Slatke male lažljivice (televizijska serija)

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Slatke male lažljivice
Slatke male lažljivice (televizijska serija)
Pretty Little Liars
Format tinejdžerska dramska serija
Autor I. Marlene King (serija)
Oliver Goldstick
Maya Goldsmith
Jonell Lennon
Sara Shepard (knjige)
Glumci Troian Bellisario
Ashley Benson
Lucy Hale
Ian Harding
Shay Mitchell
Tyler Blackburn
Keegan Allen
Janel Parrish
Sasha Pieterse
Država podrijetla SAD
Broj epizoda 160
Broj sezona 7
Produkcija
Trajanje epizode 41-43
Prikazivanje
U Hrvatskoj Doma TV
Emitiranje 8. lipnja 2010. – 27. lipnja 2017.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Slatke male lažljivice je američka tinejdžerska dramska TV serija nastala prema seriji knjiga istoimenog naziva Sare Shepard. Premijera serije je bila 8. lipnja 2010. na televizijskoj postaji ABC Family.[1]

Sadržaj i posebnosti serije[uredi VE | uredi]

Nakon nestanka njihove predvodnice Alison DiLaurentis, najbolje prijateljice Hanna, Emily, Aria i Spencer uvlače se u opasnu igru. Počinju dobivati poruke od misteriozne anonimne osobe -A, a u tim porukama su tajne koje je znala samo Alison. Hoće li cure saznati tko je -A?


Serija je prožeta znakovima (hints, clues) koje producenti serije ostavljaju gledateljima da razvijaju svoje teorije o tome tko je -A. Serija također ima puno strašnijih elemenata i scena, posebno u specijal Halloween epizodama koje su puštene u 2., 3., i 4. sezoni.

Serija se emitira u sezonama od dva dijela. Prvi dio je ljetni (lipanj - kolovoz) i završava šokantnim ljetnim finalom. Zatim ide specijalna epizoda (Halloween) pa počinje drugi, zimski dio (siječanj - ožujak). Tada sezona završava proljetnim finalom.

Nakom otkrivanja -A, serija preskače 5 godina, kada cure imaju 23 godine.

Likovi[uredi VE | uredi]

Alison DiLaurentis[uredi VE | uredi]

Alison DiLaurentis (Sasha Pieterse) je kraljica škole u Rosewoodu. Najljepša je cura u školi i svatko se želi družiti s njom. Vrlo je arogantna i sebična. Njezine najbliže prijateljice su Hanna, Emily, Spencer i Aria, a ostale ljude popu Mone i Lucasa stalno ponižava i omalovažava. Ona uvijek dobiva ono što hoće. 1. rujna 2009. godine Alison misteriozno nestaje, a policija pronalazi tuđe tijelo misleći da je njezino. Alison je prije nestanka počela dobivati poruke od -A, koja se kasnije otkrila kao Mona (ali ona nije pravi -A). Dok je istraživala tko je -A, netko ju je udario oštrim kamenom u glavu, a njena majka Jessica je to vidjela, zaštitila tu osobu i zakopala Alison. Alison je iz zemlje izvukla Carla Grunwald, a tada je Alison odlučila nestati da je -A ne nađe. Tada je bila sa Cyrusom Petrillom, a kad su je cure napokon našle, vratila se u Rosewood gdje su je optužili za ubojstvo Mone Vanderwaal. Alison od tada nije ista, arogantna djevojka kakva je nekada bila. Nakon oslobođenja i otkrića da ima sestru, Alison ostaje u Rosewoodu da ostane o sa sestrom Charlotte i pohađa fakultet Hollis da postane nastavnica.

Spencer Hastings[uredi VE | uredi]

Spencer (Troian Bellisario) je pametna cura u svojoj grupi prijateljica. Ona se uvijek natječe sa svojom sestrom Melissom i živi da postane kao njeni roditelji Peter i Veronica. Spencer je ta koja uvijek sve shvaća i ona koja odgonetne i najteže zagonetke koje joj -A postavi pred nju. Spencer je poslije Alisoninog nestanka počela hodati s Tobyem Cavanoughom. Alison joj je u prošlosti puno pomagala i bila vrlo bliska s njom. Spencer saznaje u trećoj sezoni da je Jason DiLaurentis zapravo sin njezinog oca, što znači da je njezin polubrat. Spencer se u prošlosti drogirala, i zato je jedno vrijeme mislila da je ona naudila Bethany Young te noći kad je Alison nestala.

