Utrina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tipični stambeni neboderi u Utrini.
Gradski bazen „Utrina”.

Utrina je zagrebačko gradsko naselje koje se nalazi u južnom dijelu grada. Nalazi se južno od Zapruđa, a sjeverno od Travnog. Naselje se nalazi južno od avenije Dubrovnik, istočno od ulice SR Njemačke, sjeverno od Ukrajinske i zapadno od Sarajevske ulice. Nalazi se u gradskoj četvrti Novi Zagreb - istok.↵Poštanski broj je 10010.

Prema popisu stanovnika, iz 2009. godine u naselju živi 9.166 stanovnika.

U naselju se nalazi 1. gimnazija, Ugostiteljsko turističko učilište, bazen, osnovna škola i nekoliko vrtića, a naselje je poznato po svojoj tržnici.

2012. godine Utrina je dobila najveći park za pse u Zagrebu.Sport[uredi VE | uredi]

Utrina ima nogometni klub pod nazivom NK Utrina Zagreb. Utrina ima i bazen u kojem se odvijaju plivačka natjecanja.

Povijest[uredi VE | uredi]

Početak izgradnje gradske četvrti Utrina započinje šezdesetih godina izgradnjom Mosta Mladosti koji povezuje Stari Zagreb s Novim u istočnom dijelu grada. Zapruđe se smatra najstarija četvrt izgrađena na istočnom dijelu Novog Zagreba. Širenjem Zapruđa, krajem šeszdesetih godina, započela je izgradnja Utrina.

Na mjestu današnjih zgrada i nebodera u Utrinama, nicala je gusta i duboka trava, rasprostranjena velika livada, a ponegdje se pronalazila blatna i gusta močvara. Zbog guste travnate livade, stari purgeri su taj dio nazivali "utrtom travinom" gdje se sijekla trava i sušila za poljoprivredne potrebe i uzgajanje stoke seljana s one strane Save, pa se predpostavlja da je iz tog izričaja nastao naziv Utrina (UTRta travINA).

Književnik Gustav Krklec bio je zadužen da po starim katastarskim planovima i razgovorom sa malobrojnim starosjediocima nađe imena koja bi se mogla smatrati autohtonima. Jedna verzija priče kaže i da je volio popit i izmislit poneko ime (prilog tomu su kvartovi Utrina Travno – i jedno i drugo označava livadu)

Prometna povezanost[uredi VE | uredi]

Spomenik blaženom Alojziju Stepincu u Utrini

Utrina je vrlo dobro povezana tramvajskim i autobusnim linijama. Sjevernim dijelom četvrti prolaze 4 tramvajske linije:

  • 6 (Črnomerec-Sopot)
  • 7 (Savski most-Dubrava)
  • 14 (Mihaljevac-Zapruđe)
  • 31 (Črnomerec-Savski most)

Vrlo je dobra i autobusna povezanost jer tramvajske linije omeđuju četvrt sa gotovo svih strana. Na zapadu po ulici Savezne Republike Njemačke prolaze sljedeće linije:

109 (Črnomerec-Dugave) - vrlo prometna i duga linija koja povezuje jugo-istok sa sjevero-zapadom Zagreba,

268 (Zagreb Glavni kolodvor-Velika Gorica) kao najvažnije poveznica Zagreba s Velikom Goricom,

219 (Zagreb Glavni kolodvor-Sloboština),

220 (Zagreb Glavni kolodvor-Dugave),

229 (Zagreb Glavni kolodvor-Mala Mlaka),

Južnom stranom četvrti prolazi linija 221 (Zagreb Glavni kolodvor-Travno) vozeći po Ukrajinskoj ulici, dok sjevernom stranom četvrti vozi linija 222 (Remetinec-Žitnjak).

I na kraju, istočnom stranom po Sarajevskoj ulici voze linije 307 (terminal Zapruđe-Strmec Bukevski) i 308 (terminal Zapruđe-Sasi).

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Utrina


Noia 64 filesystems home white.pngFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Utrina koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.