Sultanija

Koordinate: 36°26′N 48°47′E / 36.433°N 48.783°E / 36.433; 48.783
Izvor: Wikipedija
Sultanija
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Sultanija
Flag of Iran.svg Iran
Sultanija na karti Iran
Sultanija
Sultanija
Lokacija Sultanije u Iranu
Godina uvrštenja: 2005. (29. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1188 UNESCO

Sultanija (perzijski: سلطانيه; dosl. Carska) je bila negdašnja prijestolnica Ilhanida, iranskih vladara mongolskog podrijetla iz 14. stoljeća, koja se nalazi u Zandžanskoj pokrajini na sjeverozapadu Irana odnosno oko 240 km zapadno od Teherana.

Središnja znamenitost Sultanije je Mauzolej kana Oldžeitua, vladara Ilhanata od 1280.1316. godine, poznat i kao „Kupola Sultanije”. On je podignut između 1302. i 1312. godine i najstarija je kupola s dvostrukim stijenkama u Iranu. Težinom od oko 200 tona i visinom od 49 metara od dna građevine, ona je jedna od najvećih kupola od opeke na svijetu, poslije kupola Firentinske katedrale i Aja Sofije. Njezina važnost u islamskoj arhitekturi se može usporediti s utjecajem Brunelleschijeve kupole firentinske katedrale na renesansnu arhitekturu. Snažno je utjecala na izgled Mauzoleja Hodže Ahmeda Jasavija u Kazahstanu i Tadž Mahala u Indiji, a prema mišljenju talijanskih stručnjaka i na samu Brunelleschijevu kupolu. Zbog toga je Sultanija 2005. godine upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Većina vanjskih ukrasa Oldžeituovog mauzoleja je izgubljena, ali su iznutra sačuvani izvrsni mozaici, keramika i freske. Eksterijer se trenutačno restaurira pod vodstvom Iranskog ministarstva kulture.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Sultanija