Sati (2002.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Za božicu, pogledajte Sati (hinduistička božica), a za zabranjeni običaj, Sati (običaj).
Sati
Naslov izvornika The Hours
Redatelj Stephen Daldry
Producent Mark Huffam
Scenarist Michael Cunningham (roman)
David Hare (scenarij)
Glavne uloge Nicole Kidman
Julianne Moore
Meryl Streep
Ed Harris
John C. Reilly
Glazba Philip Glass
Distributer Paramount Pictures
Miramax Films
Godina izdanja 2002.
Trajanje 114 min.
Država Flag of the United States.svg SAD Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski jezik
Proračun $25,000,000
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Sati je nagrađivani film iz 2002. godine po romanu Michaela Cunninghama u režiji Stephena Daldryja o tri žene u različitim periodima, koje su međusobno povezane romanom Virginije Woolf: Mrs Dalloway. Radnja se događa tijekom jednog dana.

Film je bio jedan od najhvaljenijih filmova 2002. godine. Dobio je brojne nagrade i nominacije, među kojima i Zlatni globus za najbolju dramu i devet nominacija za nagradu Oscar.

Radnja[uredi VE | uredi]

Film počinje scenom samoubojstva Virginije Woolf, 1941. godine u Sussexu, a zatim slijedi uvod koji prikazuje tri kratke scene iz tri paralelne priče sjmeštene u Richmondu, 1923., Los Angelesu, 1951. i New Yorku, 2001. godine. Sve tri priče počinju jutrom. Sve tri priče povezane su romanom Mrs. Dalloway, koji Virginia Woolf (Nicole Kidman) počinje pisati, Laura Brown (Julianne Moore) čitati, a Clarissa Vaughan (Meryl Streep) živjeti.

Laura Brown je domaćica nezadovoljna svojim životom, koja bi, kako film u jednom trenutku predlaže, bila sretnija da živi kao lezbijka. Ona priprema malu rođendansku proslavu za svog supruga, čija priča o vlastitoj sreći samo pojačava sliku njenog nezadovoljstva. Laura odlučuje ubiti se, ali se predomišlja i umjesto toga odlučuje, kako se na kraju filma otkriva, da rodi dijete koje je na putu i onda da napusti obitelj.

Clarissa Vaughan je lezbijka, koja živi sa svojom partnericom Sally i njihovom kćerkom Juliom. Ona priprema zabavu za svog prijatelja Richarda (Ed Harris), koji umire od AIDS-a. Richard Clarissu zove Mrs. Dalloway, smatrajući je ženom koja brine o njemu, jer nema svoj život i citira Virginiju Woolf da: "stalno priređuje proslave, kako bi prikrila tišinu".

Pored romana Mrs. Dalloway koji povezuje tri priče, kao zajednički elementi javljaju se samoubojstvo, homoseksualnost i konačno, pitanje: "Što znači biti živ?[1]. Jedan od mogućih odgovora daje lik Virginije Woolf, koja dok planira "ubiti" svoju Mrs. Dalloway u romanu, odgovara svom suprugu: "Netko mora umrijeti, da bi drugi više cijenili život."

Uloge[uredi VE | uredi]

1923.
1951.
2001.

Kritike i prijem kod publike[uredi VE | uredi]

Film Sati dobro je primljen kako kod kritičara, tako i kod publike, ostvarujući zaradu od 108 milijuna američkih dolara, što je četiri put više od njegova proračuna.

Naročite pohvale dobile su tri glavne glumice, a među njima posebno Nicole Kidman. U kritikama se često pominje maska - lažan nos i perika koji su je učinili gotovo neprepoznatljivom. Kidman je dobila i Zlatni globus i Oscar.

Nagrade i nominacije[uredi VE | uredi]

Oscari:

Berlinale:

BAFTA:

  • Nagrada Anthony ASquith za filmsku glazbu: Philip Glass
  • Najbolja glavna glumica: Nicole Kidman
  • Nominiran je još u 9 kategorija.

GLAAD Media Awards:

  • Najbolji film

Zlatni globus:

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. The Hours, James Barardinelli na Reelviews.net