Studentski centar Rijeka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Studentski centar Rijeka
Članica Sveučilišta u Rijeci
Studentski centar Rijeka
Osnovan:1. lipnja 1960.
Ravnatelj:od 2010. g. mr. Dinko Jurjević, dipl. ing.
Djelatnost:Smještaj, prehrana, privremeno zapošljavanje studenata i organizacija slobodnog vremena studenata
Osoblje:250
Smještaj:1404 ležajeva, 33 apartmana
Prehrana:7 restorana, 8 caffe barova, 3 pizzerije
Mjesto:Rijeka, Hrvatska
E-mail:scri.uniri@scri.hr
Web stranica:www.scri.uniri.hr

Studentski centar Rijeka, ustanova je koja više od pola stoljeća brine o standardu studenata Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci i kao takva jedna je od najstarijih članica Sveučilišta. U okviru svojih djelatnosti studentima pruža usluge stanovanja, prehrane, privremenog ili povremenog zapošljavanja te organizira slobodno vrijeme studenata. U skladu sa Statutom Sveučilišta i Pravilnikom MZOS-a, na usluge Studentskog centra u Rijeci imaju pravo i drugi redovni studenti u Republici Hrvatskoj. U nastojanju da odgovori zahtjevima i potrebama suvremenih trendova studiranja (Bolonjski proces) i standarda, Studentski centar Rijeka svoju cjelovitu ponudu usluga prilagođava potrebama studenata te nastavnog osoblja, u čemu ima potporu i suradnju Sveučilišta i svih drugih sastavnica. U posljednje vrijeme prati i usklađuje se s temeljnim smjernicama Strategije Sveučilišta nastojeći doprinijeti njegovome napretku u međunarodnim relacijama i referencama, a također po ulasku RH u Europsku uniju usklađuje se s novim propisima i spremno odgovara novim izazovima u radu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Povijesna slika današnjeg restorana Indeks

Brz razvoj gospodarstva grada Rijeke u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata pretpostavljao je čvrstu podlogu za razvoj višega i visokog školstva. U skladu sa starom pomorskom tradicijom prva je viša državna obrazovna institucija na hrvatskome jeziku bila Viša pomorska škola u Rijeci, osnovana 1949. godine. Druga je Viša stručna pedagoška škola osnovana 1953., dok je Pedagoška akademija u Rijeci osnovana 1960. godine. Rano su došli na red i fakulteti, pa je već 12. srpnja 1955. godine Sabor SR Hrvatske donio Zakon o osnivanju Medicinskoga fakulteta u Rijeci, a 1960. osnovan je i Strojarski fakultet.

Restoran Index

Broj studenata počeo je naglo rasti, a bilo ih je, posebno na Pomorskom fakultetu, iz cijeloga svijeta. To je značilo da je nužno osnivanje ustanove koja će skrbiti o njihovoj prehrani i smještaju. Stoga se donosi Rješenje kojim ondašnji Narodni odbor kotara Rijeka na 25. sjednici Kotarskoga vijeća i Vijeća proizvođača održanoj 24. svibnja 1960., s danom 1. lipnja 1960. godine, osniva ustanovu – Studentski centar za smještaj, opskrbu i društveni život studenata. Tim osnivačkim aktom ustanova Studentski centar dobiva svojstvo pravne osobe, a kao djelatnosti Ustanove od posebnoga društvenog interesa navode se:

 • smještaj studenata u domove, naselja ili u druge vrste smještaja,
 • prehrana studenata u posebnome Restoranu,
 • organiziranje i vođenje službe zdravstvene zaštite studenata,
 • organiziranje tehničkih i materijalnih uvjeta za kulturne, društveno-zabavne i sportske aktivnosti studenata te vođenje posebnih pogona u vezi s tim.

Istim osnivačkim aktom Ustanovi se dodjeljuje i određuje upravljanje sljedećom nepokretnom imovinom:

 • Domom na Sušaku, na Šetalištu XIII.divizije, na broju 21 ,
 • naseljem Podmurvice,
 • restoranom u ulici Borisa Kidrića, današnjim restoranom „Indeks“ u Krešimirovoj ulici br. 18,
 • objektima koji će naknadno biti predani Ustanovi na upravljanje.

Određuje se da Ustanova upravlja i svom pokretnom imovinom u objektima koji se nalaze u njezinu sastavu.

