Rocky

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Rocky. Za druga značenja pogledajte Rocky (razdvojba).
Rocky
Naslov izvornika
Rocky
RedateljJohn G. Avildsen
ProducentRobert Chartoff
ScenaristSylvester Stallone
Glavne ulogeSylvester Stallone
Talia Shire
Burt Young
Carl Weathers
Burgess Meredith
GlazbaBill Conti
DistributerUnited Artists
Godina izdanja1976.
Trajanje119 min.
Država SAD
Jezikengleski
Žanrbiografski film
Proračun1.100.000 USD
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Rocky je američki film iz 1976. godine i prvi od šest nastavaka o boksaču Rockyju Balboi kojeg glumi Sylvester Stallone u režiji Johna G. Avildsena.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Rocky Balboa je neobrazovan, ali ljubazan boksač i utjerivač duga iz Philadelphije, koji želi ostvariti američki san i postati uspješan. Jednog dana ponuđena mu je životna prilika: da se natječe u teškoj kategoriji protiv svjetskog prvaka Apolla Creeda, nakon što se ozlijedio boksač, koji je prvotno trebao nastupiti.

Rocky je zatražio pomoć bivšeg boksača i vlasnika teretane Mickeya Goldmilla, koji mu je postao trener i vjerovao je, da Rocky može puno postići. Vježbao je čak i u klaonici, gdje je radio njegov prijatelj, koji mu je dozvolio da udara u svinjske polovice. Hodao je s njegovom povučenom sestrom Adrian.

Meč se odigrao na Novu godinu. Svjetski prvak Apollo Creed ležerno je započeo, a Rocky ga je srušio već u prvoj rundi, što je meču dalo dinamiku. Trajalo je maksimalnih 15 rundi, što je i bio Rockyjev plan, jer je htio pokazati, da je kvalitetan boksač. Oba boksača pretrpjeli su teške udarce i dobili vidljive modrice i ozljede. Na završetku meča Rocky je pozvao Adrian, koja je dotrčala u ring. Suci su odlučili, da je pobjednik Apollo Creed s neznantno većim brojem bodova, a Adrian i Rocky su izmjenjivali nježnosti ne mareći o konačnom rezultatu.

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Odjeci[uredi | uredi kôd]

Film je snimljen za 1,2 milijuna dolara, a ostvario je više od 117,2 milijuna dolara dobiti i postao veliki hit. Dobio je tri Oscara, uključujući nagradu za najbolji film. Pobrao je pozitivne kritike, a Sylvester Stallone postao je zvijezda nakon ovog filma. Film je prepun scena koje su ušle u filmsku povijest poput one u kojoj Rocky trči stepenicama muzeja umjetnosti u Philadelphiji.[1] Film je dobio još pet nastavaka: Rocky 2, Rocky 3, Rocky 4, Rocky 5 i Rocky Balboa, koji je trebao biti oproštajni film, ali 2015. snimljen je novi nastavak Creed.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.filmski.net/filmovi/1446 Preuzeto 29. srpnja 2011.