Sionski priorij

Izvor: Wikipedija
Simbol sionskog priorija

Sionski Priorij (fr. prieuré: samostan i Sion - Zion) ili bratstvo brda Ziona naziv je udruge koju je osnovao francuski monarhist Pierre Plantard 1956. u Annemasse-eu (Haute-Savoie). Udruga je privremeno objavljivala časopis naziva Circuit. Bili su oko godinu dana aktivni u regiji. Plantard je pokušao 1960. godine oživjeti u Parizu udrugu kao tajnu ložu. Za tu svrhu je objavio lažne povijesne dokumente, prema kojima je navodno osnovana za vrijeme Prvog križarskog rata od Gottfried von Bouillona u Jeruzalemu.[1] Prema tim lažnim dokumentima su navodno i brojne poznate osobe kao što su Leonardo da Vinci, Isaac Newton i Victor Hugo bili članovi priorija. Ideje takvog tajnog društva kasnih 1960-ih rabili su brojni autori i mediji s područja suvremenog New Agea, i teorija zavjere.

Sionski priorij od 1956.[uredi | uredi kôd]

Pierre Plantard službeno je osnovao Sionski priorij 7. svibnja 1956. podnošenjem statuta u Saint-Julien-en-Genevois. Ime "Sion" je birao zbog naziva jednog mjesta u regiji (Sion-les-Mines ili Mont Sion) a trebalo bi vjerojatno evocirati na biblijski Sion.

Plantard je je u svojoj udruzi imao funkciju glavnog tajnika, a suosnivači bili su André Bonhomme (predsjednik), Jean Deleaval (dopredsjednik) i Armand Defago (blagajnik). Unija je još dodantno nosila naslov Chevalerie d'Institutions et Règles Catholiques d'Union Independante et Traditionaliste sa skraćenicom C.I.R.C.U.I.T. i izdala je ukupno dvanaest brojeva časopisa.

Razotkrivanje Plantarda[uredi | uredi kôd]

Novinar Jean-Luc Chaumeil, koji je privremeno bio prijatelj Plantarda sukobio se je 1983/84 sa skupinom i objavio na temelju internih pisama Plantard-a, Chérisey-a i Sède-a i drugih internih podataka detalje povijesti skupine u javnost. Plantard je nakon toga pokušao steći novu vjerodostojnost s modificiranom verzijom podrijetla skupine. Prema to novoj verziji osnovana je u 1681. u Rennes-le-Château. Osim toga je sastavio novi popis članova u kojem je naveo i Roger-Patrice Pelata, francuskog poslovnog čovjeka i prijatelja François Mitterranda. Nakon početka sudske istrage u veljači 1989 protiv Pelata zbog financijskih malverzacija Prelat je ubrzo umro. Tijekom daljnjih istraživanja ispitivan je Plantard koji je priznao izmišljotinje i zanijekao postojanje "Loge Prieuré de Sion".

U književnosti medutim ostala je kao jedna od teorija zavjere.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The Real Inspiration For The Da Vinci Code Wasn't Jesus – It Was A Notorious Hoax From The 1950s (engleski). Pristupljeno 8. listopada 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]