Kramer protiv Kramera

Izvor: Wikipedija
Kramer protiv Kramera
Naslov izvornika
Kramer vs. Kramer
RedateljRobert Benton
ProducentStanley R. Jaffe
ScenaristAvery Corman (roman)
Robert Benton
Glavne ulogeDustin Hoffman
Meryl Streep
Justin Henry
Jane Alexander
GlazbaPaul Gemignani
Herb Harris
John Kander
Erma E. Levin
Roy B. Yokelson
Antonio Vivaldi
SnimateljNéstor Almendros
MontažaGerald B. Greenberg
Ray Hubley
Bill Pankow
DistributerColumbia Pictures
Godina izdanja1979.
Trajanje105 min.
Država SAD
Jezikengleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Kramer protiv Kramera (eng. Kramer vs. Kramer) je drama Roberta Bentona iz 1979. s Dustinom Hoffmanom i Meryl Streep u glavnim ulogama, nastala po romanu Averyja Cormana. Film govori o razvodu i svima na koje on utječe, uključujući mladog sina razvedenog para. Film je dobitnik Oscara za najbolji film 1979.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Joanna Kramer (Meryl Streep), akademska umjetnica, je kućanica i majka svojem sinu Billyju (Justin Henry). Osjećajući se ograničenom u toj ulozi, i da ju je zanemario muž Ted (Dustin Hoffman), Joanna odlazi kako bi "pronašla samu sebe".

Ted i Billy

Ted, koji se fokusirao na svoju karijeru u marketingu, i koji je taman ostvario najveći posao za svoju agenciju, šokiran je Joanninom odlukom te ostaje odgajati Billyja sam. Uz pomoć svog susjeda i Joannine prijateljice, Margaret (Jane Alexander), Ted počinje shvaćati zašto ga je Joanna ostavila. U međuvremenu postaje sve više zainteresiran za Billyjev odgoj te sve više zanemaruje svoj posao (koji na kraju gubi).

Nakon nekih godinu i pol nakon što je otišla, Joanna se vraća u New York kako bi zatražila skrb nad Billyjem te počinje sudski spor. Sud ga dodjeljuje majci, ali u jutro kad Billy treba krenuti s majkom, ona dolazi u stan i kaže Tedu da, iako voli Billyja i želi ga sa sobom, zna da je njegov pravi dom s Tedom, te odlučuje pustiti Billyja da ostane s ocem. Film završava s vratima dizala u kojem je Joanna, koja kreće gore reći Billyju da će ostati s tatom.

Oscari 1979.[uredi | uredi kôd]

Pobjede[uredi | uredi kôd]

Nominacije[uredi | uredi kôd]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Producenti su prvotno htjeli Kate Jackson za ulogu Joanne. Kako je Jackson nastupala u televizijskoj seriji Charliejevi anđeli i nije mogla nastupiti u filmu, Meryl Streep (koja u to vrijeme nije bila vrlo poznata) je angažirana umjesto nje.
  • U sceni s Dustinom Hoffmanom i Meryl Streep u restoranu, dio u kojem se Hoffman ljuti, ustaje i odlazi razbivši bocu vina o zid, je improviziran. Streep je imala nepatvoreni izraz lica jer to nije očekivala, a u sljedećih nekoliko sekundi gledala je uokolo čudeći se zašto redatelj ne vikne "REŽI", ali ovaj to nije učinio te je scena ostala u filmu kakva jest.
  • Justin Henry je postao, a još jest, najmlađa osoba koja je bila nominirana za Oscara, u osmoj godini.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]