Tekija Mesudija

Izvor: Wikipedija
Tekija Mesudija
Tekija Mesudija.jpg
Lokacija Kaćuni,
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
Religija islam

Tekija Mesudija, derviški hram u Kaćunima pokraj Busovače. Pripada nakšibendijskom tarikatu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tekija u Kaćunima najveća je građevina takve vrste na Balkanu. Nazvana je po šejhu Mesudu ef. Hadžimejliću. Obitelj Hadžimejlić je odigrala veliku ulogu u očuvanju nakšibendijskog učenja u Bosni i Hercegovini koje potiče iz ogranka Husein-babe Zukića.

Tekija Mesudija je podijeljena na tri dijela, točnije tri sprata, a na svakom je zasebna ustanova. Poliklinika Hadžimejlić, smještena je na prvom katu. Drugi kat rezerviran je za bolnicu Mesudija. U bolnici je naglasak stavljen na odvikavanje od poroka, kao i na liječenje duševnih bolesti. I na samom vrhu je tekija. Poliklinikom Hadžimejlić, ukazuje se na davni primjer Hadži Sinanove tekije, koja je služila kao mjesto okupljanja intelektualne elite i koja je imala bolnicu.

Organizacija prostora tekije ima snažno simboličko značenje. Na prizemlju se nalazi se poliklinika (opći laboratorij, ginekologija, stomatologija, opća praksa, interna medicina, neuropsihijatrija, pedijatrija, ultrazvučna, dijagnostika i ljekarna). Na prvom i drugom katu se nalaze musafirhana i uredi, a na trećem katu je tekija. Od nižeg ka višim spratovima, pažnja se od fizičkog usmjerava prema duhovnom. Treći kat je mjesto molitve. Tekija obiluje vrijednim levhama, a većinu je slikao sin šejha Mesuda ef., šejh Ćazim ef. Hadžimejlić.

Dan tekije obilježava se s prvim danom proljeća, 21. ožujka i tada se okupi više tisuća vjernika. Za taj dan se organizira poseban program koji počinje u podne, a završava u rane jutarnje sate, točnije s jutarnom molitvnom, sabah namazom.[1] Također, Tekija Mesudija od 2004. godine redovno objavljuje časopis za kulturu, povijest, umjetnost i tesavvuf Kelamu'l Šifa. Časopis ima namjeru ponuditi povijesni, dokumentarni, vjerski i informativni podatak o povijesti istaknutih ličnosti i tradicije tesavvufa u Bosni i Hercegovini, na Balkanu, ali i u svijetu.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. O tekiji. mesudija.ba. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.
  2. Kelamu'l Šifa. newsstand.joomag.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]