Sveti Ilija (Varaždinska županija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sveti Ilija
Sveti Ilija (grb).gif
Sveti Ilija na karti Hrvatska
Sveti Ilija
Sveti Ilija
Sveti Ilija na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Varaždinska
Načelnik općine Marin Bosilj
Naselja u sastavu općine Beletinec, Doljan, Križanec, Krušljevec, Seketin, Sveti Ilija, Tomaševec Biškupečki, Žigrovec,
Površina 17.31 km2
Stanovništvo (2001.) 3.532
Broj stanovnika
Sveti Ilija, Varaždinska [uredi]
Naselje 2001. 2011. 2021.
Popis naselja
Beletinec 956
Doljan 409
Križanec 324
Krušljevec 230
Seketin 387
Sveti Ilija 615
Tomaševec Biškupečki 379
Žigrovec 211

Ukupno [uredi] 3532 3511 3247

Sveti Ilija je općina u Hrvatskoj.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Sveti Ilija se nalazi u sastavu Varaždinske županije te je smještena u njenom središnjem dijelu. Na zapadu graniči s općinom Beretinec, na sjeveru s Gradom Varaždinom, na istoku s općinom Gornji Kneginec, a na jugu s Gradom Novim Marofom. Teritorij općine obuhvaća podnožje Varaždinskog topličkog gorja i nizinu rijeke Drave na sjeveru Hrvatskog zagorja.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Broj stanovnika u općini prema popisu iz 2001.:

Uprava[uredi | uredi kôd]

Načelnik općine je Marin Bosilj (HDZ).

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pretpovijest[uredi | uredi kôd]

O prisutnosti čovjeka na prostoru Općine Sveti Ilija već od doba pretpovijesti svjedoče dva slučajna nalaza kamenih sjekira. Jedan u Svetom Iliji, a jedan u šumi Krč nedaleko Krušljevca.

Antika[uredi | uredi kôd]

Krajem prvog st. pr. Krista s antičkom civilizacijom dolazi i razvoj naselja, izgradnja putova, nove spoznaje i vjerovanja. Glavne pravce rimskih cesta zadržat će i srednji vijek, što će utjecati i na razvoj srednjovjekovnih naselja.

Srednji vijek[uredi | uredi kôd]

Prvi pisani izvor u kojem se spominju toponimi Obrys i Beletyncy je isprava zagrebačkog kaptola iz 1236.godine. U ovoj se ispravi Obreš spominje kao ime potoka, a Beletinec kao tvrđava.

Godine 1247. prvi se put spominje i župa Sveti Ilija, koja se spominje i u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334.godine. U dokumentima od sredine 17. do sredine 18.st. pronalazimo podatke o začecima učiteljske službe i poučavanja djece. Učitelji su ujedno obavljali i zvonarsku službu.

Novi vijek[uredi | uredi kôd]

Osim pisanih zapisa, trag višestoljetne povijesti ovog kraja predstavljaju i spomenici arhitekture. Gotičke elemente pronalazimo u arhitekturi crkve Svih Svetih u Beletincu. Stara crkva u Svetom Iliji je bila gotička građevina koja je za vrijeme baroka gotovo sva pregrađena. Ta je crkva porušena, pa je 1914. godine izgrađena nova koja je i novouređena. Pažnje je vrijedna i kurija grofova Patačić u Seketinu, izgrađena vjerojatno krajem 17. i početkom 18. stoljeća.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Jedan od poznatijih ljudi je bio svećenik Vilim Cecelja.

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Kultura[uredi | uredi kôd]

Šport[uredi | uredi kôd]

U općini Sveti Ilija djeluju dva nogometna kluba NK Bednja i NK Obreš.

Predsjednik NK Obreš je Darko Kaselj. Društvo za šport i rekreaciju Tomaševec Biškupečki je nestranačka i neprofitna športska udruga koja djeluje na području Općine Sveti Ilija s ciljem da pruža mještanima svih uzrasta mogućnosti da putem redovitog ili povremenog tjelesnog vježbanja ostvaruju interese i potrebe za aktivnosti koje doprinose čuvanju zdravlja, vitalnosti, razvoju stvaralaštva te skrbi o zajedničkim interesima svih njegovih članova. U organizaciji ŠRD Tomaševec održana su dva turnira u malom nogometu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Sveti Ilija (Varaždinska županija) koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.