Smeđi pelikan

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Smeđi pelikan
Brown pelican - natures pics.jpg
Status zaštite
{{#if:Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)|

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Pelecanidae
Rod: Pelecanus
Vrsta: P. occidentalis
Dvojno ime
Pelecanus occidentalis
Linné, 1766.
Područje života

Smeđi pelikan (lat. Pelecanus occidentalis) je ptica iz porodice pelikanki. Najmanji je od osam vrsta pelikana, ali je ipak velika ptica 105-137 cm dužine s rasponom krila od 183-250 cm i težine između 2,7 – 5,5 kg.

Jedna je od samo tri vrste pelikana, koje žive na zapadnoj polutki. Jedna je od dvije vrste pelikana, koje zaranjaju u vodu u potrazi za hranom. Jedna je od najpoznatijih ptica na jugu i zapadu SAD-a. Simbol je Louisiane. Nacionalna je ptica Barbadosa i Otoka Turks i Caicos. Maskota je nekoliko Sveučilišta. Pojavio se u dugometražnom crtanom filmu "U potrazi za Nemom", kao dobroćudni lik, premda se radnja odvija u blizini Australije, a tome ne žive smeđi pelikani.

Kao i drugi pelikani snažno je građen, ima dugi vrat, kratke noge i upadljivo karakterističan snažan kljun s grlenom torbicom. Perje je sivo i smeđe po tijelu, a bijele i žute boje na glavi i vratu.

Živi na na obalama Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Iako živi gotovo isključivo na obalama, mlade ptice također se povremeno pojavljuju na unutrašnjim slatkovodnim jezerima. U prošlosti je njegova brojnost u jugoistočnom SAD-u, bila posebno ugrožena korištenjem pesticida.

Vrlo je društvena ptica, često lovi hranu u jatima, a to su razne vrste riba, posebice haringe, rijetko čak i školjke.

Gnijezdo od grana i raznih biljaka gradi uglavnom na drveću ili velikim grmovima. Ženka snese 1-2, rijetko 3 jaja, na kojima sjede 39 dana naizmjence oba roditelja. O osamostaljuje se s 9. tjedana života. U divljini može živjeti u prosjeku od 15 do 25 godina.