Staza Gospi Sinjskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Staza Gospi Sinjskoj je hodočasnički put Gospi Sinjskoj. Njime se već stoljećima, iz nekoliko pravaca, ponajviše iz pravca juga, iz Solina, te sa sjevera, iz BiH, pješači se k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Uoči blagdana Velike Gospe svake godine u noćima između 8. i 15. kolovoza tisuće hodočasnike idu na hodočašće prema gradu Sinju.

Na tom se putu u suvremeno se doba hodočasnici su se kretali cestom, zbog čega svake godine MUP Republike Hrvatske informira hodočasnike navodeći kojim se utvrđenim cestovnim pravcima kretati i kako se kretati, istoremeno upozoravajući vozače. Premda je reguliranje prometa tih dana dobro, nažalost se u te svete dane događaju nezgode u kojima su automobili naletjeli na hodočasnike, ponekad i smrtne. Da bi se izbjegle takve situacije, a ponukan i svojim osobnim tragičnim iskustvom (pogibija sina i snahe u prometnoj nesreći), poznati hrvatski planinar Stipe Božić došao je do zamisli da se hodočašće u Sinj može izvoditi po tradicionalnim pješačkim, konjskim stazama i napuštenom trasom nekadašnje željeznice koja je išla do Sinja, "Rere". Novom uređenom obilježenom stazom Stazom Gospi Sinjskoj moglo bi se ići ne samo u vrijeme svetkovine nego preko cijele godine. Hodočasnici i ne samo oni, tako su većinom izolirani od prometne gužve i istovremeno u tišini prirode pješače kroz slikovite krajeve koji su bogati povijesnim naslijeđem: utvrde, stećci, gradine, muzeji, sakralni objekti, ostatci starih staza i mostova, vidikovci i ugostiteljski objekti. Sve su to mjesta za odmor i kontrolne točke na stazi.

Stazu Gospi Sinjskoj odobren je u sklopu programa IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina. 9. travnja 2013. započeta je provedba projekta "Staza Gospi Sinjskoj". Početak je potpisani ugovor između grada Sinja kao vodećeg partnera s hrvatske strane i Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske te između općine Prozor-Rama i delegacije Europske unije u BiH. Projekt će trajati 24 mjeseca. Sprovoditelji su grad Sinj i općina Prozor-Rama s partnerima: gradom Solinom, HGSS stanicom Split, općinom Tomislavgradom te općinom Livnom. Na projektu surađuju Turistička zajednica grada Sinja, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Franjevački samostan Rama Šćit, Turistička zajednica Hercegbosanske županije i Planinarska udruga “Kamešnica Livno”.

Izvori[uredi VE | uredi]