Somalijsko nacionalno sveučilište

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zgrada sveučilišnog kampusa snimljena ranih 1990-ih.

Somalijsko nacionalno sveučilište (som. Jaamacada Ummada Soomaaliyeed), javno sveučilište u somalijskom glavnom gradu Mogadišu s naslovom "nacionalnog sveučilišta".

Povijest[uredi VE | uredi]

Sveučilište su 1954. utemeljili Talijani pod nazivom L'Universita' Nazionale Somala, još za vremena Talijanske Somalije. Službeni status sveučilišta stječe 1969. godine, u vrijeme proglašenja DR Somalije i uvođenja komunističkog režima.[1] Ubrzo je izgrađen i sveučilišni kampus šest kilometara izvan središta grada, kojem se u mjesnom govoru tepalo nazivom "sveučilište".

Na prijedlog Vrhovnog revolucionarnog vijeća 1973. godine povećan je broj programa i smjerova. Sljedećih dvadeset godina na sveučilištu je diplomiralo 15.000 studenata u 13 sveučilišnih smjerova.[2] Za režima je Ministarstvo visokog obrazovanja i kulture utemeljilo istraživačke centre i u drugim gradovima diljem zemlje. Do 1973. predavalo se na talijanskom, nakon čega se uvodi i somalijski i engleski jezik.

Vođa Siad Barre pokušao je u suradnji s jezikoslovcima sa sveučilišta uvesti latinicu u somalijski pravopis. Zalogom sveučilišta otvorile su se brojne škole na somalijskom jeziku diljem zemlje. Somalijski je također uveden i kao jezik naučavanja u osnovnim i srednjim školama.

Poznati studenti[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Mohammed Nasir Jawed, Year Book of the Muslim World (Godišnjak islamskog svijeta), Medialine, 1996., Sveučilište Indiana, umreženo 15. srpnja 2010. putem Google knjiga
  2. Horsee Media (engl.) Abdirahman Abdi: Cabinet endorses plans to reopen Somali National University, horseedmedia.net, 14. studenog 2013. (pristupljeno 27. rujna 2017.)