Koordinate: 45°20′53″N 17°36′47″E / 45.348°N 17.613°E / 45.348; 17.613

Stara Lipa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Stara Lipa. Za druga značenja pogledajte Stara Lipa (razdvojba).
Stara Lipa
Stara Lipa na karti Hrvatska
Stara Lipa
Stara Lipa
Stara Lipa na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Požeško-slavonska županija
Općina/Grad Požega
Zemljopisne koordinate 45°20′53″N 17°36′47″E / 45.348°N 17.613°E / 45.348; 17.613
Stanovništvo (2011.)
 - Ukupno 213[1]
Pošta 34000 Požega
Pozivni broj +385 034
Autooznaka
Stara Lipa na karti Požeško-slavonska županija
Stara Lipa
Stara Lipa
Stara Lipa na zemljovidu Požeško-slavonske županije

Stara Lipa, prigradsko naselje Požege, čiji naziv je iskazivan pod imenom Lipa do 1900. god., Požeška Lipa od 1910. do 1931. god. i Stara Lipa od 1948. godine. Udaljena je 6 km zapadno od Požege, u ravničarskom području Požeške kotline zvanom Poljadija, a na lokalnoj cesti, Požega-Skenderovci-Požeški Brestovac koji je na čvorištu cestovnih pravaca županijskog značaja Požega-Nova Gradiška i Požega-Pakrac.

1 km južno ispod Stare Lipe od zapada prema istoku protječe rijeka Orljava, koja regulacijom vodotoka i navoženjem nasipa dobiva novi izgled, na lijevoj strani ostavlja plodna polja i livade, dalje nastavlja mirno teći prema Požegi te vijugati prema jugu do utoka u rijeku Savu.

U 70-ak kućanstava živi 220 stanovnika (popis 2001. god.) kojima je poljoprivreda jedan od izvora prihoda, no većina radno sposobnog pučanstva putuje u Požegu radeći u industriji i ostalim granama privrede. 1969. god., elektrificirano je selo a 1974. god. uveden je vodovod u kućanstva iz vrela izvora ispod sela te je tako počeo nagli razvoj ovoga kraja.

Priključenje telefona 1996. god. a tijekom Domovinskog rata i asfaltiranje ceste od Donjih Emovaca u dužini 3 km te uspostavljanjem lokalne autobusne linija Požega-Ugarci-Požega na radost posebno učenika; koji su prije domovinskog rata išli pješke preko Orljave u 1,7 km udaljeni Pož. Brestovac, dok 4 razreda područne škole pohađaju idući u 1 km udaljenu Novu Lipu, mještani Stare Lipe tako su povezani s cijelom Hrvatskom. Prije 10-ak godina prošireno je mjesno groblje i sagrađena mrtvačnica o čijem estetskom izgledu skrbi Mjesni odbor.

Mjesna kapelica sagrađena 1980-ih. god. posvećena je apostolima, Filipu i Jakovu čiji imendan ovdašnji mještani katolici slave prve nedjelje mjeseca svibnja. Matična župna crkva Sv. Ane nalazi se u 5 km udaljenim Skenderovcima, čiji blagdan mještani i župljani slave 26. srpnja. Misna slavlja u župnoj crkvi održavaju se svake nedjelje u godini a u mjesnim kapelicama jedanput mjesečno. 18 župa požeškoga kraja čine Požeški dekanat, a 7 dekanata Požešku biskupiju, ustanovljenu i proglašenu 1997. god. koja kao sufraganska biskupija potpada pod Ðakovačko-osječku metropoliju.

Prije više od 3 desetljeća osnovan je 1974. god. Nogometni klub Lipa te se promjenljivim uspjehom neprekidno natječe u drugorazrednoj ligi „Nogometnog saveza područja“, tadašnje Općine Slav. Požega i sada kao član 2. ŽNL Pož.-slavonske županije, gdje se uz seniore natječu i juniori. Nogometno igralište „Ritki gaj“ s nadstrešnicama za pričuvne igrače i sudce, ograđeno je i postavljena je rasvjeta za noćne treninge i nogometne turnire tijekom ligaške stanke a sagrađene su i svlačionice s tribinom, koje su prenamjenjene u sportsku teretanu za vježbanje.

Tijekom Domovinskog rata pripadnici mjesne Civilne zaštite sudjelovali su kao dragovoljci u obrani, bdijući na punktovima u 3 km udaljenom mjestu Ugarci. S nekolicinom pripadnika koji su se priključili Oružanim snagama Republike Hrvatske dali su svoj doprinos uspostavi samostalne Lijepe naše, srećom bez žrtava.

Izvor[uredi | uredi kôd]