Prijeđi na sadržaj

Smrtni grijeh

Izvor: Wikipedija
Pakao (Hortus Deliciarum)

Smrtni grijeh (lat. peccata mortalia) u katoličkoj je teologiji grijeh koji osobu koja ga je počinila na takav način odijeljuje od odnosa s Bog da ga, ako je neokajan i neispovijeđen, vodi u pakao nakon smrti, u stanje trajne odvojenosti od Boga.

Smrtni grijesi su oni ljudski zli čini koji teškom povredom Božjega zakona razaraju ili prekidaju čovjekov prijateljski odnos s Bogom. Što je teški prekršaj Božjega zakona pobliže određuju Deset Božjih zapovijedi, npr. idolopoklonstvo (otpad od vjere u Boga zbog vjere u nešto drugo, predmet, osobu ili krivoboga), vrijeđanje Boga, ubojstvo, preljub, teška krađa, velika laž, teška povreda bližnjega (što uključuje i seksualno iskorištavanje drugoga), nanošenje velike štete i slično.[1] Ovi grijesi smatraju se "smrtnima", jer predstavljaju raskid osobe sa spasiteljskom milosti Božjom: duša postaje "mrtva", a ne samo oslabljena. Osoba čini smrtni grijeh, ako je svjesna da je nešto veliko zlo te svojevoljno i namjerno to čini, namjerno izabire biti zla. Smrtni grijeh obično ne znači grijeh za koji se ne može dobiti oproštenje; čak i nakon smrtnoga grijeha postoji šansa za pokajanje.

Smrtni grijeh se oprašta i ponovno se dobiva spasiteljska milost Božja u sakramentu ispovijedi ako se izrazi kajanje, žaljenje i čvrsta iskrena odluka da se ne griješi i izbjegavaju grešne prigode. Oproštenje se može dobiti i izvan ispovijedi, ako je iskreno kajanje iz ljubavi prema Bogu, kojega je grešnik ozbiljno uvrijedio (savršeno kajanje) npr. »Kajem se od svega srca što uvrijedih Boga, najveće i najmilije dobro. Mrzim sve svoje grijehe i čvrsto odlučujem da ću se popraviti i da neću više griješiti.«[2] Da bi se pristupilo sv. Pričesti, potrebna je ispovijed i u slučaju savršenoga kajanja. Grijeh koji se nikada ne oprašta po Bibliji je grijeh protiv Duha Svetoga.[3] I ostali smrtni grijesi se ne opraštaju, ako osoba koja ih je počinila ne izražava kajanje i odbija se popraviti.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. glas-koncila.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 17. veljače 2015. (Wayback Machine) Preuzeto 17. veljače 2015.
  2. Osnovne molitve molitvenici.netArhivirana inačica izvorne stranice od 17. veljače 2015. (Wayback Machine) Preuzeto 17. veljače 2015.
  3. Grijeh koji se nikada ne oprašta po Bibliji svjedocanstva.com. Preuzeto 17. veljače 2015.