Emily Fields[uredi VE | uredi]

Emily (Shay Mitchell) je sportašica u grupi. Ona je ambiciozna plivačica koja skriva svoju tajnu - ona je gay. Njezini roditelji Pam i Wayne ne primaju isprve tu vijest dobro, ali poslije prihvaćaju njihovu kćer takvu kakva jest. Ona je bila u vezi s Mayom StGermain, koja je umrla. Tada je počela hodati s Paige McCullers, a kad je prekinula s njom, počela je hodati s kuharicom Taliom. U prošlosti je bila vrlo bliska s Alison, čak su se i poljubile, no Alison ju je odbila govoreći da voli dečke. Emily je često bila meta -A, više puta je pokušala i ubiti. Emily je imala vezu i sa Sarom Harvey koja ju je cijelo vrijeme lagala, sakrivši da je ona Crveni Kaput.

Aria Montgomery[uredi VE | uredi]

Aria (Lucy Hale) je artistički nadahnuta vrckasta cura koja poslije Alisoninog nestanka odlazi na Island s bratom Mikeom, i roditeljima Ellom i Byronom. Kad je bila s Alison vidjela je njenog oca i drugu ženu zajedno. Odlučila je ne reći svojoj majci ništa, no kad je saznala oni su prekinuli. Aria se upustila u vezu s Ezrom Fitzom, i iznenadila se kad je vidjela da joj je on profesor engleskog. Oni nastavljaju vezu u tajnosti, i eventualno otkrivaju svima da su zajedno kad on napusti posao u srednjoj školi. Oni prekidaju prije njenog odlaska na fakultet, ali ostaju vrlo dobri prijatelji. Ezra je prekinuo s njom da joj priušti pravo iskustvo na faksu.

Hanna Marin[uredi VE | uredi]

Hanna (Ashley Benson) je IT cura u školi, ali tek poslije Alisoninog nestanka. Prije je bila jako debela, i Alison joj je pomogla da smršavi. Poslije nestanka Alison, ona se počinje družiti s Monom Vanderwaal koja je sada s njom kraljica škole. One se druže dok ne sazna da je Mona -A. Hanna voli svoje prijateljice i skupa s njima proživljava sve što im priredi -A. Ona počinje hodati s Calebom Riversom. Hannu -A često zlostavlja i manipulira njom. -A se također jednom uhvatila i njezine majke Ashley, pokušavši joj pribiti ubojstvo policajca Wildena.

Mona Vanderwaal[uredi VE | uredi]

Mona (Janel Parrish) je bila štreberica, najjadnija cura u školi kojoj se Alison stalno rugala i zvala je 'Gubitnica Mona'. Mona se uvijek htjela družiti s njom, ali Alison je ignorirala i ponižavala. Kad Alison spasi C.Grunwald, Mona joj predloži da nestane i sakrije se od -A. Mona je tada bila -A i istjerala je Alison iz grada, ali ona nije bila ta koja je udarila Alison u glavu. Mona se tada preuređuje i počinje družiti s Hannom. Nastavlja maltretirati cure dok je ne otkriju. Tada završava u ludnici i počinje raditi za Big A, osobu koja je nastavila što je ona počela. Mona prolazi kroz mračno razdoblje u životu, postaje luda, ali nikad ne prestaje biti lukava i inteligentna. Mona poslije počinje hodati s Mikeom, Arijinim bratom. Mona je lažirala svoju smrt i provela cijelo vrijeme svoje "smrti" u kućici za lutke jer ju je -A otela. Otada je postala jako ranjiva.

Toby Cavanaugh[uredi VE | uredi]

Toby (Keegan Allen) je uvijek bio čudni dečko iz susjedstva kojeg su Alison i cure optuživale da ih špijunira. Nakon Alisoninog nestanka cure ga bolje upoznaju i otkrivaju da je potpuna suprotnost od onoga što su mislile. Ispočetka su mislile da je on A, a kad su otkrile da nije, Spencer je prohodala s njim. Njegov otac se nakon smrti njegove majke Marion oženio drugom ženom - majkom Jenne Marshall koju su cure oslijepile. Tobyeva majka prije smrti bila je pacijentica u ludnici Radleyu, te je tamo počinila samoubojstvo. Toby uvijek pomaže curama oko A, jednom se i pridružio A timu samo da zaštiti Spencer, a poslije se odlučuje postati policajac.

