Supraphon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Supraphon
Vrsta dioničko društvo
Osnovana 1932.
Sjedište Flag of the Czech Republic.svg PragČeška
Djelatnost(i) glazbena industrija
Proizvodi CD, DVD, LP
Usluge izdavanje zvučnih zapisa

Supraphon Music Publishing je češka nakladnička i diskografska kuća usavršena za izdavanje i popularizaciju klasične i zabavne glazbe, s naglaskom na češke i slovačke skladatelje. Sjedište kuće je u Pragu.[1]

Povijest[uredi VE | uredi]

Ime Supraphon (izvorno se koristi za električni gramofon, tehničko čudo svog vremena), zapisano je i zaštićeno 1932. godine. U prvim godinama Drugoga svjetskoga rata ta je nakladnička kuća igrala važnu ulogu u proizvodnji čeških albuma i njihovu izvozu te imala značajnu ulogu u popularizaciji čehoslovačke klasične i zabavne glazbe s kraja 1940.[2] Uz Panton Records i OPUS Records u Čehoslovačkoj je svojedobno bila jedan od tri najveća glazbena izdavača u državnom vlasništvu.

Izvođači[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (češ.) Sopraphon - o nama, sporaphon.cz, pristupljeno 6. prosinca 2015.
  2. Supraphon Classical Music Catalogue 2008
  3. (češ.) Leoš Svárovský, Češki glazbeni rječnik osoba i institucija, pristupljeno 20. prosinca 2015.
  4. (engl.) Matthew Rye. "Classical CDs of the week: Beethoven, Gossec and more", Telegraph pristupljeno 13. rujna 2008.
  5. (engl.) Andrew Clements. "Dvořák: Serenade for Strings; Serenade for Wind, etc, Prague Philharmonia/ Hrusa", The Guardian, objavljeno 29. veljače 2009. pristupljeno 13. rujna 2008.
  6. (češ.) Jaroslav Smolka: Malá encyklopedie hudby (Mala enciklopedija glazbe), Prag, Glazbeni izdavač Supraphon, 1983., str. 636

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]CashRegister.svg Nedovršeni članak Supraphon koji govori o tvrtki treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.