Stanislav Kostka

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Sveti Stanislav Kostka
Sveti Stanislav Kostka
Rođen 28. listopada 1550.
Rostkowo, Poljska
Preminuo 15. kolovoza 1568.
Rim, Italija
Beatificiran 1605.
Kanoniziran 31. prosinca 1726.
Slavi se u Katoličkoj Crkvi
Spomendan 15. kolovoza, 13. studenog
Simboli ljiljan, isusovački habit, Presveti Oltarski Sakramenat, Isus
Zaštitnik mladi, studenti, isusovački sjemeništarci
Zaštitnik gradova, krajeva i država Poljska
Zaštitnik zanimanja pekari, pomorci, trgovci, ribari, farmaceuti

Sveti Stanislav Kostka (polj. Stanisław Kostka; Rostkowo, 28. listopada 1550. - Rim, 15. kolovoza 1568.), poljski svetac i isusovački sjemeništarac.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je u plemićkoj obitelji u dvorcu Rostkowo u Mazuriji, sjeverno od Varšave. Njegova je obitelj pripadala vodećim poljskim obiteljima.

Roditelji su ga poslali sa starijim bratom Pawełom na studij u tek otvoreno isusovačko sveučilište u Beču 1564. godine. Ondje se usredotočio na klasične studije. Imao je viziju, da ga Blažena Djevica Marija poziva, da se pridruži Družbi Isusovoj, tj. isusovcima. Međutim, njegov otac bio je protiv pa je pobjegao iz Beča 1567. Prvo je pješice otišao u Njemačkoj, a zatim u Rim, gdje ga je sveti Franjo Borgia na njegov 17. rođendan primio u novicijat. Ubrzo se odlično uklopio i predviđali su mu blistav redovnički život. Međutim, uskoro je postao jako bolestan te je preminuo u Rimu 15. kolovoza 1568.

Papa Benedikt XIII. proglasio ga je svetim 1726. godine. Svetac zaštitnik je studenata i mladih. Popularan je svetac u svojoj domovini Poljskoj. Tijelo mu je ostalo neraspadnuto do danas.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. neraspadnuto tijelo sv. Stanislava, pristupljeno 2. travnja 2015.