Stari grad Lukavec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Lukavec, Stari grad Lukavec, utvrda u mjestu Lukavec, općini Velika Gorica, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Stari grad Lukavec smješten je u središtu Turopolja, nedaleko Velike Gorice. Na mjestu stare drvene utvrde iz 1422. g. podignuta je nova drvena utvrda u kojoj je 1612. održano prvo turopoljsko „spravišće“ – zbor turopoljskog plemstva, a polovicom 18. st. na istom mjestu nastao je današnji Lukavec. Riječ je o četverokutnom renesansnom kaštelu s pravokutnim dvorištem i ugaonim kulama, s visokim ulaznim tornjem ispod kojeg je u prvom katu kapela sv.Lucije. Lukavec nikada nije služio za stanovanje, njegova je funkcija bila obrambena, a u njemu se održavao tradicionalni zbor turopoljskog plemstva. Svojim tipološkim i arhitektonskim zauzima značajno mjestu u okviru srodne tipološke skupine.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-1722 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 "https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6212&kdId=409872650 Lukavec, Stari grad Lukavec ] Ministarstvo kulture RH. Pristupljeno 10. lipnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u OTRS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.