Transvestitski fetišizam

Izvor: Wikipedija

Transvestitski fetišizam je seksualni fetišizam u kome fetiš predstavlja odjeća suprotnog spola, odnosno njeno nošenje. Smatra se jednim od najčešćih oblika cross-dressinga, sam izraz se uglavnom koristi u psihijatriji. Suprotnost transvestitskom fetišizmu se naziva homeovestizam - gdje osoba nalazi seksualnu gratifikaciju kada nosi odjeću amblematsku za vlastiti spol.

Transvestitski fetišizam je mentalno oboljenje iz grupe parafilija, te je u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije svrstana u grupu "Poremećaji spolne sklonosti", sa šifrom bolesti F64.1.

Oboljenje se razvija uglavnom kod heteroseksualnih muškaraca, koji se u kasnom djetinjstvu upuštaju u snažne erotske fantazije usmjerene na impersoniranje ženskih osoba, praćene učestalim samozadovoljavanjem. U nekim slučajevima seksualno uzbuđenje s vremenom postaje manje važan dio fenomena. U mnogim slučajevima transvestitizam ne stvara emocionalne tegobe ili socijalne probleme; kada se njihov partner protivi njihovoj potrebi, ove osobe mogu osjećati tjeskobu, utučenost, krivnju i sram zbog svoje želje da se oblače u odjeću suprotnog spola. Većina transvestita ne traži medicinsku pomoć; kada je traže, psihoterapija je usmjerena na suočavanje s aktualnim stanjem i prilagođavanje obrazaca ponašanja kako bi se izbjegle riskantne situacije.[1]

U drastičnim slučajevima, može fetišistički transvestitizam s vremenom prerasti u transseksualnost[2]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.merckmanuals.com/professional/psychiatric_disorders/sexuality_and_sexual_disorders/paraphilias.html?qt=paraphilia&alt=sh George R. Braun za "The Merck Manual for Health Professionals", ver. 2007., pristupljeno 10.6.2013.
  2. "Surgical Sex", Paul McHugh, 2004. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. svibnja 2013. Pristupljeno 11. lipnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
Nedovršeni članak Transvestitski fetišizam koji govori o seksualnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.