Djelatnost studentskog smještaja[uredi VE | uredi]

Studentski dom "Ivan Goran Kovačić"

U trenutku osnivanja Studentskog centra ukupni preuzeti kapaciteti za smještaj studenata iznosili su 216 ležajeva. Od bivše ustanove „Dom studenata“ preuzeta su tri stambena objekta na Podmurvicama, koje je tadašnja radna organizacija „Luka Rijeka“ ustupila Studentskom centru za smještaj studenata. Ovim kapacitetima dodana je i zgrada na Sušaku, na Šetalištu XIII. divizije, na broju 21. Kapaciteti na obje spomenute lokacije nudili su, zapravo, privremena rješenja, no u tom su trenutku značili mnogo i bili su osnova za daljnji razvoj.

1971. godine je dovršen i predan studentima na uporabu novi objekt za smještaj, čiji kapacitet iznosi 360 ležajeva. Također su adaptirana i tri stara objekta, čime ukupni smještajni kapaciteti rastu na 532 ležaja, a Studentsko naselje nazvano je imenom Ivana Gorana Kovačića, jednim od velikih književnika naše hrvatske povijesti.

Daljnji razvoj u smislu povećanja smještajnih kapaciteta započeo je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. 1995. godine preuzeta je zgrada Doma samaca „Torpedo“ i započela je njena prenamjene u objekt studentskog standarda, a u svrhu toga pristupilo se cjelovitoj obnovi, preuređenju i opremanju zgrade koja će postati peti smještajni objekt u Studentskom naselju. Time su ukupni smještajni kapaciteti povećani na 649 ležajeva.

Tijekom 2001. godine pristupilo se dogradnji novog kata na istom, petom objektu, a 2002. godine uređen je smještaj za desetoro studenata iz međunarodne razmjene, dok je za gostujuće profesore, inozemne i one iz Hrvatske, uređeno osam apartmana. Daljnji razvoj i ulaganja u kvalitetu studentskog smještaja nastavljeni su početkom novog tisućljeća, odnosno u investicijskom ciklusu od 2000. do 2004. godine. U potpunosti su obnovljeni objekti smještaja i svi ostali sadržaji koji su studentima na raspolaganju, izvršena je cjelokupna informatizacija s besplatnim internetskim priključcima za studente, provedene su potrebne mjere iz područja zaštite na radu i zaštite od požara u sklopu koji se održavaju i besplatni tečajevi za studente brucoše, obnovljena je kotlovnica i postavljen sustav solarnog grijanja.

Studentsko naselje Trsat

Izgradnja Sveučilišnog Kampusa na Trsatu veliki je projekt Sveučilišta u Rijeci čija je prva faza omogućena nepovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te značajnim ulaganjima Grada Rijeke. Time je omogućeno preseljenje nekoliko fakulteta i sveučilišnih odjela u novoizgrađene objekte, kao i Studentskog centra Rijeka koji 2011. godine dobiva novu zgradu restorana, nazvanog „Kampus“. Dogradnjom tri nova paviljona smještajnog karaktera, pet godina kasnije, 20. rujna 2016. godine svečano je otvoreno novo Studentsko naselje “Trsat”, čime ukupan smještajni kapacitet raste za još 754 ležaja. Uz povećanje kapaciteta i unaprjeđenje infrastrukture studentskog smještaja, cilj ovog projekta bio je osiguranje pristupa visokome obrazovanju i studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa i osobama s invaliditetom, te povećanje konkurentnosti obrazovne infrastrukture, stoga je 10 jednokrevetnih apartmana namijenjeno osobama s invaliditetom, 32 studentima iz programa međunarodne razmjene te 24 apartmana za gostujuće profesore i istraživače. Sve su sobe opremljene prema suvremenim standardima: sanitarnim čvorom, kuhinjom, loggiom te radnim i spavaćim prostorom, te su pokrivene protupožarnim sustavom i internet mrežom.

U sklopu Studentskog naselja “Trsat” nalazi se i prostrana informatička učionica koja je na raspolaganju studentima za danonoćno korištenje, praonica rublja, prostor za fitness, dnevni boravci za studente, prostor za ambulantu, spremišta za bicikle, šalteri Student-servisa, a u sklopu zgrade restorana i trgovina mješovite robe Student-shop te prostor “Akvarij” namijenjen za održavanje predavanja i radionica, ali i tečajeva, zabava i slično.

