Transvestitski fetišizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Transvestitski fetišizam je seksualni fetišizam u kome fetiš predstavlja odjeća suprotnog spola, odnosno njeno nošenje. Smatra se jednim od najčešćih oblika cross-dressinga, sam izraz se uglavnom koristi u psihijatriji. Suprotnost transvestitskom fetišizmu se naziva homeovestizam - gdje osoba nalazi seksualnu gratifikaciju kada nosi odjeću amblematsku za vlastiti spol.

Transvestitski fetišizam je mentalno oboljenje iz grupe parafilija, te je u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije svrstana u grupu "Poremećaji spolne sklonosti", sa šifrom bolesti F64.1.

Oboljenje se razvija uglavnom kod heteroseksualnih muškaraca, koji se u kasnom djetinjstvu upuštaju u snažne erotske fantazije usmjerene na impersoniranje ženskih osoba, praćene učestalim samozadovoljavanjem. U nekim slučajevima seksualno uzbuđenje sa vremenom postaje manje važan dio fenomena. U mnogim slučajevima transvestitizam ne stvara emocionalne tegobe ili socijalne probleme; kada se njihov partner protivi njihovoj potrebi, ove osobe mogu osjećati tjeskobu, utučenost, krivnju i sram zbog svoje želje da se oblače u odjeću suprotnog spola. Većina transvestita ne traži medicinsku pomoć; kada je traže, psihoterapija je usmjerena na suočavanje sa aktualnim stanjem i prilagođavanje obrazaca ponašanja kako bi se izbjegle riskantne situacije. [1]

U drastičnim slučajevima, može fetišistički transvestitizam s vremenom prerasti u transseksualnost [2]

Vidi još[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://www.merckmanuals.com/professional/psychiatric_disorders/sexuality_and_sexual_disorders/paraphilias.html?qt=paraphilia&alt=sh George R. Braun za "The Merck Manual for Health Professionals", ver. 2007., pristupljeno 10.6.2013.
  2. "Surgical Sex", Paul McHugh, 2004


Happy feet 2.svg Nedovršeni članak Transvestitski fetišizam koji govori o seksualnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.