Rudolf Kralicek

Izvor: Wikipedija
Rudolf Kralicek
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 19. siječnja 1862.
Mjesto rođenja Huštenovice,
Austrijsko Carstvo
Datum smrti 4. siječnja 1946.
Mjesto smrti Češki Tešin, Čehoslovačka
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1880.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Brusilovljeva ofenziva
Sočanske bitke
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao IX. korpus
XVI. korpus

Rudolf Kralicek (Huštenovice, 19. siječnja 1862.Češki Tešin, 4. siječnja 1946.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 28. pješačkom divizijom, te IX. i XVI. korpusom na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Rudolf Kralicek rođen je 19. siječnja 1862. u Huštenovicama. U vojsku je stupio kao kadet 1880. godine, te nakon završetka kadetske škole s činom poručnika od 1881. služi u 59. pješačkoj pukovniji. U navedenoj pukovniji služi sedam godina, da bi od 1888. služio u Glavnom stožeru. U međuvremenu je, u svibnju 1891., promaknut u čin satnika. Od 1895. služi u 21. bojnoj vojne policije, dok od iduće 1896. godine je na službi kao predavač u vojnoj akademiji. U svibnju 1897. unaprijeđen u bojnika, te s tim činom od 1897. iduće tri godine služi u 57. pješačkoj pukovniji. Godine 1900. prelazi na službu u ministarstvo rata, dok je u svibnju 1904. promaknut u čin pukovnika. Godine 1907. postaje zapovjednikom 45. pješačke pukovnije kojom zapovijeda do 1910. kada preuzima zapovjedništvo nad 65. pješačkom brigadom. U međuvremenu je, i to u lipnju 1910., promaknut u general bojnika, dok je u lipnju 1913. unaprijeđen u čin podmaršala. Istodobno s tim promaknućem postaje zapovjednik 28. pješačke divizije sa sjedištem u Ljubljani kojom zapovijeda i na početku Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 28. pješačka divizija nalazila se u sastavu III. korpusa koji se pak nalazio u sastavu 2. armije kojom je na Istočnom bojištu zapovijedao Eduard von Böhm-Ermolli. Zapovijedajući 28. pješačkom divizijom Kralicek sudjeluje u Galicijskoj bitci. U studenom 1914. Kralicek postaje zapovjednikom IX. korpusa zamijenivši na tom mjestu Johanna von Friedela. S navedenim korpusom sudjeluje u Karpatskim operacijama, te u uspješnoj ofenzivi Gorlice-Tarnow u kojoj njegov korpus prodire do rijeke San.

U srpnju 1916. Kralicek s IX. korpusom sudjeluje u suzbijanju Brusilovljeve ofenzive. U početku iste Kralicekov korpus koji je držao položaje sjeverno od Tarnopola nije bio objekt ruskog napada. Međutim, sredinom srpnja ruska 7. armija snažno je napala položaje IX. i susjednih korpusa. Kralicekov korpus odbio je ruski napad, ali je kasnije prisiljen na povlačenje prema Lembergu s obzirom na to da se povukao korpus koji se nalazio južnije od položaja IX. korpusa, a kojim je zapovijedao Peter von Hofmann. Kralicek međutim, nije dopustio daljnji ruski prodor prema Lembergu, te je sve ruske napade uspješno odbio.

Spomen ploča otkrivena na 70-godišnjicu smrti Rudolfa Kraliceka u Huštenovicama

Ubrzo nakon završetka Brusilovljeve ofenzive Kralicek se razbolio, te je prisiljen uzeti dopust. Na dužnost se vratio u veljači 1917. preuzevši zapovjedništvo XVI. korpusa kojim je do tada na Talijanskom bojištu zapovijedao Wenzel von Wurm. Navedeni korpus nalazio se u sastavu 5. armije kojom je zapovijedao Svetozar Borojević, te je s istim Kralicek sudjelovao u Desetoj i Jedanaestoj bitci na Soči. Ujedno je u svibnju 1917. promaknut u čin generala pješaštva.

U lipnju 1918. Kralicek sa XVI. korpusom sudjeluje u Bitci na Piavi. U navedenoj bitci Kralicekov XVI. korpus je napao otok Papadopoli na Piavi, ali ga zbog nedostatka topničke potpore nije zauzeo. U listopadu 1918. Kralicek se ponovno razbolio. Morao je biti hospitaliziran, te se do kraja rata nije vratio na bojište.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Kralicek je s 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 4. siječnja 1946. u 84. godini života u Češkom Tešinu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Rudolf Kralicek na stranici Oocities.org
(češ.) Rudolf Kralicek na stranici Hustenovice.cz
(njem.) Rudolf Kralicek na stranici Weltkriege.at