Ustaška mladež

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ustaška mladež je prema Propisniku o zadaći, ustrojstvu, radi u smjernicama "Ustaše" - Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, sva hrvatska mladost, muška i ženska. Obuhvaća dobnu skupinu od navršene sedme do navršene dvadeset i prve godine života. Dobno se dijelila na:

Prijelaz iz dobnih skupina obavljao se svečanu. Od pripadnika svih dobnih skupina ovih postrojbi postrojava se radna služba ustaške mladeži. Na čelu svake dobne skupine stoje zapovjednici, a na čelu sveukupne mladeži zapovjednik koji provodi sve odredbe Postrojnika, kojeg izvješćuje o radu. Članom Ustaške mladeži postaje svaki Hrvat i Hrvatica kad navrši sedmu godinu života, a mjesnih ih tabornik Ustaške mladeži pozove u tabor. Članstvo je prestajalo smrću, navršenom dobi, ranijim upisom na Sveučilište, stupanjem u Ustašku vojnicu, ženidbom ili udajom ili odstranjenjem iz redova.[1][2] Službena glasila bili su listovi Ustaška mladež koji je izlazio od 1941. do 1945. i Dužnostnik.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ustaša: dokumenti o ustaškom pokretu / priredio Petar Požar. - Zagreb : Zagrebačka stvarnost, 1995., str. 283-284, ISBN 953-192-013-3
  2. Iz Propisnika o zadaći, ustrojstvu, radi u smjernicama "Ustaše" - Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, Narodne novine, br. 181 od 13. kolovoza 1942.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • The FAME Željko Heimer: Hrvatska - Nezavisna Država, 1941. - 1945. - Ustaška mladež