Djelatnost prehrane[uredi VE | uredi]

Restoran Kampus

Studentima je prvotno bila omogućena prehrana u nekoliko gradskih restorana. Prvim „studentskim“ restoranom postao je u prosincu 1956. god. tadašnji „Triglav“ na Brajdi koji će kasnije biti preimenovan u „Viktoriju“, a danas je zatvoren. U tadašnjoj Kidričevoj ulici (današnja Krešimirova ulica) najprije se nalazila Narodna kavana, a potom u istom prostoru biva otvorena kavana Kvarner. Kvarner će biti preuređen u lipnju 1959. god., pa će u njoj, osim mjesta za redovne goste, dio prostora biti izdvojen za usluge studentske prehrane. S obzirom da je broj polaznika tadašnjih visokoškolskih ustanova u gradu očito bio velik, iz ovog je prostora uklonjena kavana i od 1. ožujka 1960. godine započinje s radom riječki statusni studentski restoran „Indeks“ kojim Studentski centar Rijeka raspolaže od svog osnutka do danas. Restoran svojim sadržajima udovoljava višim kategorijama ugostiteljskog objekta, a kapacitetom može zadovoljiti potražnju do 4000 obroka dnevno.

Osim restorana „Indeks“ u funkciji prehrane studenata od 1972. godine je i restoran „Mini“, koji se nalazi u Studentskom naselju, u prizemlju objekta br. 1. U njemu se svakodnevno usluži do 1000 obroka.

Izgradnjom prve faze Sveučilišnog Kampusa na Trsatu izgrađen je i novi objekt studentske prehrane - restoran „Kampus“, koji je na usluzi studentima, profesorima i ostalim zaposlenim djelatnicima od 21. travnja 2011. godine. Restoran „Kampus“ s pripadajućom proizvodnjom slastica ima mogućnost dnevno proizvesti i do 5000 obroka. U sklopu uslužnog prostora nalazi se popularan među studentima, ali i svim djelatnicima, café-bar „Kampus“ ili, kako ga svi radije zovu „Akvarij“ s pripadajućom vanjskom terasom. Tu se često organiziraju sastanci, tribine, promocije.

Uz spomenute ugostiteljske objekte, Studentski centar svoje usluge pruža još i u sljedećim objektima:

 • Caffe bar „Medicinar“ nalazi se u sklopu Medicinskog fakulteta u Rijeci, ul. Braće Branchetta 20. Otvoren je u ožujku 2003. godine, a u ponudi su jednostavna jela: sendviči, tostevi, kroasani, burek te topli i hladni napici. Studenti korištenjem X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama tj. uz subvencije.
 • Od 21. studenog 2012. godine u prizemlju filozofskog fakulteta otvoren je caffe bar "Reful". Ponuda caffe bara sadrži tople i hladne napitke, sendviče, kroasane i kolače. Studenti uz predočenje X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama, ali bez subvencije.
 • Od 27. studenog 2012. godine u prizemlju građevinskog fakulteta otvoren je caffe bar "Andrea". Ponuda caffe bara sadrži tople i hladne napitke, sendviče, kroasane i kolače. Studenti uz predočenje X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama, ali bez subvencije.
 • Od 16. travnja 2013. godine u prizemlju Sveučilišnih odjela otvoren je caffe bar "Formula". U ponudi su topli i hladni napici, sendviči, kroasani i kolači. Studenti uz predočenje X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama, ali bez subvencije.
 • Od 23. lipnja 2014. godine otvoren je bistro "Mul" koji se nalazi u sklopu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, Opatija, Primorska ulica 42. U ponudi su meni obroci i gotova jela, sendviči, kroasani te topli i hladni napici. Studenti korištenjem X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama tj. uz subvencije.
 • Od 8. siječnja 2015. godine u prizemlju zgrade rektorata Sveučilišta u Rijeci otvoren je caffe bar "Uniri". Ponuda caffe bara sadrži tople i hladne napitke, sendviče, kroasane i kolače po pogodnim cijenama. Studenti uz predočenje X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama, ali bez subvencije.
 • Od 9. ožujka 2015. godine u prizemlju Fakulteta zdravstvenih studija otvoren je caffe bar "Infuzija". Ponuda caffe bara sadrži tople i hladne napitke, sendviče, kroasane i kolače po pogodnim cijenama. Studenti korištenjem X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama, tj. uz subvenciju.
 • Od 10. ožujka 2015. godine otvoren je bistro "Pravri" koji se nalazi u sklopu Pravnog fakulteta, ul. Hahlić 6, u Rijeci. U ponudi su meni obroci i gotova jela, sendviči, kroasani te topli i hladni napici. Studenti korištenjem X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama, tj. uz subvenciju.
 • Od 9. travnja 2015. godine otvoren je bistro „RITEH“ koji se nalazi u sklopu Tehničkog fakulteta, Vukovarska ulica 58, u Rijeci. U ponudi su meni obroci i gotova jela, sendviči, kroasani te topli i hladni napici. Studenti korištenjem X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama, tj. uz subvenciju.
 • U rujnu 2015. godine otvoren je bistro “Pomorac” koji se nalazi u sklopu Pomorskog fakulteta, Studentska ulica 1, u Rijeci. U ponudi su meni obroci i gotova jela, sendviči, kroasani te topli i hladni napici. Studenti korištenjem X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama, tj. uz subvenciju.
 • U svibnju 2018. godine otvoren je buffet “Start” koji se nalazi u sklopu StepRi - Znanstveno tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, u ulici Radmile Matejčić 10. U ponudi su jednostavna jela: sendviči, tostevi, kroasani, burek te topli i hladni napici. Studenti korištenjem X-ice ostvaruju mogućnost plaćanja po studentskim cijenama tj. uz subvencije.

