drugo djelo je svojevrsni nastavak prve knjige uz dodatak izvornih sonćanskih bajki, proširenog rječnika i liste sonćanskih nadimaka s prezimenima.

Djela kratke proze su joj objavljena u Hrvatskoj riječi, Zvoniku, Ćupriji na Jasenici, Klasju naših ravni, Glasu ravnice, Subotičkoj Danici, Šokadiji i Šokcima u šokačkoj riči 2007.g., Isteru, Glasu komune i Hrcku. Pjesme je objavila u Zbornicima pjesničkih susreta u Rešetarima 2009., 2010. i 2011., i Zbornicima Lire naive od 2007. na dalje. Godine 2019. u vlastitoj nakladi objavila je knjigu Sonta u sjećanjima šokačkim (Sonta, 2019.). Kao i prethodne dvije knjige, ubraja se u djela sakupljene hrvatske narodne baštine.[2][3] Sve tri knjige za tisak priredila je Sanja Vulić-Vranković. Prve dvije objavljene su u nakladi NIU Hrvatska riječ iz Subotice, dok je urednik bio Milovan Miković. Obije je napisala na na sonćanskom idiomu, a čine ju prozne crtice. Treća knjiga je prva koje uz tekstove na sonćanskom mjesnom šokačkom idiomu, sadrži i tekstove na hrvatskom standardnom jeziku. Čini ju osam tematskih cjelina: Dijalektne proze, tj. proze na sonćanskom idiomu, Etnografski prilozi na normiranom hrvatskom književnom jeziku, Proze o starim i o nekadašnjim Sonćanima, napisane na normiranom hrvatskom književnom jeziku, Memoarske proze na normiranom hrvatskom književnom jeziku, Nedavno u Sonti – opisi na normiranom hrvatskom književnom jeziku (na temelju fotografija), Suvremena Sonta na normiranom hrvatskom književnom jeziku, Epistolarne proze na normiranom hrvatskom književnom jeziku, Proze u kojima se izmjenjuju normirani hrvatski književni jezik i sonćanski idiom.[4]

Zagovornicom je starog sačuvanog govora šokačkih Hrvata. Djela je napisala starohrvatskim akutom.[5]

Članica je literarne sekcije KPZH Šokadija iz Sonte.[6] Sudionicom je skupova pisaca u tuzemstvu (Lira naiva 2010.).[6]

Godine 2020. nagrađena je nagradom Ivan Antunović.[7]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Divani iz Sonte (kratka proza), NIU Hrvatska riječ, Subotica, 2007. (priredila Sanja Vulić-Vranković)
  • Šokica pripovida (kratka proza), NIU Hrvatska riječ, Subotica, 2011. (priredila Sanja Vulić-Vranković)
  • Sonta u sjećanjima šokačkim (kratka proza) – vlastita naklada, 2019. (priredila Sanja Vulić-Vranković)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Medijska dokumentacija[neaktivna poveznica] Hrvatska riječ:Knjiga od povijesnog značaja
  2. Tomislav Šikić, Sonta u sjećanjima šokačkim, HRT, objavljeno 18. veljača 2020., pristupljeno 29. listopada 2022.
  3. Sanja Vulić-Vranković, O Sonti iznova, CROSBI, pristupljeno 29. listopada 2022.
  4. Tamara Bodor, Hrvatsko šokačko pero u Bačkoj, Kroatologija : časopis za hrvatsku kulturu, Vol. 13 No. 1–2, 2022., str. 283−284.
  5. Sanja Vulić u: Čuvarice šokačke riči i običaja, Matica, veljača 2008., str. 31.
  6. a b Sonta.euArhivirana inačica izvorne stranice od 19. listopada 2014. (Wayback Machine) Riječ se u duši začela – U Svetozar Miletiću održan osmi susret pučkih pjesnika hrvatske nacionalne zajednice s prostora Vojvodine, autor: K. P.
  7. IKA: Redovita skupština Katoličkoga društva „Ivan Antunović“, Hrvatska katolička mreža, objavljeno 11. rujna 2020., pristupljeno 24. rujna 2020.

Radovi o Ruži Silađev[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Ruža Silađev koji govori o hrvatskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.