Sandalovina

Izvor: Wikipedija
Izvoz sandalovine

Sandalovina je naziv za mirisno drvo, koje se dobiva od stabala iz roda Santalum. Drvo je teško i žuto, a za razliku od mnogih drugih aromatskih drva, njegov miris traje desetljećima. Stabla sandala rastu sporo te su šume sandala mnogo puta pustošene radi dobivanja drva.

Stabla sandala srednje su visoka i imaju osobine poluparazita. Među najpoznatijim vrstama su: indijski sandal (lat. Santalum album) i australski sandal (lat. Santalum spicatum). Razne vrste sandala rastu u Indiji, Bangladešu, Šri Lanki, Australiji, Indoneziji i na Pacifičkim otocima.

Proizvodnja komercijalne sandalovine s visokom razinom mirisnog ulja, zahtijeva stabla starosti najmanje osam godina. Stabla sandala ne sijeku se motornom pilom, nego se ruše s korijenjem pa se iskorištavaju i panj i korijenje.

Koristi se i u proizvodnji parfema, sapuna i eteričnih ulja. Sandalovo ulje je prejako da se izravno nanosi na kožu pa se prethodno razrjeđuje s drugim uljima. Sandalovina se često koristi u obredima istočnjačkih religija.