Ezra Fitz[uredi VE | uredi]

Ezra (Ian Harding) je bivši profesor engleskoga u Rosewood srednjoj školi. Dolazi iz bogate obitelji, a upoznao je Alison prije njenog nestanka. Ona mu je lagala da ima 21 godinu, pa su kratko hodali. Kad je saznao da ima samo 16 godina, prekinuo je s njom i počeo pisati knjigu o njoj i prijateljicama. Prohodao je s Arijom zbog informacija za knjigu, ali s vremenom se zaljubio u nju. Dugo su vremena krili njihovu vezu, a poslije su prekinuli. Jednog dana mu je došla bivša cura Maggie sa sinom Malcolmom i tvrdila da je njegov. Poslije se to pokazalo kao laž. Ezra također pomaže curama oko A, a za knjigu koju je pisao su mu oprostile.

Caleb Rivers[uredi VE | uredi]

Caleb (Tyler Blackburn) je učenik srednje škole koji nema obitelj. Njega su posvajale razne obitelji, a uvijek je bio problematičan. On se razumije u računala i hakiranje te pomaže curama u vezi toga. On je prohodao s Hannom i nisu nikako prekidali, dok se nije preselio u Ravenswood. No, on se iz Ravenswooda uskoro vraća i oni su opet zajedno. Caleb, Toby i Ezra su jako dobri prijatelji, no Caleb ima super odnose i s Hanninim prijateljicama. On je jedini glavni lik koji nije prije znao Alison.

-A[uredi VE | uredi]

-A je misteriozna osoba koja curama šalje prijeteće i ucjenjivačke poruke. Mona Vanderwaal je smislila tu ideju zato što je Alison nju maltretirala i ponižavala. Prijetila je Alison preko SMS-a da će je ubiti ali to nije mislila učiniti. Kad je Alison nestala, Mona je prestala s porukama. Kad se Aria vratila s Islanda,Mona je počela opet cyber-zlostavljati cure. Mona je ucjenjivala Lucasa i Melissu da rade za nju, a Toby i Spencer su se priključili timu kao dupli agenti.Kad su je cure otkrile, netko drugi je preuzeo njezinu ulogu. To je bila Charlotte DiLaurentis (CeCe Drake), tj. Alisonina i Jasonova transrodna (prije Charles) sestra. Iako, postoji još jedna misteriozna figura - Crveni Kaput (Red Coat) i Crna Udovica (The Black Widow) koje je otkrivena kao Sara Harvey.

Ostali likovi[uredi VE | uredi]

Charlotte DiLaurentis je Alisonina i Jasonova transrodna sestra koja je ujedno i -A.

Sara Harvey je cura koja je bila zatočena s curama u kući za lutke i nestala u isto vrijeme kao Alison. Ona je Crveni Kaput / Crna Udovica.

Lucas Gottesman je Monin prijatelj i suradnik kojeg je Alison isto maltretirala.

Jenna Marshall je cura koja se suprotstavila Alison i zato završila slijepa.

Noel Kahn je Alisonin prijatelj, i Monin bivši dečko.

Paige McCullens je Emilyina bivša cura.

Wren Kingston je doktor koji je bio u vezi s Melissom i Spencer.

Kenneth i Jessica DiLaurentis su Alisonini roditelji, a Jason je njen i Spencerin polubrat.

Ashley i Tom Marin su Hanini roditelji koji su rastavljeni.

Peter i Veronica Hastings su Spencerini roditelji, a Melissa je njena sestra.

Pam i Wayne Fields su Emilyini roditelji; Wayne je vojnik kojeg često nema doma.

Byron i Ella Montgomery su Arijini roditelji koji su rastavljeni, a Mike je njen brat.

Darren Wilden je bio policajac u Rosewoodu koji je istraživao Hannu, Emily, Spencer i Ariu; ubila ga je CeCe.

Maya StGermain je cura koja se nakon Alisoninog nestanka uselila u njenu kuću; hodala je s Emily i završila misterioznom smrću.

Shana je Jennina prijateljica koja je htjela osvetiti; Aria je ubila u samoobrani.

Bethany Young je cura koja je pokopana umjesto Alison, a bila je nekako povezana s njom.

Carla Grunwald je starica koja je spasila Alisonin život.

Garret Reynolds je policajac koji je bio osuđen za Alisonino ubojstvo; član NAT kluba kojeg je ubio -A.

Ian Thomas je bio Melissin muž koji je bio i u vezi s Alison. Ubio ga je -A.

Kate Randall je pokćerka Hanninog oca koja se svađa s Hannom.

Andrew Campbell je učenik srednje škole Rosewood koji pomaže curama s učenjem i hodao je s Ariom.

