Seksualni fetišizam

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM F65.0 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D005329 Uredi na Wikipodatcima
Odijelo od lateksa (catsuit)

Fetiš (lat. facticius; fr. fétiche; port. feitiço: čarolija) može značiti predmete kojima primitivna plemena pripisuju čudotvorne moći, ili neseksualni predmet ili dio tijela koji pobuđuju ili zadovoljavaju spolni nagon. Fetiš može biti predmet bezrazložne i opsesivne pozornosti i obožavanja.

Seksualni fetiš može biti nepatološko pomagalo za postizanje seksualne uzbuđenosti, ali ako uzrokuje značajni psihološki stres i negativno utječe na važne dijelove nečijeg života, može biti klasificiran kao mentalni poremećaj.[1] Seksualna uzbuđenost koju uzrokuje neki dio tijela može se klasificirati i kao parcijalizam.[2]

Teorije[uredi | uredi kôd]

Klasična teorija fetiša usredotočuje svoju pozornost na Edipov kompleks. Prema Freudu važan stupanj u odrastanju dječaka je kako će uspjeti nadvladati suparništvo s ocem u zadobivanju majčine ljubavi. Može se javiti strah da će ga otac, budući je veći i jači kazniti kao suparnika kastracijom, iz čega proizlazi da se u djetinjoj nesvjesnoj podsvijesti predmeti tj. fetiši na neki način vezuju uz njegov penis. U takvoj vrsti asocijativnog mišljenja pogled na fetiš, fetišista navodi na pomisao o penisu. Uz svoj penis osjeća se sigurno, seksi, ugodno i zadovoljeno, oslobođen strepnje da će ga izgubiti.

Po drugoj teoriji, čiji je najznačajniji predstavnik bio Donald Winnicott, penis je viđen kao obrana od ranijih prededipovskih strahovanja. Predmet straha nije otac koji kažnjava, već gubitak majke koja podržava život. Po ovoj teoriji, fetišizam proizlazi iz vremena kada odvajanje od majke predstavlja samu smrt i fetiš je prijelazni predmet koji pomaže malom dječaku da premosti strah i usamljenost.

Predmeti fetišizma[uredi | uredi kôd]

Primjer više predmeta fetišizma: ženske noge, čarape i lakirane cipele s potpeticama.

Predmeti fetišizma mogu biti:

i mnogi drugi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Fetishism, F65.0 (PDF). Pristupljeno 24. kolovoza 2019.
  2. Milner, J. S., & Dopke, C. A. (1997). Paraphilia Not Otherwise Specified: Psychopathology and theory. In D. R. Laws and W. O'Donohue (Eds.), Sexual deviance: Theory, assessment, and treatment. New York: Guilford.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Seksualni fetišizam


Happy feet 2.svg Nedovršeni članak Seksualni fetišizam koji govori o seksualnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.