Rodnica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Vagina)
Vulva, vidljive male usne, velike usne, klitoris

Rodnica ili vagina (potječe od lat. riječi vagina što znači "korice mača") naziv je za ženski spolni organ.

Vanjski dijelovi stidnice su vanjske ili glavne usne (labia majora) i manje ili unutarnje usne (labia minora). Vanjski ulaz iz stidnice u rodnicu naziva se introitus, a stidne dlake na stidnici štite osjetljivo tkivo rodnice i vrata maternice. Koža stidnice sadrži apokrine znojne žlijezde, identične onima ispod pazuha. Te se žlijezde razlikuju od običnih znojnih žlijezda jer njihovo lučenje potiču emocionalne situacije, a ne samo fizički napor.

Stidnica i rodnica čine najistaknutije točke ulaska u ženski genitalni sustav. Vrat maternice i njegov otvor (cervikalno ušće), čini ulaz u maternicu i unutarnje organe zdjelice (jajovodi i jajnike). Vrat maternice se spaja s gornjim dijelom rodnice i prekriven je istom vrstom (skvamoznih) stanica kao i sluznica rodnice. Mokraćni mjehur je smješten iznad vagine, dok je uretralni kanal, koji iz mjehura vodi mokraću prema van i izgleda poput cjevčice, smješten s gornje strane rodnice sve do vaginalnog otvora. Anus je smješten ispod i iza vagine.

Rodnica je mišićna cijev duljine 8-10 cm i promjera oko 25 mm kad su joj stijenke rastegnute i koja se spaja na vrat maternice. Rodnica koja je vrlo elastična i tijekom penetracije se pod utjecajem emocionalnih reakcija i spolne uzbuđenosti prilagođava dimenzijama muškog spolnog organa (penisa) koji ispušta sjemenu tekućinu (ejakulat). Klitoris postaje dobro prokrvljen i iznimno osjetljiv, a prosječan promjer rodnice u žena koje još nisu rodile tijekom spolnog podražaja se obično povećava do 6,5 cm kao i dužina, a maternica i vrat maternice se podižu. Ako se spolni odnos odvija dok je žena potpuno seksualno uzbuđena, ta promjena oblika rodnice pomaže lakše začeće. Žene s vrlo uskom rodnicom prodiranje muškog spolnog organa redovito osjećaju vrlo ugodnim, no kad nisu spolno uzbuđene taj doživljaj može biti vrlo bolan (dispareunija), jer uzbuđenje nije podiglo i pomaklo maternicu. U tim slučajevima, može se dogoditi zbog ponavljanja prodirućih pokreta i povreda jajnika, što je vrlo bolno.

Tijekom seksualog uzbuđenja, rodnica se vlaži iz više izvora i to Bartolinijeve i Skeneove žlijezde, koje se nalaze na spoju stidnice i otvora rodnice (introitus). I stijenke rodnice tijekom seksualne stimulacije proizvode tekućinu (transudat), a ženina rodnica se prirodno vlaži tijekom ciklusa sna. Neke žene luče veću količinu tekućine tijekom orgazma koja se još naziva i ženskim ejakulatom; ona je normalna i dio je seksualne reakcije žene. Kroz rodnicu istječe menstrualna tekućina, a tijekom poroda predstavlja dio porođajnog kanala.

Za jačanje mišića u području rodnice (mišića zdjelične stijenke, diaphragma pelvis) preporučuje se izvoditi Kegelove vježbe.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Rodnica
Nedovršeni članak Rodnica koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.