Lesli Stone je Monina prijateljica.

Sydney Driscoll je Jennina prijateljica koja se pokušala sprijateljiti i s Emily.

Talia je kuharica koja je bila u vezi s Emily.

Det.Holbrook je detektiv koji zamjenjuje Wildena.

Narednica Tanner je narednica u Rosewood policiji.

Sean Ackard je Hannin bivši dečko.

Marion Cavanaugh je Tobyeva majka koja se ubila u Radleyu.

'Jackie Molina’Nicole’'iMaggie su Ezrine bivše djevojke.

Nicole je Emilyina prijateljica s Haitia,takođe Ezrina bivša devojka koju su oteli u dzungli i nakon 3 godine se vraća ali uzaludno jer je Ezra zaprosio Ariu.

Sabrina je radnica u Ezrinom kafiću.

Dean Stavros je Spencerin 'trener' koji ju je odvikavao od droge.

Emitiranje serije[uredi VE | uredi]

Sezona Epizoda Originalno emitiranje
Premijera sezone Kraj sezone
1 22 8. lipnja 2010. 21. ožujka 2011.
2 25 14. lipnja 2011. 19. ožujka, 2012.
3 24 5. lipnja 2012. 19. ožujka, 2013.
4 24 11. lipnja 2013. 18. ožujka, 2014.
5 25 10. lipnja 2014. 24. ožujka 2015.
6 20 2. lipnja 2015. ožujak 2016.
7 20 21. lipanj 2016. ljeto 2017.
Translation arrow.svg
Ovaj članak ili dio članka, djelomično ili uopće nije preveden sa srpskog jezika.
Slobodno pomozite u prijevodu vodeći računa o stilu i pravopisu. Izvornik se možda nalazi na popisu drugih jezika.


Devojkama počinju stizati prijeteće poruke,i opet proživljavaju pakao.Osoba koja im šalje poruke je odlučna u namjeri da sazna tko je ubio Charlotte (-A), te povečava granice igre.Aria dolazi do Ezre i moli ga da nastavi pisati knjigu,te poslije odluče da je zajedno napišu.Liam je ljubomoran,ali to pukušava sakriti. Na Hanninoj godišnjici veze -A povrijedi Ariu,te ona završi u bolnici.Govori im da moraju reći tko je ubojica Charlotte prije izborne noći.Devojke sumnjaju da je Sara ta koja šalje poruke,te odluče provaliti u njen apartman i tamo nalaze tunel koji vodi do drugih prostorija. U finalu 6.sezone,Hanna odluči zaustaviti ovaj teror,te kaže -A da je ona zapravo ubila Charlotte,što zapravo nije točno.Dogovore se da se nađu u Lost Woods Resort,a Caleb joj obeća da će se potruditi da osigura to mjesto,kako joj -A ne bi naudio.Alison počinje viđati svoju mrtvu majku i detektiva Wildena,te veruje da je luda.Samovoljno odlazi u psihijatrijsku ustanovu.Hanna priznaje Calebu da ga nikada nije prestala voljeti.U poslednjoj sceni vidimo da je Jessica DiLaurentis imala sestru bliznakinju-Mary Drake koja je bila u Radley dugo vrijeme. Charlotte je ustvari njena kćer,a Jessica ju je posvojila.Ona radi zajedno sa dr Rollins-om koji je oženio Alison samo zbog novca od Carossimi grupe.Iako je Caleb sve savršeno osigurao,novi -A je uspio oteti Hannu. Svi su uplaseni,a onda im stigne poruka u kojoj se novi -A zove i potpisuje A.D. -->

Sezona 7 (2016.-2017.)[uredi VE | uredi]

Glumačka postava[uredi VE | uredi]

Glavni glumci[uredi VE | uredi]

Glumac/ica Uloga Trajanje
Lucy Hale Aria Montgomery sezona 1- sada
Ashley Benson Hanna Marin sezona 1 - sada
Shay Mitchell Emily Fields sezona 1 - sada
Troian Bellisario Spencer Hastings sezona 1 - sada
Sasha Pieterse Alison DiLaurentis sezone 1-3 (flashback),sezona 4 - sada
Ian Harding Ezra Fitz sezona 1 - sada
Tyler Blackburn Caleb Rivers sezona 1 - sada
Keegan Allen Toby Cavanaugh sezona 1 - sada
Janel Parrish Mona Vanderwaal sezona 1- sada

Izvori[uredi VE | uredi]