Théodore Géricault

Izvor: Wikipedija
Théodore Géricault
Romantizam
Théodore Géricault
Crtež Alexandrea Colina iz 1816. godine
Rođenje 26. rujna 1791.
Rouen, Francuska
Smrt 26. siječnja 1824.
Pariz
Vrsta umjetnosti slikarstvo - grafika - crtež
Praksa Rouen, Pariz, Rim, London
Utjecao Romantizam, Gustave Courbet, itd.
Utjecali Peter Paul Rubens, Titian, Diego Velázquez, Rembrandt i John Constable
Poznata djela Splav Meduza
Konjanik u napadu
Luda starica
Portal o životopisima

Théodore Géricault, punog imena Jean-Louis-Théodore Géricault (Rouen, 26. rujna 1791.Pariz, 26. siječnja 1824.), francuski slikar i grafičar kasnog klasicizma u čijem se slikarstvu najavljuju romantizam i realizam.

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Géricault je u Parizu učio kod C. Verneta, a stilski i vremenski stoji između Davidova klasicizma i Delacroixova romantizma. Kako je od djetinjstva bio opsjednut konjima, još kao dječak slikao ih je u stajama Versaillesa. Godine 1817. putuje Italijom gdje nastaju djela s prikazom konjskih utrka (Utrka konja u Rimu).

Splav Meduza, 1819., ulje na platnu, 491 × 716 cm, Louvre, Pariz.

Na pariškom Salonu 1819. godine, nakon jakog negodovanja, izložena je njegova radikalna slika Splav Meduze (Brodolomci fregate Meduza), koja je označila prodor i afirmaciju romantičarskog likovnog shvaćanja. Taj strašni prizor, naslikan po istinitom događaju, prikazuje smrt i patnju bez imalo plemenitosti ili dostojanstva. Nakon kritika njegovog djela odlazi u London. U Engleskoj je pod utjecajem Johna Constablea razvio smisao za krajolik (Derby u Epsomu).

Njegovi sugestivni i ekspresivni portreti mentalno oboljelih osoba od kojih su najpoznatiji Luđak i Luda starica utjecali su kasnije na pojavu relističkog izraza Gustavea Courbeta.

Po povratku iz Londona u Pariz slikao je uglavnom prizore s konjskih utrka, konjanike, animalističke motive. Izradio je i brojne crteže i litografije, uglavnom konja. Načinio je i nekoliko skica za velike slike u kojima je namjeravao ostvariti ideale slobode i demokracije. No, prije no što ih je započeo, u trideset trećoj godini života pao je s konja i poginuo.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Théodore Géricault