Tihomir Horvat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tihomir Horvat
Rođenje 3. rujna 1946.
Zanimanje Književnik, kemičar, analitičar
Nacionalnost Flag of Croatia.svg Hrvat
Period pisanja 1974.danas
Književne vrste Povijesni roman
Kriminalistički roman
Fantastični roman
Teme Hrvatska povijest
Hrvatsko domoljublje
Važnija djela
Nagrade
Portal o životopisima

Tihomir Horvat (3. ožujka 1946., Zagreb), slavni hrvatski književnik. Napisao je mnoge romane za mlade, često ispunjene povijesnim temama.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Tihomir Horvat rođen je u Zagrebu 3. ožujka 1946. U Zagrebu je završio osnovnu školu, gimnaziju i Farmaceutsko-biokemijski fakultet. Radio je kao kemičar i analitičar u laboratorijima, a s javnom objavom svojih radova započeo je 1974. kad je objavio svoju prvu priču u Večernjem listu. Nagrađen je drugom i trećom nagradom Večernjeg lista te drugom nagradom "Arene" za kratku priču te prvom prilikom za znanstvenofantastičnu komediju na Radio Zagrebu.

Svoj prvi roman za djecu i mlade, "Tajna Gornjega grada", objavljuje 1993., te u sljedećim godinama objavljuje niz zanimljivih i poučnih romana. Mnogi od tih romana sadržavaju povijesnu tematiku, pogotovo teme iz hrvatske povijesti. Njegove igrokaze izvodili su amateri Velike Gorice, Glazbena omladina Hrvatske i kazalište "Žar ptica". Od 2001. je član Hrvatskog društva književnika. Danas je u mirovini i živi u Krušaku kraj Velike Bujne.[1]

Djela[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Lektire: Tihomir Horvat