Prijeđi na sadržaj

Uriel

Izvor: Wikipedija
Uriel
Sveti Uriel, mozaik, crkva sv. Ivana u Warminsteru, Wiltshire, Engleska.
Sveti Uriel, mozaik, crkva sv. Ivana u Warminsteru, Wiltshire, Engleska.
Kanoniziran prije kongregacije
Slavi se u Judaizam, Anglikanska Crkva, Istočne katoličke Crkve, Pravoslavna crkva, Istočne pravoslavne Crkve
Spomendan 29. rujna (zapadni), 8. studenog (istočni), 28. srpnja (etiopski)
Simboli Knjiga, plameni mač, sunce, vatra
Zaštitnik poezije, sakramenta potvrde, umjetnost
Portal o kršćanstvu

Uriel (hebr. אוּרִיאֵל, Svjetlost Gospodinova, Božji oganj), jedan od arkanđela koji se spominje u židovskoj i kršćanskoj tradiciji. Pojedini izvori smještaju arkanđela Uriela na čelo "Trećeg reda anđela", dok ga drugi spominju kao jednog od "Sedam duhova" ispred "Prijestolja".[1] Svetkovina arkanđela Uriela slavi se 28. srpnja.

U judeo-kršćanskoj tradiciji[uredi | uredi kôd]

Od sedam arkanđela, u Bibliji se poimenice spominju tek Mihovil, Gabrijel i Rafael. Međutim, često se pojavljuje u apokrifnoj Knjizi proroka Henoka. Tako se navodi u IX. poglavlju, kao jedan od četiri arkanđela, zajedno s Mihovilom, Gabrielom i Surjalom.[2] U XX. poglavlju navode se imena i zadaće sedam arkanđela, i tu je Uriel spomenut kao jedan od svetih anđela, koji stražari nad jadikovkama i užasom.[3]

Osim u apokrifnoj knjizi proroka Henoka, Uriel se spominje i u drevnom spisu Testament kralja Salomona, zajedno s drugim moćnim arkanđelom, Sabrielom.[4]

Uriel u umjetnosti[uredi | uredi kôd]

Prikazivanje Uriela u umjetničkim djelima nije nikada bilo osobito izraženo. Tijekom renesanse, papa Klement III. dao je ukloniti slike Uriela iz dvije crkve, vjerojatno zbog pogrešnog uvjerenja da je Uriel nekako povezan s herezom koja vjeruje da je pravi mesija zapravo Ivan Krstitelj.[1] Takvu osudu je, međutim, izbjegao u Španjolskoj, Portugalu i Latinskoj Americi gdje su sačuvani njegovi brojni umjetnički prikazi. Umjetnički je predstavljen i u Anglikanskoj Crkvi te u SAD-u.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. veljače 2011. Pristupljeno 31. siječnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Laurence, Richard (ur.), str. 60.
  3. Laurence, Richard (ur.), str. 78.
  4. Curran, Robert, Priručnik o anđelima i demonima, str. 42.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]