Požeška biskupija

Izvor: Wikipedija
Požeška biskupija
Dioecesis Posegana
Područje
Država Hrvatska
Metropolija Đakovačko-osječka
Statistika
Površina 6.934 km2
Katolici 286.581
Župe 85
Podatci
Obred Latinski
Osnovana 5. srpnja 1997.
Katedrala Katedrala sv. Terezije Avilske
Vodstvo
Papa Franjo
Biskup Antun Škvorčević
Pomoćni biskup Fabijan Svalina
Generalni vikar Josip Krpeljević
Ostalo
Službene stranice Požeška biskupija
Stanje od 13. srpnja 2015.

Požeška biskupija je osnovana 1997. godine izdvajanjem istočnog dijela dotadašnje Đakovačko-srijemske biskupije. Potreba za osnivanjem nove dijeceze javila se zbog veličine biskupije , koja više nije mogla pokriti potrebe vjernika na tako velikom prostoru. Požega je odabrana za biskupsko sjedište zbog svoje povijesne tradicije, kao gradsko središte još od 13. stoljeća i mjesto u kojem je osnovana prva visokoškolska ustanova u Slavoniji - isusovačka akademija (1761. godine). Katedralna crkva je požeška katedrala posvećena sv. Tereziji Avilskoj.

Zemljopisni smještaj[uredi | uredi kôd]

Požeška biskupija obuhvaća područje Zapadne Slavonije, s dijelovima Podravine (Virovitica) i Posavine (Nova Gradiška). Riječ je o području koje je teško stradalo u Domovinskom ratu, te je i potreba jačeg djelovanja Crkve u obnovi bila jedan od razloga za osnivanje posebne biskupije. Mnogi crkveni objekti, uključujući najveće biskupijsko svetište u Voćinu bili su potpuno razoreni u ratu, a njihova obnova još uvijek traje.

Uprava[uredi | uredi kôd]

U crkvenopravnom pogledu Požeška biskupija je od 2008. sufragan (podložna biskupija) Đakovačko-osječke nadbiskupije u okviru novoosnovane Đakovačko-osječke metropolije, čime je čitava Slavonija obuhvaćena jednom crkvenom pokrajinom. Do 2008. Požeška biskupija bila je u sastavu Hrvatsko-slavonske metropolije sa središtem u Zagrebu.

Požeška biskupija podjeljena je na četiri arhiđakonata i deset dekanata:

Popis dosadašnjih Požeških biskupa[uredi | uredi kôd]

Također pogledajte[uredi | uredi kôd]