Prijeđi na sadržaj

Temeljna termodinamička relacija

Izvor: Wikipedija

U termodinamici, temeljna termodinamička relacija je bitna jednadžba koja povezuje prvi zakon termodinamike i definicijsku jednadžbu entropije u jednu cjelinu. Pokazuje kako važne termodinamičke veličine ovise jedna o drugoj. Pomoću nje možemo doći do zaključka o veličinama koje ne možemo izravno mjeriti pomoću onih koje možemo. Vrijedi za bilo koji reverzibilni i ireverzibilni proces između dva stanja koja su u ravnoteži.[1] Obično je izražena u diferencijalnom obliku (diferencijalna jednadžba), odnosno pomoću infinitezimalnih promjena termodinamičkih veličina na sljedeći način:

gdje je unutarnja energija, termodinamička temperatura, entropija, tlak , a volumen.

Pomoću Legendreove transformacije (involutarno preslikavanje)[2] možemo izraziti temeljnu termodinamičku relaciju pomoću drugih bitnih termodinamičkin veličina. Na primjer, možemo ju izraziti preko entalpije kao

pomoću Helmoltzove slobodne energije kao

i pomoću Gibbsove slobodne energije kao

.[3]

Prvi i drugi zakon termodinamike[uredi | uredi kôd]

Prvi zakon termodinamike je definiran kao:

gdje je neegzaktni diferencijal[4] topline predan sustavu, a neegzaktni diferencijal rada predan od sustava nekon drugom sustavu.

Drugi zakon se može matematički izraziti preko Clausiusove (ne)jednakosti[5] kao:

Ukoliko uvrstimo Clausiusovu jednakost u prvi zakon termodinamike dobivamo

izrazimo li neegzaktni diferencijal rada izrazimo pomoću tlaka i promjene volumena

dobivamo traženu relaciju

.

Ako sustav ima više vanjskih parametara od samog volumena koji se mogu mijenajati, temeljna termodinamička relacija poopćuje se na

gdje su poopćene sile koje odgovaraju pripadajućim poopćenim pomacima .

Povezanost sa statističkom mehanikom[uredi | uredi kôd]

Temeljna termodinamička relacija i principi statističke mehanike mogu biti izvedeni jedni pomoću drugih.[6]

Povezanost s ostalim dijelovima fizike[uredi | uredi kôd]

Hamiltonova mehanika[uredi | uredi kôd]

Ukoliko promotrimo temeljnu termodinamičku relaciju iz aspekta Hamiltonovog formalizma uočiti ćemo da ona zapravo predstavlja kanonsku transformaciju iz koordinata u koordinata i obrnuto.

Kanonska transformacija je definirana kao

gdje je generatorska funkcija[7], količina gibanja, a označava poopćene koordinate. Veličine i su kanonski transformirani par koordinata.

Kanonska tranformacija održava Hamiltonove jednadžbe invarijantnima.[8] Iskoristimo li (poopćeni) Stokesov teorem na definiciju kanonske transformacije dobijamo bilinearnu difernecijalnu formu (infinitezimalni paralelogram)

koja pokazuje da Jacobijan preslikavanja iznosi , odnosno da je volumen faznog prostora prije i nakon transformacije očuvan.

Upotrijebimo li istu tehniku na temeljnu termodinamičku relaciju dobijamo izraz

[9]

odnosno da je površina u i dijagramima jednaka u istom kružnom procesu, što je dobro poznata činjenica iz termodinamike.

Termodinamika crnih rupa[uredi | uredi kôd]

Još jedna povezanost se može napraviti s općom teorijom relativnosti . Za perturbacije stacionarnih crnih rupa, promjena energije povezana je s promjenom površine, kutnog momenta i električnog naboja sa:

gdje je gdje energija, je površinska gravitacija, površina horizonta, je kutna brzina, je kutni moment, je elektrostatski potencijal i je električni naboj. Tu povezanost je prvi put uspostavio Bekenstein 1972 godine.[10] Usporedimo li ovu jednadžbu s prvom jednadžbom u ovom članku uviđamo sličnosti i koliko je zapravo temeljna termodinamička relacija temeljna i izvan okvira klasične termodinamike. Vidimo da je na mjestu entropije , sada površina horizonta crne rupe , koja upućuje na tzv. drugi zakon termodinamike crnih rupa koji kaže kako se površina horizonta crne rupe ne može smanjiti, nego samo raste .

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://www.physicsforums.com/threads/when-is-the-fundamental-thermodynamic-relation-true.604557/#google_vignette
  2. https://www.enciklopedija.hr/clanak/involucija
  3. https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Physical_and_Theoretical_Chemistry_Textbook_Maps/Supplemental_Modules_(Physical_and_Theoretical_Chemistry)/Thermodynamics/Energies_and_Potentials/Differential_Forms_of_Fundamental_Equations#Maxwell_Relations
  4. https://www.pmf.unizg.hr/_download/repository/mat2-pred12-2024.pdf
  5. Galović, Antun. 2021. Termodinamika 1. Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Zagreb. ISBN 953-6313-44-8
  6. Gao, Xiang. Ožujak 2022. The Mathematics of the Ensemble Theory. Results in Physics. 34: 105230. arXiv:2006.00485. Bibcode:2022ResPh..3405230G. doi:10.1016/j.rinp.2022.105230. S2CID 221978379
  7. https://mapmf.pmfst.unist.hr/~zeljko/TEORIJSKA_MEHANIKA.pdf
  8. https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Physical_and_Theoretical_Chemistry_Textbook_Maps/Advanced_Statistical_Mechanics_(Tuckerman)/04%3A_The_canonical_ensemble/4.04%3A_Preservation_of_Phase_Space_Volume_and_Liouville's_Theorem#:~:text=This%20conservation%20law%20states%20that,one%20statement%20of%20Liouville's%20theorem.
  9. https://johncarlosbaez.wordpress.com/2012/01/19/classical-mechanics-versus-thermodynamics-part-1/
  10. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02757029