Tomislav Rolf

Izvor: Wikipedija
Tomislav Rolf
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 17. travnja 1899.
Mjesto rođenja Petrinja, Hrvatska
Datum smrti 19. svibnja 1945.
Mjesto smrti Lawamünd, Austrija
Nacionalnost Hrvat
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi ? - 1918.
1941. - 1945.
Čin pukovnik
general
Ratovi Drugi svjetski rat
Vojska Austro-ugarska vojska
Hrvatsko domobranstvo
Ustaška vojnica
Zapovijedao 13. hrvatska divizija
Grob Tomislava Rolfa na groblju u Volkermarktu na jugu Austrije.

Tomislav Rolf (Petrinja, 17. travnja 1899. – Lawamünd, Austrija, 19. svibnja 1945.), hrvatski časnik, te kasnije general u doba Nezavisne države Hrvatske.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Služio u austro-ugarskoj vojsci do 1918. g. Prije Drugog svjetskog rata bio je aktivist u Hrvatskom junaku i Hrvatskom skautu. Nakon stvaranja NDH 1941. postaje prvo domobranski časnik, pa onda ustaški pukovnik i zapovjednik bojne. Zapovjednik Ustaške vojnice na Baniji u doba velikih pokolja tamošnjeg srpskog stanovništva i početka ustanka. (Vidi članke Franc (Franjo) Žužek i Pokolj u glinskoj crkvi.)

Nakon što je na jednom prijemu napao i vrijeđao Talijane zbog djelovanja njihove vojske na području NDH i suradnje s četnicima, Pavelić ga je 9. veljače 1942. godine lišio čina i isključio iz ustaškog pokreta. Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. rehabilitiran je. U prosincu 1944. unaprijeđen je u čin generala te imenovan zapovjednikom 13. divizije Hrvatskih oružanih snaga.

U svibnju 1945. godine bježi u Austriju, gdje ga zarobljavaju Britanci. Kada je čuo da ga namjeravaju izručiti komunističkim vlastima Demokratske federativne Jugoslavije, izvršio je samoubojstvo ispijanjem otrova. Otrov je ispila i njegova supruga, ali je u bolnici spašena.

Prije nego što si je oduzeo život, da ne bude izručen jugoslavenskim partizanima, hrvatski general Tomislav Rolf je uzviknuo: "Hrvatska, moja draga domovina, propala je!".[1]

Počasti[uredi | uredi kôd]

General Rolf odlikovan je kao poručnik Austrougarske vojske od 1. svibnja 1917., srebrnom medaljom za hrabrost II. stupnja i medaljom za ratne zasluge. U NDH je odlikovan vojničkim redom Željeznog trolista IV. stupnja s hrastovim grančicama.

Pokopan je na vojničkom groblju u Völkermarktu, gradiću udaljenom od Bleiburga 20-ak kilometara; na tom groblju počivaju posmrtni ostatci 301 vojnika, od kojih je 30-ak Hrvata, bivših vojnika i časnika NDH.

Na dan 16. svibnja 2014. dvojica članova Počasnog bleiburškog voda postavili su sliku generala Rolfa na njegov nadgrobni spomenik, tako da je general Rolf ujedno i prvi Hrvat na tome groblju koji je dobio i sliku na spomeniku.[2]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. listopada 2013. Pristupljeno 12. veljače 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. http://vojnapovijest.vecernji.hr/pocasni-bleiburski-vod-postavio-sliku-na-nadgrobni-spomenik-generala-hos-a-i-ustaskog-pukovnika-tomislava-rolfa-na-vojnickom-groblju-u-austrijskom-volkermarktu-940996