Theodor von Zeynek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Theodor von Zeynek
Oberst Theodor Ritt.v.Zeynek (BildID 15719820).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 5. ožujka 1873.
Mjesto rođenja Troppau, Austro-Ugarska
Datum smrti 6. listopada 1948.
Mjesto smrti Salzburg, Austrija
Puno ime Theodor Ritter von Zeynek
Supruga Alice von Zdekauer
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1892.-1918.
Čin Pukovnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Karpatska ofenziva
Brusilovljeva ofenziva
Vojska Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Jedinice načelnik stožera 7. armije

Theodor Ritter von Zeynek (Troppau, 5. ožujka 1873. - Salzburg, 6. listopada 1948.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata obnašao je dužnost načelnika stožera Korpusa Czibulka i 7. armije na Istočnom bojištu.

Obitelj[uredi VE | uredi]

Theodor von Zeynek je rođen 5. ožujka 1873. u Troppauu. Najmlađi je od troje djece školskog inspektora Gustava von Zeyneka i njegove supruge Marie von Zeynek. Theodorov brat Richard bio je profesor medicinske kemije u Pragu, dok se sestra Olga Rudel-Zeynek bavila politikom te bila poslanicom u austrijskom parlamentu. Brak je sklopio sa Alice von Zdekauer sa kojom je imao sina Wolfganga.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Zeynek je srednju školu završio 1891. u Troppauu, te se nakon završetka iste odlučio za vojni poziv. Pohađa Terezijansku vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu, nakon čega je raspoređen na službu u 3. pješačku pukovniju. Nakon tri godine službe u navedenoj pukovniji, 1897. upisuje Ratnu akademiju koju završava u listopadu 1899. godine. Potom služi kao osobni pomoćnik Friedricha von Beck-Rzikowskog, te u 95. pješačkoj pukovniji u Lembergu. U studenom 1903. premješten je u Prag gdje služi u stožeru 9. pješačke divizije. Tu upoznaje i svoju buduću suprugu Alice von Zdekauer. U veljači 1906. raspoređen je na službu u operativni odjel Glavnog stožera gdje sudjeluje u izradi ratnih planova za slučaj ratova sa Italijom, Rusijom, pa čak i tadašnjom saveznicom Njemačkom. Godine 1908. sudjeluje u planiranju operacija tijekom Aneksijske krize. U svibnju 1910. promaknut je u čin bojnika, dok je u svibnju 1912. imenovan načelnikom stožera 8. pješačke divizije. Od studenog 1913. zapovijeda bojnom u 2. tirolskoj pukovniji carskih strijelaca. Istodobno sa tm imenovanjem unaprijeđen je u čin potpukovnika.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Zeynek je raspoređen u stožer 4. armije kojom je na Istočnom bojištu zapovijedao Moritz Auffenberg. U sastavu navedene armije sudjeluje u Galicijskoj bitci. Potom je u siječnju 1915. imenovan načelnikom stožera Korpusa Czibulka pod zapovjedništvom Claudiusa Czibulke sa kojim sudjeluje u Karpatskoj ofenzivi. Navedenu dužnost obnaša do ožujka kada postaje načelnikom stožera Armijske grupe Pflanzer-Baltin kojom je zapovijedao Karl von Pflanzer-Baltin. Kada je na osnovi jedinica navedene armijske grupe formirana 7. armija, Zeynek je imenovan načelnikom stožera predmetne armije. U rujnu 1915. promaknut je u čin pukovnika.

Grob Theodora von Zeyneka na groblju u Mödlingu

Tijekom Brusilovljeve ofenzive Zeynek je zajedno sa Pflanzer-Baltinom smijenjen. Odmah je raspoređen u operativni odjel Glavnog stožera gdje najprije sudjeluje u formiranju Poljske vojske. U siječnju 1917. imenovan je načelnikom odjela za logistiku Glavnog stožera u kojem svojstvu je bio odgovoran za opskrbu i opremljenost austrougarske vojske.Navedenu dužnost obnaša do kraja rata.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Zeynek je sa 1. siječnjem 1919. umirovljen. Živio je najprije u roditeljskoj kući u Pragu, a potom u Mondseeu i Salzkammergutu. Posvetio se pisanju i prevođenju. Napisao je memoare koji su objavljeni nakon njegove smrti, te je na njemački preveo Shakespeareova djela. Preminuo je 6. listopada 1948. godine u 76. godini života u Salzburgu. Pokopan je u obiteljskom grobu u Mödlingu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(njem.) Theodor von Zeynek na stranici Weltkriege.at
(njem.) Theodor von Zeynek na stranici Archivinformationssystem.at
(češ.) Theodor von Zeynek na stranici Valka.cz