Théodore Géricault

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Théodore Géricault
Romantizam
Théodore Géricault
Crtež Alexandrea Colina iz 1816. godine
Rođenje 26. rujna 1791.
Rouen, Francuska
Smrt 26. siječnja 1824.
Pariz
Vrsta umjetnosti slikarstvo - grafika - crtež
Praksa Rouen, Pariz, Rim, London
Utjecao Romantizam, Gustave Courbet, itd.
Utjecali Peter Paul Rubens, Titian, Diego Velázquez, Rembrandt i John Constable
Poznata djela Splav Meduza
Konjanik u napadu
Luda starica
Portal o životopisima

Théodore Géricault, punog imena Jean-Louis-Théodore Géricault (Rouen, 26. rujna 1791.Pariz, 26. siječnja 1824.), francuski slikar i grafičar kasnog klasicizma u čijem se slikarstvu najavljuju romantizam i realizam.

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Géricault je u Parizu učio kod C. Verneta, a stilski i vremenski stoji između Davidova klasicizma i Delacroixova romantizma. Kako je od djetinjstva bio opsjednut konjima, još kao dječak slikao ih je u stajama Versaillesa. Godine 1817. putuje Italijom gdje nastaju djela s prikazom konjskih utrka (Utrka konja u Rimu).

Splav Meduza, 1819., ulje na platnu, 491 × 716 cm, Louvre, Pariz.

Na pariškom Salonu 1819. godine, nakon jakog negodovanja, izložena je njegova radikalna slika Splav Meduze (Brodolomci fregate Meduza), koja je označila prodor i afirmaciju romantičarskog likovnog shvaćanja. Taj strašni prizor, naslikan po istinitom događaju, prikazuje smrt i patnju bez imalo plemenitosti ili dostojanstva. Nakon kritika njegovog djela odlazi u London. U Engleskoj je pod utjecajem Johna Constablea razvio smisao za krajolik (Derby u Epsomu).

Njegovi sugestivni i ekspresivni portreti mentalno oboljelih osoba od kojih su najpoznatiji Luđak i Luda starica utjecali su kasnije na pojavu relističkog izraza Gustavea Courbeta.

Po povratku iz Londona u Pariz slikao je uglavnom prizore s konjskih utrka, konjanike, animalističke motive. Izradio je i brojne crteže i litografije, uglavnom konja. Načinio je i nekoliko skica za velike slike u kojima je namjeravao ostvariti ideale slobode i demokracije. No, prije no što ih je započeo, u trideset trećoj godini života pao je s konja i poginuo.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Théodore Géricault