Sitkanska smreka

Izvor: Wikipedija
Sitkanska smreka
Sitkanska smreka
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Pinophyta
Razred:Pinopsida
Red:Pinales
Porodica:Pinaceae
Rod:Picea
Vrsta:P. sitchensis
Dvojno ime
Picea sitchensis
(Bong.) Carr.
Rasprostranjenost
Baze podataka

Sitkanska smreka (lat. Picea sitchensis) vrsta je drveća iz porodice Pinaceae.

Kora je svijetlosmeđa i izbrazdana, kasnije postaje siva. Pupovi su jajoliki i svjetlosmeđe boje. Iglice su kratke, svjetlozelene s dvjema svjetlim prugama na donjoj strani. Muški cvat je svijetložuti, malen i jajolik, a ženski je svijetlocrven, sjedi na vrhu krune. Češeri su kratki i valjkastog oblika. Prvo su svijetlozeleni, zatim smeđe i svjetlo žućkasto-smeđe boje. Sjemenke su krilate. Korijen ima široki i snažni glavni korijen i brojne postrane korijenčiće.

U prirodi raste na zapadu Sjeverne Amerike, tj. od Aljaske do Kalifornije. Prilagođena je klimi s puno oborina i jakim vjetrovima te siromašnim tlima. Ne podnosi zasjenu. Često raste na šljunčanim obalama uz rijeke. Raste u šumama s običnom američkom duglazijom, golemom tujom, Lawsonovim pačempresom i drugim vrstama.

Najviše živo stablo sitkanske smreke visoko je 96.7 m, i nalazi se u Parku "Prairie Creek State Redwoods Park" u Kaliforniji. Postoje samo tri vrste drveća u svijetu s višim stablima: obalna sekvoja, eukaliptus i obična američka duglazija. Sitkanska smreka ubraja se među deset vrsta drveća najvećeg volumena i opsega stabala.

Galerija[uredi | uredi kôd]