Rudolf Stöger-Steiner von Steinstätten

Izvor: Wikipedija
Rudolf Stöger-Steiner von Steinstätten
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 26. travnja 1861.
Mjesto rođenja Pernegg an der Mur,
Austrijsko carstvo
Datum smrti 12. svibnja 1921.
Mjesto smrti Graz, Austrija
Puno ime Rudolf Freiherr Stöger-Steiner
von Steinstätten
Supruga Maria Link
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1878.1918.
Čin General pukovnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Sočanske bitke
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 4. pješačka divizija
XV. korpus

Rudolf Freiherr Stöger-Steiner von Steinstätten (Pernegg an der Mur, 26. travnja 1861.Graz, 12. svibnja 1921.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 4. pješačkom divizijom i XV. korpusom na Istočnom i Talijanskom bojištu, te obnašao dužnost ministra rata.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Rudolf Stöger-Steiner je rođen kao Rudolf Stöger 26. travnja 1861. u Pernegg an der Muru. Stöger-Steinerov otac umro je kada je Stöger-Steiner bio mlad, tako da se njegova majka ponovno udala za Josepha Steinera potpukovnika u austrijskoj vojsci koji je znatno utjecao na Stöger-Steinerov razvoj. Stöger-Steinerov očuh je tako potaknuo njegovo pristupanje austrougarskoj vojsci 1878. organizirajući mu službu kao kadetu u 9. lovačkoj bojnoj u kojoj je i sam služio. Navedeno je spriječilo da Stöger-Steiner bude kao kao običan vojnik upućen u Bosnu kao ostali dragovoljci i kadeti. Umjesto toga, primljen je u kadetsku školu u Liebenau. Nakon uspješnog završetka iste, od studenog 1880. s činom poručnika služi u 9. lovačkoj bojnoj. Poslije završetka Vojne akademije u Beču, služi u stožerima 50. pješačke brigade, 8. brdske brigade i konačno 18. pješačke divizije. Tijekom služenja u stožeru 18. pješačke divizije u svibnju 1890. promaknut je u čin satnika.

Godine 1891. Stöger-Steiner je posvojen od strane svoga očuha Josepha Steinera nakon čega se počinje koristiti prezimenom Stöger-Steiner. Joseph Steiner je u međuvremenu dobio i plemićki naslov "von Steinstätten", dobivši pritom u listopadu 1892. i dopuštenje da plemićki naslov nose i njegovi potomci. Te iste 1892. Stöger-Steiner je u Grazu sklopio brak s Mariom Link s kojom je imao jednog sina koji je umro odmah nakon rođenja, te jednu kćer.

Nakon službe u stožeru 18. pješačke divizije, Stöger-Steiner služi u stožerima I. i VIII. korpusa i nakratko, kao zapovjednik satnije, u 9. lovačkoj bojnoj. Od 1896. služi kao predavač taktike na Vojnoj akademiji u Beču, gdje je u studenom 1899. unaprijeđen u čin bojnika. Od 1901. služi u povjerenstvu koje je procjenjivalo sposobnosti viših časnika, dok je u svibnju 1903. promaknut u čin pukovnika. U ožujku 1907. postaje zapovjednikom 74. pješačke pukovnije, da bi dvije godine poslije, u ožujku 1909., dobio zapovjedništvo nad 56. pješačkom brigadom smještenom u Görzu. U studenom 1909. unaprijeđen je u čin general bojnika, te u ožujku 1910. postaje zapovjednikom Vojne škole za strijelce u Brucku an der Leithi. U srpnju 1912. postaje zapovjednikom 4. pješačke divizije, da bi u studenom te iste godine bio unaprijeđen u čin podmaršala.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 4. pješačka divizija kojom je zapovijedao Stöger-Steiner nalazila se u sastavu 4. armije kojom je zapovijedao Moritz von Auffenberg. Zapovijedajući 4. pješačkom divizijom Stöger-Steiner sudjeluje u Bitci kod Krasnika i Bitci kod Komarowa nakon čega se s divizijom povlači prema Tuckowu. U studenom 1914. 4. pješačka divizija je premještena u sastav 1. armije gdje sudjeluje u borbama oko Krakowa nakon čega je divizija pojačana, te nazvana Kombiniranom divizijom Stöger-Steiner. U svibnju 1915. Stöger-Steiner sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow u kojoj njegova divizija prelazi Vislu i zauzima Anapol i Josefow.

Stöger-Steiner je u rujnu 1915. premješten na Talijansko bojište gdje postaje zapovjednikom XV. korpusa zamijenivši na tom mjestu Vincenza Foxa. Zapovijedajući XV. korpusom sudjeluje u osam bitaka na Soči za što je višestruko odlikovan. U međuvremenu je, u studenom 1915. promaknut u čin generala pješaštva.

Stöger Steiner kao ministar rata s carem Karlom I. snimljen 1917.

U travnju 1917. Stöger-Steiner je od strane cara Karla I. imenovan ministrom rata zamijenivši na tom mjestu Alexandera von Krobatina. Stöger-Steiner je reorganizirao cijelo ministarstvo ukidajući i spajajući upravne odjele i stvarajući nove. U travnju 1918. uzdignut je u baruna, da bi 11. svibnja 1918. bio promaknut u čin general pukovnika.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Stöger-Steiner je od strane austrijskih vlasti umirovljen s 1. prosincem 1918. godine. Pogoršana zdravstvenog stanja povukao se u Graz gdje je i preminuo 12. svibnja 1921. godine u 60. godini života,

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Rudolf Stöger-Steiner von Steinstätten na stranici Firstworldwar.com
(eng.) Rudolf Stöger-Steiner von Steinstätten na stranici Austro-Hungarian-Army.co.uk
(eng.) Rudolf Stöger-Steiner von Steinstätten na stranici Oocities.org
(rus.) Rudolf Stöger-Steiner von Steinstätten na stranici Hrono.ru