Mesud Hadžimejlić

Izvor: Wikipedija
šejh
Mesud ef. Hadžimejlić
Mesud Hadžimejlić

3. šejh-ul-mešaih
trajanje službe
1997. – 2009.
Prethodnik šejh Behauddin ef. Hadžimejlić
Nasljednik šejh Sirrija ef. Hadžimejlić
Rođenje 5. svibnja 1937., Vukeljići
Smrt 9. veljače 2009., Kaćuni
Zanimanje teolog

Šejh Mesud ef. Hadžimejlić (Vukeljići, 5. svibnja 1937.Kaćuni, 9. veljače 2009.), bosanskohercegovački je teolog bošnjačkog podrijetla, šejh nakšibendijskog, rifaijskog i mevlevijskog tarikata, treći po redu šejh-ul-mešaih.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mesud Hadžimejlić je rođen u Vukeljićima kraj Fojnice. Bio je sin šejha, hafiza, muftije i muderrisa Musa Kjazima ef. Hadžimejlića, unuk šejha Hasana ef. Hadžimejlića i praunuk šejha Mejli-babe. Svoje prvo znanje je stekao u prvoj privatnoj medresi u Vukeljićima kod svoga oca, što je potvrdio je na državnim ispitima i stekao zvanje imama, muallima i hatiba. Obrazovanje je nastavio u Visokom, pred stricom, šejhom Refikom ef. Hadžimejlićem koji mu je dao vekiletnamu.

Kao imam, hatib i muallim radio je u džematima: Dražev Do kod Bugojna (1961. – 1963.), u Gorica kod Zenice Zenice (1963. – 1969.) i u Kaćunima kod Busovače (od 1969. do 1990.). Od 1967. do 1974., u Siriji stječe znanje kod šejha Bedruddin ef. Abidina koji mu daje idžazetnamu za šejha nakšibendijskog tarikata. Hilafetnamu za šejha rifaijskog tarikata je dobio 1989. od šejha Džemaluddina er-Rifai iz Prizrena, a 2001. postaje teberruken šejh mevlevijskog tarikata koji mu predaje postinišin šejh Mehmet Sülükçü iz Konye.[1]

Svoj život je posvetio vjerskom i duhovnom obrazovanju mnogih generacija. Inicirao je obnavljanje porušenih džamija, turbeta i tekija učestvovao u projektima obnove u mnogim mjestima. Učestvovao je u obnavljanju mnogih dovišta u Bosni i Hercegovini, od kojih su najznačajnija dovišta u Blagaju 1973., na Vranduku i u Ključu 2000. Zalagao se mnogo na zbližavanju Islamske zajednice u BiH i Tarikatskog centra. Na dužnosti šejh-ul-mešaiha se nalazio od 1997. do 2009. godine.

Hadžimejlić je izgradio prvi privatni porodični muzej u Vukeljićima, kao i kompleks u Kaćunima koji obuhvata: Tekiju Mesudiju, Polikliniku Hadžimejlić, musafirhanu i knjižnicu. Tekija Mesudija je trenutno najveća tekija na Balkanu. Dužnost šejha Tekije Mesudije obavljao je do smrti 2009. godine. Pokrenuo je i časopis za kulturu, povijest, umjetnost i tesavvuf Kelamu'l Šifa. Ulagao je u obrazovanje, pokrenuo je aktivnost stipendiranja učenika i studenata.[1]

Umro je u Kaćunima kod Busovače 9. veljače 2009. godine.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • O čovjeku (Sarajevo, 2015)

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Tekija Mesudija Šejh Mesud ef. Hadžimejlić (pristupljeno 29. listopada 2019.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Prethodi: Šejh-ul-mešaih
1997.2009.
Slijedi:
šejh Behauddin ef. Hadžimejlić Sirrija ef. Hadžimejlić