Sultanija Mahidevran

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Informacije Informacije
Vladar Sulejman I Veličanstveni
Djeca Princ Mustafa i Sultanija Razije
Dinastija Osmanska dinastija (rođenjem nasljednika)
Otac Princ Mirza Haydar Termuk "Abdullah"
Majka Gospa Nazan

Sultanija Mahidevran

Sultanija Mahidevran je bila druga žena Sultana Sulejmana I "Veličanstvenog".

Vrlo malo je poznato o životu Mahidevran prije udaje. Njeno etničko porijeklo nije potpuno poznato. Smatra se da je porijeklom sa Kavkaza ili s područja današnje Albanije. Bila je kćerka kabardejskog princa Mirze termuka i njegove žene Nazan. Rođena je 1498. ili 1500. Prije nego što je ušla u Prinčev harem zvala se Malhub Baharaj. Podarila mu je petero djece, tri sina od kojih je samo Mustafa preživio, te dvije kćerke Razije i Fatma koje su preživjele. Ona je imala lijep život dok u harem nije došla Rokselana koja je rodila Sulejmanu šestero djece i uspjela nagovoriti ga da je oženi, čime je narušila Mahidevranin status. Kada je Mustafa stasao morao je otići u sandžak Manisa, prema Turskoj tradiciji svi prinčevi suobavljali dužnost sandžačkog upravnika. Mahidevran je morala krenuti sa njim 1553. Sultan je naredio da se Mustafa ubije. Razlog je bio da je princ napisao pismo iranskom Šahu Tampasu da želi svrgnuti oca sa prijestolja. Mahidevran je otišla u Bursu gdje je živjela u bijedi.

Sulejmanova vladavina

U istanbulskom haremu, imala je veoma uticajnog rivala,Haseki Hurem Sultaniju, koja se ubrzo pokazala kao Sulejmanova omiljena supruga kao i žena u braku. Hurem je rodila prvog sina Mehmeda 1521. (koji je umro 1543) a potom Selima (budući Sultan Selim II) 1524, uništavajući Mahidevranin status kao majke jedinog Sulejmanovog sina. Rivalstvo između dvije žene, djelimično je potisnula sultanija Ajše Hafsa, majka sultanija (Sulejmanova majka), ali poslije njene smrti 1534, ljuto rivalstvo postalo je očigledno. Situacija se pogoršala kada su se dvije žene potukle, a Mahidevran istukla Hurem. Ovo je razljutilo Sulejmana, pa je ubrzo poslije toga poslao Mahidevran da živi sa svojim sinom.

Prema osmanlijskoj tradiciji, svi prinčevi su morali da rade kao sandžački upravnici. Mustafa je poslat kao upravnik Manisa sandžaka, pa je Mahidevran prema tradiciji morala da ide sa njim. Kako se bližio kraj Sulejmanovoj vladavini, rivalstvo između njegovih sinova postajalo je sve ljuće. Osim toga, Hurem i veliki vezir Rustem Paša, okrenuli su ga protiv Mustafe, pa je Mustafa optužen za izazivanje nemira. Tokom kampanje protiv Safavidske Persije 1553, Sulejman je naredio da se Mustafa ubije.

Izvori