Sati (2002.)

Izvor: Wikipedija
Za božicu, pogledajte Sati (hinduistička božica), a za zabranjeni običaj, Sati (običaj).
Sati
Naslov izvornika
The Hours
RedateljStephen Daldry
ProducentMark Huffam
ScenaristMichael Cunningham (roman)
David Hare (scenarij)
Glavne ulogeNicole Kidman
Julianne Moore
Meryl Streep
Ed Harris
John C. Reilly
GlazbaPhilip Glass
DistributerParamount Pictures
Miramax Films
Godina izdanja2002.
Trajanje114 min.
Država SAD Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski jezik
Proračun$25,000,000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Sati je nagrađivani film iz 2002. godine po romanu Michaela Cunninghama u režiji Stephena Daldryja o tri žene u različitim periodima, koje su međusobno povezane romanom Virginije Woolf: Mrs Dalloway. Radnja se događa tijekom jednog dana.

Film je bio jedan od najhvaljenijih filmova 2002. godine. Dobio je brojne nagrade i nominacije, među kojima i Zlatni globus za najbolju dramu i devet nominacija za nagradu Oscar.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film počinje scenom samoubojstva Virginije Woolf, 1941. godine u Sussexu, a zatim slijedi uvod koji prikazuje tri kratke scene iz tri paralelne priče sjmeštene u Richmondu, 1923., Los Angelesu, 1951. i New York Cityju, 2001. godine. Sve tri priče počinju jutrom. Sve tri priče povezane su romanom Mrs. Dalloway, koji Virginia Woolf (Nicole Kidman) počinje pisati, Laura Brown (Julianne Moore) čitati, a Clarissa Vaughan (Meryl Streep) živjeti.

Laura Brown je domaćica nezadovoljna svojim životom, koja bi, kako film u jednom trenutku predlaže, bila sretnija da živi kao lezbijka. Ona priprema malu rođendansku proslavu za svog supruga, čija priča o vlastitoj sreći samo pojačava sliku njenog nezadovoljstva. Laura odlučuje ubiti se, ali se predomišlja i umjesto toga odlučuje, kako se na kraju filma otkriva, da rodi dijete koje je na putu i onda da napusti obitelj.

Clarissa Vaughan je lezbijka, koja živi sa svojom partnericom Sally i njihovom kćerkom Juliom. Ona priprema zabavu za svog prijatelja Richarda (Ed Harris), koji umire od AIDS-a. Richard Clarissu zove Mrs. Dalloway, smatrajući je ženom koja brine o njemu, jer nema svoj život i citira Virginiju Woolf da: "stalno priređuje proslave, kako bi prikrila tišinu".

Pored romana Mrs. Dalloway koji povezuje tri priče, kao zajednički elementi javljaju se samoubojstvo, homoseksualnost i konačno, pitanje: "Što znači biti živ?.[1] Jedan od mogućih odgovora daje lik Virginije Woolf, koja dok planira "ubiti" svoju Mrs. Dalloway u romanu, odgovara svom suprugu: "Netko mora umrijeti, da bi drugi više cijenili život."

Uloge[uredi | uredi kôd]

1923.
1951.
2001.

Kritike i prijem kod publike[uredi | uredi kôd]

Film Sati dobro je primljen kako kod kritičara, tako i kod publike, ostvarujući zaradu od 108 milijuna američkih dolara, što je četiri put više od njegova proračuna.

Naročite pohvale dobile su tri glavne glumice, a među njima posebno Nicole Kidman. U kritikama se često spominje maska - lažan nos i perika koji su je učinili gotovo neprepoznatljivom. Kidman je dobila i Zlatni globus i Oscar.

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Oscari:

Berlinale:

BAFTA:

  • Nagrada Anthony ASquith za filmsku glazbu: Philip Glass
  • Najbolja glavna glumica: Nicole Kidman
  • Nominiran je još u 9 kategorija.

Medijska nagrada GLAAD:

  • Najbolji film

Zlatni globus:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The Hours, James Barardinelli na Reelviews.net