Da bi mogli koristiti povoljnosti studentske prehrane po subvencioniranim cijenama, studenti trebaju posjedovati identifikacijsku iskaznicu tzv. X-icu, čija je uporaba uvedena 2006. godine.

Djelatnost Student servisa[uredi VE | uredi]

Šalter Student servisa

Studentski centar Rijeka putem Student servisa posreduje i omogućuje privremeno ili povremeno zapošljavanje te isplate naknada za rad redovnim studentima Sveučilišta i Veleučilišta u Republici Hrvatskoj. Student servis posreduje između naručitelja poslova (poslodavca) i izvršitelja poslova (studenata) te vodi evidenciju o pravednoj raspodjeli privremenih i povremenih poslova. Na razvoj ove djelatnosti od osnutka Studentskog centra do danas utjecao je stalni porast broja studenata, kao i njihov rastući osobni standard. U početku, radeći posredstvom Student servisa, studenti su uglavnom osiguravali dopunska sredstva za troškove boravka u Rijeci, a u posljednje vrijeme, veliki broj studenata osigurava sredstva nužno potrebna za podmirenje troškova osobnog standarda i studiranja ili dodatno poboljšavaju svoj standard. Nemali broj studenata uspijeva, uz redovno studiranje, ovakvim načinom zaposlenja ostvariti prihod dostatan za cjelokupno uzdržavanje i školovanje.

Zaposliti se uz posredovanje Student servisa mogu, osim redovnih studenata, i učenici završnih razreda srednje škole koji su u postupku upisa na studij. Uslugu posredovanja Student servisa godišnje koristi oko 8500 korisnika, ovisno o broju poslova u ponudi.

Poslovanje Student servisa uvelike je pojednostavljeno 2008. godine uvođenjem webservisa (http://studenti.scri.hr/webservis/), pa za obavljanje dijela administrativne procedure više nije nužno putovati.Organizacija slobodnog vremena studenata[uredi VE | uredi]

Izlet na Vogel u organizaciji Studentskog centra Rijeka

U sklopu organizacije slobodnog vremena Studentski centar Rijeka nastoji pratiti želje i potrebe studenata koji prema Bolonjskom načinu studiranja gotovo cijeli dan provode u nastavnom programu te im stoga pripadajuće slobodno vrijeme treba biti dobro organizirano. Naši programi organizacija nude sadržaje društveno – kulturnog i sportskog sadržaja poput izleta, izložbe, tečajeva fotografije, plesa, kuhanja, umjetničkih radionica, glazbeno – zabavnih večeri, posjećivanja raznih sajmova, koncerata, organiziranje predavanja i tribina, sportska natjecanja u više disciplina, pružanja potrebnih usluga i potpora u izvođenju programa studentskih udruga i sl. Osim studenata u našim organizacijama imaju mogućnost sudjelovati i svi djelatnici Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci.

Ravnatelji Studentskog centra Rijeka[uredi VE | uredi]

 • Željko Šepac (1960. - 1961.)
 • Milutin Baršić (1961. - 1963.)
 • Đuro Sršen (1963. - 1983.)
 • Armando Krpan (1983. - 1990.)
 • Krešimir Žuža (1990. - 1998.)
 • Josip Dragičević, v.d. (1999. - 2000.)
 • Želimir Albrecht (1999. - 2010.)
 • Dinko Jurjević (2010. - )

Literatura[uredi VE | uredi]

 • Monografija Studentskog centra Rijeka, 2015. godine, Rijeka

Izvori fotografija[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]