Bursa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Bursa
Bursa
Osnovni podaci
Pokrajina Bursa
Stanovništvo
 - ukupno
 - urbano

1.948.744 (2011.)
1.704.441 (2011.)
Površina 1036 km²
Gustoća stanovništva 1508,52/km²
Visina 100 m
Koordinate 40°11′N 29°03′E / 40.183°N 29.05°E / 40.183; 29.05Koordinate: 40°11′N 29°03′E / 40.183°N 29.05°E / 40.183; 29.05
Poštanski broj 16x xx
Pozivni broj (+90) 224
Službena stranica Bursa

Bursa (povijesno Prusa, grčki: Προύσα) je grad u sjevernozapadnoj Turskoj. Sjedište je pokrajine Bursa, u regiji Marmara. Po broju stanovnika četvrti je grad u Turskoj, ali industrijski najrazvijeniji. Grad je smješten u plodnoj dolini ispod planine Uludağ koju su Rimljani zvali Olimp.

Panorama Burse
Magnify-clip.png
Panorama Burse

Bursa je u modernoj Turskoj centar automobilske industrije i u rangu je najindustrijaliziranih turskih gradova. Također, slovi kao jako kulturno središte, a zbog mnogih parkova i vrtova unutar urbanog područja, kao i zbog guste šume koja okružuje grad, danas je poznat i kao Yeşil Bursa, tj. „Zelena Bursa”.

Povijest[uredi VE | uredi]

Pogled na Bursu iz 1890-ih.
Grobnica sultana Orhana

Najstarije naselje koje se veže za današnju Bursu je Kios, grčki gradić u povijesnoj Bitiniji izuzetnog strategijskog značaja. Poradi zemljopisnog položaja grad je igrao važnu ulogu i u potonjim vremenima, pa je primjerice bio i glavnim gradom ranog Osmanskog carstva, od 1335. do 1413. god, kada je bio poznat kao Hüdavendigar („Božji dar”).

Procvat doživljava u 14. stoljeću, kad sultan Bajazid I. podiže važne obrazovne i vjerske objekte, a tada bilježi i gospodarski bum, temeljen na tradicionalnim obrtima poput proizvodnje noževa i kočija, te na trgovini svilom (u Bursi je završavao Put svile), kojom su se bavili uglavnom anadolski Židovi [1].

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

Bursai i Cumalıkızık: rođenje Osmanskog carstva
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Bursai i Cumalıkızık: rođenje Osmanskog carstva
Flag of Turkey.svg Turska
Godina uvrštenja: 2014. (38. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iii, iv, vi
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1452 UNESCO

Mauzoleji ranih osmanskih sultana su najpoznatije gradske znamenitosti, pored brojnih drugih građevina izgrađenih širom grada za vrijeme Osmanskog carstva, kao što su termalne kupke i nekoliko muzeja, uključujući bogati arheološki muzej.

Sveučilište Uludağ
Bursa Atatürk stadion

Bursa se smatra rodnim mjestom Osmanskog carstva, što je potvrđeno zaštitom osam znamenitosti u gradu i obližnjem selu Cumalıkızıku, u južnom dijelu Mramorne regije. Ova mjesta predstavljaju stvaranje urbanog i ruralnog sustava ranog Osmanskog carstva u ranom 14. stoljeću. Ona ilustriraju ključne funkcije društvenog i gospodarskog ustroja nove prijestolnice koji se razvio oko novog građanskog centra. To uključuje komercijalne četvrti - hanove, te külliye (vjerske institucije) u kojima su integriranje džamije, vjerske škole, javna kupatila i kuhinje za siromašne, kao i mauzolej Orhana Gazije, utemeljitelja Osmanske dinastije. Jedan dio izvan povijesne jezgre Burse je selo Cumalıkızık, jedino selu ovog sustava koje predstavlja ruralnu podršku prijestolnice u njezinom zaleđu. Zbog toga su Bursa i Cumalıkızık upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2014. god[2].

Gradovi prijatelji[uredi VE | uredi]

Bursa ima ugovore o partnerstvu sa sljedećim gradovima:

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Bursa.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. O Bursi
  2. Bursa and Cumalıkızık: the Birth of the Ottoman Empire, službene stranice UNESCO-a (engl.) Posjećeno 26. lipnja 2014.