Somalijsko nacionalno sveučilište

Izvor: Wikipedija
Zgrada sveučilišnog kampusa snimljena ranih 1990-ih.

Somalijsko nacionalno sveučilište (som. Jaamacada Ummada Soomaaliyeed), javno sveučilište u somalijskom glavnom gradu Mogadišu s naslovom "nacionalnog sveučilišta".

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sveučilište su 1954. utemeljili Talijani pod nazivom L'Universita' Nazionale Somala, još za vremena Talijanske Somalije. Službeni status sveučilišta stječe 1969. godine, u vrijeme proglašenja DR Somalije i uvođenja komunističkog režima.[1] Ubrzo je izgrađen i sveučilišni kampus šest kilometara izvan središta grada, kojem se u mjesnom govoru tepalo nazivom "sveučilište".

Na prijedlog Vrhovnog revolucionarnog vijeća 1973. godine povećan je broj programa i smjerova. Sljedećih dvadeset godina na sveučilištu je diplomiralo 15.000 studenata u 13 sveučilišnih smjerova.[2] Za režima je Ministarstvo visokog obrazovanja i kulture utemeljilo istraživačke centre i u drugim gradovima diljem zemlje. Do 1973. predavalo se na talijanskom, nakon čega se uvodi i somalijski i engleski jezik.

Vođa Siad Barre pokušao je u suradnji s jezikoslovcima sa sveučilišta uvesti latinicu u somalijski pravopis. Zalogom sveučilišta otvorile su se brojne škole na somalijskom jeziku diljem zemlje. Somalijski je također uveden i kao jezik naučavanja u osnovnim i srednjim školama.

Poznati studenti[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mohammed Nasir Jawed, Year Book of the Muslim World (Godišnjak islamskog svijeta), Medialine, 1996., Sveučilište Indiana, umreženo 15. srpnja 2010. putem Google knjiga
  2. Horsee MediaArhivirana inačica izvorne stranice od 19. prosinca 2018. (Wayback Machine) (engl.) Abdirahman Abdi: Cabinet endorses plans to reopen Somali National University, horseedmedia.net, 14. studenog 2013. (pristupljeno 27. rujna 2017.)