Valent Huzjak

Izvor: Wikipedija

Valent (Valentin) Huzjak (Donja Poljana, Varaždinske Toplice, 12. veljače 1929. - Varaždin, 2009. ), bio je visoki partijski funkcionar i republički sekretar (ministar) unutrašnjih poslova SR Hrvatske u razdoblju od 1971. do 1978.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Rođen je 12. veljače 1929. u naselju Donja Poljana, kraj Varaždinskih Toplica. Tijekom Drugoga svjetskog rata, okupacije Jugoslavije i razdoblje NDH, godine 1943. kod Ludbrega se priključio narodnooslobodilačkoj borbi, te nakon završetka Drugoga svjetskog rata, 1945. bio primljen u Komunističku partiju Jugoslavije (KPJ ).

U narednom je razdovlju, u Zagrebu završio visoku upravnu školu. Tijekom razdoblja socijalističke Jugoslavije, obnašao je niz visokih partijskih dužnosti, pa je bio prvi organizacijski sekretar u KK KPH za Ludbreg i Varaždin, da bi kasnije bio imenovan za podsekretara, zatim i sekretara (ministra) u Republičkom sekretarijatu unutrašnjih poslova SR Hrvatske, koju dužnost je obnašao u razdoblju od 1971. do 1978.[1]

Sudjelovanje u slamanju Hrvatskog proljeća[uredi | uredi kôd]

U razdoblju nakon sloma pokreta hrvatskog proljeća, na dužnosti sekretara za unutrašnje poslove SR Hrvatske, sudjelovao je u slamanju pokreta, za kojeg je u jednom informiranju zastupnika Organizacijsko političkog vijeća Sabora SR Hrvatske, utvrdio kako je njegova Služba drzavne sigurnosti, bivša Udba, utvrdila postojanje kontrarevolucionarnog pokreta na području tadašnje socijalističke Hrvatske.[2]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Joksimović Milan, Radošin Rajović, Jugoslavenski savremenici: Ko je ko u Jugoslaviji, Hronometar, Beograd, 1970., str. 361.
  2. Donat Branimir, Crni dossier, Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb, 1992., str. 372.