Sajmište (Vukovar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sajmište
Sajmište na karti Hrvatska
Sajmište
Sajmište
Sajmište na zemljovidu Hrvatske
Županija Vukovarsko-srijemska županija
Općina/Grad Vukovar
Zemljopisne koordinate 45°20′39″N 18°59′53″E / 45.3441°N 18.9981°E / 45.3441; 18.9981Koordinate: 45°20′39″N 18°59′53″E / 45.3441°N 18.9981°E / 45.3441; 18.9981
Pošta 32010 Vukovar
Pozivni broj +385 032
Autooznaka VU
Sajmište na karti Vukovarsko-srijemska županija
Sajmište
Sajmište
Sajmište na zemljovidu Vukovarsko-srijemske županije

Sajmište je gradska četvrt u sastavu Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemska županija.

O naselju[uredi VE | uredi]

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Naselje se nalazi na desnoj obali Vuke južno od centra Vukovara s kojim je povezano ulicom Europske unije i zapadno od Lijeve bare i Mitnice.

Povijest[uredi VE | uredi]

Domovinski rat[uredi VE | uredi]

Sveopći napad na Vukovar počinje 14. rujna kojem je prethodilo raketiranje i bombardiranje grada kazetnim bombama iz zraka. Usporedo s napadom Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, započeo je kombinirani tenkovsko-pješački napad iz Negoslavaca i Petrovaca prema Sajmištu. Oklopnjaci i pješaštvo JNA probili su se kroz minska polja, pri čemu im je bila pomoć peta kolona u samom gradu koja je dojavljivala položaje branitelja, nakon čega se JNA uspjela probiti do vojarne i spojiti se sa srpskim paravojnim formacijama u gradskom naselju Petrova gora. Time su spojena ta dva dijela Vukovara koja su JNA i četnici imali od početka pod kontrolom. Već drugog jutra uslijedio je novi napad i žestoke ulične borbe za svaku kuću i čišćenje ulica po Sajmištu. Trećeg dana krenuo je napad iz vojarne koji je zaustavljen. Početkom listopada započinju učestali napadi na Sajmište, a zbog velikih gubitaka JNA u borbeni stroj bezuspješno uvodi specijalce iz Niša jer je samo 2. listopada neprijatelj izgubio 30 tenkova i oklopnih transportera, ubijeno je 200 vojnika, a na grad je palo 11.000 granata.

Dana 10. listopada počeo je najjači napad na Vukovar s juga. Obrambeni punkt na križanju ulica Ognjena Price i Otokara Keršovanija je probijen i tenkovi su ušli duboko u Preradovićevu ulicu, a s njima i skupina niških specijalaca i paravojnih postrojbi koji su se tijekom noći probili skoro do hrvatskog zapovjedništva, ali su na vrijeme otkriveni i eliminirani. Gubici na obje strane bili su veliki, ali je napad ipak odbačen i vraćeni su izgubljeni punktovi.

Od 7. do 8. studenog napadi na Vukovar vode se nesmanjenom žestinom. JNA je ušla u samo središte grada, u djelove Sajmišta poznate kao naselja Boško Buha i Cvjetno naselje.[1]. Sajmište koje je s taktičke razine bilo ključ obrane Vukovara, JNA i srpska paravojska zauzele su 17. studenoga.[2]

Sport[uredi VE | uredi]

Do 1980-ih godina je postojao i nogometni klub Sajmište, a do 1990-ih nogometni i košarkaški klubovi NK Vuteks Vukovar i KK Vuteks Vukovar.

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]